“Wat doe je eigenlijk voor werk? Oh, jij bent advocaat. Interessant zeg. Welke opleiding heb je daarvoor gedaan en waar heb je die gedaan? Je bent in Leiden geweest? Dat dacht ik al. Ik ben er zelf ook over aan het denken om die kant op te gaan hoor. Ik twijfelde nog even, maar nu ik jou verhaal hoor, schrijf ik me ook in voor deze opleiding. Dan word ik ook advocaat, net als jij. Dan kan ik hetzelfde als hetgeen jij kunt”. Komt het een beetje bekend voor? Dit is de eenheidsworst-theorie. Je vindt het met name in de wereld van de ratio. Let op, hoewel de naam van de theorie anders doet vermoeden, is het geen slecht principe. Het werkt heel goed. Ons hele onderwijssysteem werkt er al generaties lang mee. Maar is dit de enige geldende manier?
Dat is inderdaad de grote vraag. Het suggereert namelijk ook dat iedereen hetzelfde is. Dat wanneer we ook maar dezelfde opleiding gedaan hebben, we exact hetzelfde kunnen als onze mede student. Dat we dus voor het bedrijfsleven universeel uitwisselbaar zijn. Voldoe jij niet? Geen probleem, er zijn er meer met die opleiding. Voor jou tien anderen die het ook kunnen en willen doen.
Maar is het zo dat we allemaal hetzelfde zijn? Is niet elk mens compleet uniek? Natuurlijk, met eenzelfde opleiding leg je eenzelfde basis neer. Toch is elk mens anders. Jij bent uniek. Er is niemand in deze wereld die is zoals jij en die dingen doet zoals jij dat doet. Dezelfde opleiding of niet, jij bent sowieso anders en anderen zijn anders dan jij.
Wanneer 20 coaches op één dag eenzelfde soort client met eenzelfde soort uitdaging krijgen, waarbij alle coaches ook nog eens met elkaar in dezelfde klas gezeten hebben, ga je 20 verschillende aanpakken zien. Dat geldt voor elk beroep, omdat elk mens anders is, bekijkt elk mens het ook anders.
Jij bent uniek en het wordt nu langzaam duidelijk dat we geen eenheidsworst zijn. Dat we allemaal zo uniek zijn dat er niemand in de hele schepping is, net zoals jij en ik. Elk mens is anders, elk mens ziet het anders, elk mens doet het anders. In plaats van elkaar te blijven beconcurreren, kunnen we het ook anders gaan bekijken. Samen hebben die 20 coaches een een enorme rijkdom te bieden. Die bestaat niet alleen uit de kennis van de opleiding, maar combineert deze ook nog eens met een stukje unieke persoonlijkheid van elk mens. Daarmee ontstaan er overlaps tussen de coaches, maar is hun gezamenlijke scope groter dan de som van de delen.
Er is geen reden om elkaar te beconcurreren. Versterk elkaar, help elkaar, werk samen, wees een team, leer van elkaar, speel met elkaar. In de NBE zal het niet anders zijn. Concurrentie en competitie behoren toe aan de Mannelijke Perspectief Energie (MPE) wereld, de oude rationele wereld; niet aan de NBE wereld.
In de NBE-wereld is er plek voor iedereen. Daarin gaan we zien dat ieder mens uniek is en dat er daardoor een rijkdom ontstaat in wie we zijn en hoe onze kwaliteiten optimaal tot uitdrukking kunnen komen. Natuurlijk, voor de maatschappij die de eenheidsworst theorie toepast is dit “not done”. Want als je met iedereen rekening moet gaan houden….waar zijn we dan mee bezig? Dat is een zeer begrijpelijk standpunt. Want hoe zou je ook het overzicht moeten behouden als iedereen maar zijn gang zou gaan?
Toegegeven, dat valt niet te controleren. Maar is controle niet iets van de oude rationele wereld. Als we toch naar een wereld gaan van oneindige mogelijkheden, waar intuïtie met de scepter zwaait, is die nieuwe kijk op diversiteit dan eigenlijk gewoon een must? Ontkomen we nog wel aan de “diversiteits-worst?”
Deel deze story:
Emmastraat 38
5981BP Panningen
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van onze nieuwtjes.
© 2024 Nieuwe Balans Energie
Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.