Woordenboek Nieuwe Balans Energie - Zo zit het

De tijd van aannames en verwachtingen is voorbij. We hebben alles van tafel geveegd en zijn opnieuw begonnen met omschrijven van allerlei ‘spirituele’ termen en van die typische Nieuwe Balans Energie uitspraken. Geen vage omschrijvingen, maar zo duidelijk mogelijk en voor iedereen te begrijpen. Bekijk de meest zuivere omschrijvingen in het Nieuwe Balans Energie woordenboek. Zo weet jij precies hoe het zit. Klik er lekker doorheen en kijk hoe je bepaalde wijsheden toe kunt passen in jouw leven. Zoek je nog een specifieke term? Stuur ons gerust een berichtje.

Snel naar:

A

Mannen en vrouwen hebben allebei zowel mannelijke, als vrouwelijke energie in zich zitten en passen het oude gedrag dus allebei toe. Aanpassen en pleasen is de vorm van de vrouwelijke energie binnen het Mannelijke Perspectief Energie tijdperk. De oude wereld dus.

Aanpassen en pleasen is jezelf kleiner maken dan nodig is. Vaak doen we dat om onze weg te vinden in een situatie of op te gaan in bijvoorbeeld een groep (blending in). Als je dit gedrag toepast, dan geef je eigenlijk een deel van je energie, van je ‘macht’ weg aan een ander. En wie doet dat niet? Echt wel iedereen hoor.

In de schepping zijn alle zielen gelijk en wordt er geen voorkeursbehandeling gegeven aan diegenen die misschien zakelijk, in de politiek of in andere vooraanstaande rol zeer succesvol waren. Voor iedereen geldt exact hetzelfde. Iedereen is gelijk. Dus je hoeft ook niet je energie weg te geven, waardoor de ander daarmee aan de slag kan gaan. Het gedrag vind je in (intieme) relaties, in vriendschappen of op het werk. Eigenlijk overal waar mensen elkaar ontmoeten.

Er kunnen tal van redenen zijn om te willen aanpassen of pleasen. Vaak komt dit gedrag voort uit andere levens die je al geleid hebt. Je pakt in dit leven het stokje gewoon op waar je gebleven was. Er is zeker iets aan te doen, waardoor je dit gedrag los kunt gaan laten.

Aarde betekent: plaats van transformatie. Planeet Aarde is één van de vele klaslokalen van de schepping voor een ziel om op te incarneren. Planeet Aarde is de enige planeet binnen de gehele schepping waar er een carte-blanche situatie geldt. Dat betekent dat, in tegenstelling tot andere klaslokalen, hier alles mogelijk is. Van het diepste zwart (grootste drama) tot het helderste wit (de grootste euforie) en alles wat er tussen zit.

Het wordt daarom door zielen gezien als de meest complexe en uitdagende plek om op te incarneren: ‘If you can make it there, you can make it anywhere.’ Zielen kiezen ervoor om naar planeet Aarde te komen om diverse redenen. Veel zielen komen hierheen om grote schoonmaak te houden. Ze hebben reeds vele levens gehad en Aarde biedt hun de plek om af te rekenen met oude patronen, overtuigingen, percepties, oordelen en gewoontes.

Verder komen zielen hierheen om het verschil te maken. Ze hebben soms een heel rijk verleden en willen graag helpen om deze planeet te begeleiden naar een nieuwe staat van zijn. Van het Mannelijke Perspectief Energie denken, naar het Nieuwe Balans Energie ZIJN. Daarvoor zijn heel veel ervaren zielen nodig, die van de hoed en de rand weten.

Wat is aarden? Aarden komt er gewoonweg op neer dat je je aardse leven volledig omarmt en accepteert dat je mens bent op deze planeet. Je bent hier graag. Veel spirituele mensen hebben moeite met aarden, omdat ze het potentieel voelen dat hen herinnert aan het gelukzalige gevoel van andere levens. Daarin werd niet geoordeeld en kon men gewoon zichzelf zijn. Daarom zijn ze vaak als ballonnetjes die gevuld zijn met helium. Ze willen alleen maar opstijgen naar daar waar het mooier is. Vind manieren in jezelf waardoor het leven dat je leeft de moeite waard is. Op dat moment ga je je leven omarmen en aard je vanzelf. Daar hoef je verder niets anders voor te doen.

Als we kijken naar het leven, dan kunnen we vanuit een bepaald perspectief kijken naar waarom zielen nu hier zijn op deze planeet en welke rollen zij vervullen. Geen enkele rol is beter of hoger dan de andere; het zijn slechts rollen. Allen zijn ze even belangrijk en even hard nodig.

Eén van die rollen noemt men aardezielen. Wat zijn aardezielen? De grootste groep op Aarde wordt gevormd door aardezielen. Dit zijn mensen die veelal onbewust door het leven te gaan. Het is niet hun taak om voorbij de sluiers, de illusie te kijken. Je vindt ze met name in de wetenschap, techniek en wereld van de Mannelijke Perspectief Energie. Dit is een rol, net als sterrenzaadjes en sterrenhelpers. Het één is niet beter dan het ander.

Niet iedereen is voorbestemd om op dit moment te ontwaken. Binnen de groep aardezielen heb je steeds meer mensen die hongerig beginnen te worden naar nieuwe kennis. Die gaan vaak aan op de sterrenhelpers. Maar de allergrootste groep zal niet ontwaken. Zoals ook de bedoeling is. Die zijn in een ander leven aan de beurt. Aardezielen zijn vooral bezig met het fysieke leven.

Het woord engel komt van het Griekse woord ‘Angelos’, wat boodschapper betekent. Aartsengelen zijn, net zoals jij en ik, gewoon zielen. In de spirituele werelden hebben alle zielen een bepaalde rol. Een aartsengel houdt zich o.a. bezig met het helpen en ondersteunen van geïncarneerde zielen. Je kunt ze altijd om hulp vragen.

De meeste mensen kennen de ‘popsterren’ onder de aartsengelen wel. De bekenden zoals Michaël, Gabriël, Uriël, Azraël (nee, niet de kat van Gargamel uit de Smurfen), Raphaël en nog meer. In het algemeen wordt er aangenomen dat er zo’n 15 aartsengelen zijn. Maar er zijn er heel erg veel meer. Elk met hun eigen expertise.

Om hulp vragen is niet zo moeilijk. Daarvoor hoef je je niet in allerlei bochten te wringen. Ook hoef je aan één of andere soort verering te doen of vaag te gaan praten. Richt je je gewoon tot de aartsengelen in het algemeen of tot degene wiens hulp je vraagt en stel je vraag. Zo simpel is het. Uiteraard even dankjewel zeggen, als je om hulp gevraagd hebt en wanneer je hulp krijgt. Dankbaarheid is iets heel natuurlijks om te doen. En realiseer je: kom niet alleen halen, breng ook iets terug.

Dwingen of afdwingen is een mannelijke energie die écht bij de tijd van de Mannelijke Perspectief Energie hoort. Dit is de oude mannelijke energie van de Mannelijke Perspectief Energie. De nieuwe mannelijke energie is: duidelijkheid. En we hebben allemaal mannelijke en vrouwelijke energie in ons. Dus dwingen maakt ook deel uit van ons leven.

Zo leven wij nog steeds in de illusie dat wij het leven onder druk kunnen zetten, omdat wij iets nu willen en dat wij dat nu eisen. Als ons het allemaal te lang duurt, dan gaan we dat duidelijk maken aan het Universum en dan gaan we afdwingen. Of we proberen een deal te maken met het Universum, stampvoeten of een pruillipje laten zien dat het ons niet bevalt.

Met mensen kun je onderhandelen, met het Universum niet. Het Universum volgt de flow van het leven en die is in harmonie. Ons menselijke perspectief is de beperking. Je kunt in het leven niets afdwingen. Je kunt wel duidelijk maken naar het Universum dat je hulp nodig hebt. Duidelijk zijn is een zachte energie. Afdwingen is een harde energie.

Affirmaties zijn positieve zinnetjes die je kunt gebruiken om je onderbewustzijn te programmeren. Ze werken niet altijd, omdat affirmaties niet altijd de juiste manier zijn om een bepaald patroon om te zetten. Misschien moet je wel iets opruimen in je ziel of een release statement doen om een patroon te doorbreken. Affirmaties kun je best zelf maken.

Een affirmatie is altijd een zin in de tegenwoordige tijd, zonder ontkenningen en zonder negatief woord. Dus als heel slecht voorbeeld: ‘ik ben niet ziek’. Want onthoud: ‘Ik ben’ is de krachtigste tekst die er bestaat. Het is de bekrachtiging is van je goddelijke vonk. Alles wat daarna komt, is een uitspraak over jezelf. Een affirmaties zoals ‘Ik ben gezond’ heeft de voorkeur.

Als je een affirmatie wil laten werken, is het raadzaam om deze op een velletje papier te schrijven en op de spiegel van je badkamer te plakken. Spreek de affirmatie repeterend uit: 10 tot 20 keer achter elkaar. Spreek de zin telkens bewust en duidelijk uit. Dus niet afraffelen. Als je de zin uitspreekt, kijk jezelf in de spiegel aan. En misschien is dat in het begin best wel confronterend. Maar je zult zien dat het na verloop van tijd een stuk gemakkelijker gaat. Affirmaties moeten het hebben van de kracht van herhaling. Je prent jezelf in wat jouw nieuwe waarheid is.

Alles is in perfecte orde en harmonie, want zo werkt de schepping. Alles is met elkaar verbonden in één groot veld van energie. Ook jij en ik. Je kunt niet afgescheiden zijn van dat veld, want je maakt deel uit van dat veld. Alles is één grote soep. Als jij wel los zou staan van die universele soep, zouden kwantumfysica een gat in de lucht springen. Dan hebben ze eindelijk een deeltje gevonden dat niet in alles zit. Je kunt dus niet afgescheiden zijn van al dat andere of het leven. Maar toch voel je het regelmatig wel zo.

Afscheiding is een illusie. Maar wel een van de krachtigste illusies die er is. Doordat die illusie zo écht is, kunnen wij eigenlijk als mens nieuwe ervaringen opdoen. Want als je je zou herinneren dat alles met elkaar verbonden is, dan zou je alleen maar de perfectie zien. En dan kun je dus niks leren. Je leert van imperfectie, van de illusie dat je afgescheiden bent.

Akasha is een woord uit het Sanskriet. Akasha Kronieken is een andere benaming voor je zielenarchief. Alles wat je ooit in een leven hebt gedacht, gezegd, gedaan, gevoeld, geschreven of wat dan ook, wordt bijgehouden in een enorm archief. Dat noemt men je zielenarchief. Je begeleiding is meestal al heel veel levens lang bij je en begeleid je tijdens al die levens. Zij weten feilloos waar ze iets kunnen vinden in je zielenarchief.

Je kunt opruiming laten houden in je zielenarchief. In één van de vervolgtrainingen van de Pendera Foundation Class leer je hoe je dit kunt doen. Wanneer je gaat opruimen, haal je de energie af van een onderwerp, waardoor jij je lichter gaat voelen.

Zie het zo: je begon de Nijmeegse Vierdaagse (je leven) met een tas van 50 kilo op je rug, maar uiteindelijk loop je ‘m uit met een dun nylon zakje op je rug. Opruimen in je zielenarchief maakt het leven zó veel gemakkelijker. Het is echter niet een formule waar je even met een toverstafje zwaait en alles is weg. Het vergt enorm veel doorzettingsvermogen, inzicht, kracht, discipline, engagement en verantwoordelijkheidsgevoel om daarmee om te gaan.

Opruiming houden in je zielenarchief is als rijden op de autosnelweg. De meeste heling technieken lijken op wandelen op een bospad. Als je het op het niveau van je zielenarchief oplost, ga je dus extreem snel in je ontwikkeling. Het één is niet beter dan het ander. Het is slechts anders.

Het leven bestaat maar uit één energie: liefde. Want liefde is perfectie. Alle andere energieën zijn afsplitsingen of delen van liefde. Zo ook angst. Het engelse woord voor angst is ‘fear’. En dit kun je opsplitsen als: False Evidence Appearing Real.

Angst is dan ook een slechte raadgever, omdat het niet weerspiegelt waar het hier overgaat. De grootste veroorzaker van ziektepatronen en uitdagingen in iemands leven, is angst. Angst is eigenlijk een geschenk dat blijft geven en creëert waar je angstig voor bent. Angst blijft constant voeden.

Wanneer je in angst zit, is het nog niet zo gemakkelijk om daar uit te stappen. Maar wellicht helpt dit kleine hulpmiddeltje daarbij. Je verstand kan zich maar op één ding tegelijkertijd focussen (of aandacht geven).

Wanneer je ergens bang voor bent, begint dat als een onschuldig theelichtje en dat kan in de loop der tijd een vuurzee worden. Omdat je er bijvoorbeeld over blijft piekeren. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Dat wat je geen voeding geeft, neemt af. Dus als jij over iets anders gaat denken (of voelen), neemt de aandacht voor angst af. Dat lost niet altijd jouw uitdaging op, maar het kan je wel meer lucht geven.

Angst heeft vaak zijn oorsprong in vorige levens. Er is een Engelse uitspraak die zegt: ‘There is nothing in fear.’

De ziel is in staat om het fysieke lichaam te verlaten om naar een andere planeet, sterrenstelsel of Universum te reizen. Reizen kan zowel voorwaarts in de tijd, maar ook terug in de tijd. Dat kan omdat tijd een illusie is. Sommige mensen werken en helpen anderen, als ze bezig zijn met astraal reizen. Astraal reizen doe je met je astrale lichaam. Dat is één van de lichamen die je tot je beschikking hebt.

Als je als mens iets wil begrijpen, dan valt ons verstand terug op hetgeen dat we kennen. Onze hersenen speuren naar patronen die daarin liggen opgeslagen. Zodra een mogelijk patroon overeenstemt met het beeld dat wij ergens van hebben, besluit ons verstand: ‘Ja, dit is het. Dit is zoals het is. Dit is de waarheid. Dit heb ik gezien.’

Zo zijn er mensen die zich (delen van) andere (vorige) levens herinneren. Men ziet vaak een tempel, mensen in gewaden en misschien ook nog wel een hoop zand. Het verstand probeert te interpreteren wat het waarneemt en zoekt in zijn database het bijbehorende beeld erbij op. ‘Dat is Egypte. Ik heb een vorig leven in Egypte gehad en ik was daar een hoge priesteres. Ik heb het duidelijk gezien’. Atlantis doet het overigens ook erg altijd goed.

Wil dat zeggen dat jij daar dus geweest moet zijn in een ander leven? Nee, zeer zeker niet. Is het wel mogelijk? Absoluut. De hele schepping zit vol met Universa, sterrenstelsels en oneindig veel planeten met leven erop. Een hoopje zand, tempel en gewaden hoeft niet te betekenen dat je per se op Aarde in Egypte bent geweest. Kan ook totaaaaal ergens anders zijn geweest in een compleet ander Universum, in een andere samenleving die er sterk op lijkt.

Valt het je nooit op dat al die mensen altijd heel belangrijke functies hebben bekleed in die levens? Ze zijn allemaal priesteres, hoge-priesteres, farao, heerser of iets van aanzien geweest. Hoewel dit zeker mogelijk is, is dit ook een beetje vreemd. Het zijn namelijk de levens die dramatisch zijn, die de meeste impact op onze ziel hebben. Waarvan we de kans hebben ons het er ‘t meest duidelijke van te herinneren. Niet de levens die lekker gemakkelijk zijn gegaan. Dus waarom herinnert zich nooit iemand dat hij de slaaf was die met die rotsblokken aan het leuren was? Misschien toch ergens een beetje (spiritueel) ego?

 

Een aura is een serie van energievelden die zich om je heen bevinden. Je kunt auravelden heel makkelijk met je eigen handen waarnemen. Een auraveld is sterk wanneer je in je eigen kracht staat. Maar ook als je heel goed in je vel zit.

Alcohol- en drugsgebruik, maar ook emotionele onbalans, zorgen voor zwakkere auravelden. Die zorgen er op hun beurt weer voor dat je niet lekker in je vel zit. Wanneer je mentaal, emotioneel, fysiek, spiritueel en energetisch goed voor jezelf zorgt, is je aura enorm krachtig. Het heeft mogelijkheden waar wij als rationeel denkende mens niet bij kunnen met ons verstand.

B

Babysteps. Dat is hoe je van rationeel denken naar intuïtief voelen gaat. Je kunt dit namelijk niet overhaasten. Voorafgaand aan dit leven heb jij namelijk je zielenplan gemaakt. Dit plan is tot in het laatste detail helemaal perfect. Daarin staat in principe beschreven wanneer jij ergens in je leven op een bepaalde plek belandt. Al zit daar zit nog wel enige rek in.

In de Mannelijke Perspectieve wereld wereld zijn we gewend geraakt om te haasten. We moeten door, door, door. Grote stappen snel thuis. Voor mensen die zich op het spirituele pad bevinden, duurt het dan ook eigenlijk allemaal te lang. ‘Wanneer kan ik zus of zo?’ Het komt omdat we kijken naar wat anderen doen op hun ontwikkelpad en denken: dat willen wij ook.  Maar het zielenplan van een ander is niet jouw plan. En omgekeerd. Vaak moet je gewoon door ervaringen heen en dat doe je stap voor stap. Babysteps. Heel veel babysteps samen zijn ook een grote stap.

De overgang van rationeel denken naar intuïtief voelen doe je dus ook middels babysteps. Het heeft géén zin om je te haasten. Alles heeft te maken met hoe jij in je vel zit, hoe jij je voelt, wat je doet en ga zo maar door. Of het de tijd is dat het op je pad komt. Alles gaat stapje voor stapje. Alle processen gaan stapje voor stapje: zoals overgave en loslaten.

Alle zielen hebben unieke rollen. De rol van de beschermengel is om jou te beschermen. Dat lukt natuurlijk niet altijd. De rol van de beschermengelen is om jou te beschermen tegen mentale-, emotionele, fysieke- en spirituele ‘schade’. Beschermengelen zijn machteloos tegen het feit dat jij hun werk overruled met je vrije wil.

Stel je voor dat je op de fiets zit. Je hoort een appje binnenkomen. Grijpt naar je telefoon, kijkt op het scherm en net op het juiste moment schrik je omdat je bijna tegen een geparkeerde auto aan rijdt. Dit is nu een situatie waar je de hand van de beschermengel duidelijk in terug ziet. Maar beschermengelen doen veel meer.

Wanneer je op het spirituele pad je steeds verder ontwikkelt en je steeds meer in jezelf transformeert, dan komt er een moment, dat je aan de volgende spirituele uitdaging begint. Beschermengelen kunnen dan wel eens tegenwerken. Dan merk je dat je op een of andere wijze wordt tegengewerkt in je proces. Het stroomt gewoon even niet meer. Beschermengelen kun je bijscholen, zodat ze de weg weer vrijmaken, zodat jij je verder kunt ontwikkelen.

Beschermengelen houden zich bezig met beschermen, niet met jou begeleiden in je leven. Dat doen gidsen en je Hogere Zelf.

Wat is bewustzijn? Het woord bewustzijn heeft meerdere betekenissen. We leggen de verschillende soorten bewustzijn uit.

Bewustzijn betekent je ergens bewust van zijn of worden, doe je met je vijf uiterlijke zintuigen: zien, horen, proeven, ruiken en voelen. We gebruiken onze vijf zintuigen om de wereld om ons heen waar te nemen.

Bewustzijn kan verwijzen naar bewustzijnsgroei of bewustzijnsverandering. Zo heeft elke ziel een hoeveelheid bewustzijn. Hoe hoger het bewustzijnsniveau van een ziel, des te verder is deze ontwikkeld en hoe accurater de antwoorden van deze ziel zijn (mocht je channelen).

Bewustzijn verwijst ook naar het feit dat alles energie is. Alles maakt deel uit van dat ene grote veld van energie, die grote Universele soep. Zo heeft alles bewustzijn. Niet alleen een mens. Ook een plant, vis, hond, bacterie, je laptop, huis, bril, auto, werk en je gedachten…alles heeft bewustzijn, omdat alles bewustzijn is. En alles wat bewustzijn heeft, daar kun je mee communiceren.

De term bewustzijn wordt eveneens vaak gebruikt als tegenhanger voor ‘het onderbewustzijn‘. Van sommige dingen zijn we ons bewust. Van anderen zijn we dat niet. Bewustzijn gaat vaak hand in hand met verstand en ratio, omdat daar onze vijf uiterlijke zintuigen op zijn aangesloten.

Over bewustzijn en hoe het werkt, zijn veel boeken geschreven. Bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie kunnen we er uren over vertellen.

Bewustzijnsverandering vindt plaats als het bewustzijn van bijvoorbeeld een mens stijgt of daalt. Op het moment dat je héél boos wordt, daalt je bewustzijn. Dan zie je weinig mogelijkheden en bekijk je de wereld nogal rigide op dat moment. Je bewustzijn stijgt, als je aan jezelf gaat werken. Wanneer je besluit om oude gewoontes onder de loep te nemen en deze te veranderen. Want, dienen ze je nog? Maar niet alleen oude gewoontes mogen bekeken te worden. Ook al je overtuigingen, percepties, ideeën en oordelen.

Er is een spirituele wet die zegt: zolang dat je energie op iets vasthoudt, moet je er mee leren dealen in je leven. Wanneer je opruiming gaat houden in je systeem en dingen gaat transformeren, gaat de energetische lading van het onderwerp af. Zo stijgt je bewustzijn weer een stukje verder en kun jij onthecht naar alles kijken.

In onze Pendera Classes leer je alles over hoe je kunt transformeren en kunt opruimen.

Ja, het is echt met de beste intenties dat je de ander helpt. Het komt uit een goed hart, hoor! Wij mensen zijn sociale wezens en vooral als we in ons redderssyndroom terecht zijn gekomen, komt die goedbedoelde bemoeizucht in ons naar voren.

Dan willen we de ander heel graag helpen en dringen we ons als het ware op. Vanuit ons goede hart gaan wij de situatie wel weer eens fixen of de persoon helemaal goed in zijn vel laten voelen. Of wat het ook goed doet: eens even helen.

Hoe lief die instelling ook is, heb je er ooit bij stilgestaan dat je geregeld met jouw goedbedoelde bemoeizucht voorkomt dat de ander bepaalde levenslessen kan doorlopen? Natuurlijk, red de ander maar. Ga maar helemaal los. Jij kan het toch zo goed, nietwaar?

Grappig eigenlijk. Want nu haal je voor die ander wellicht de hete kolen uit het vuur, omdat je de ellende niet kunt aanzien, om vervolgens te moeten constateren dat die persoon een paar weken later weer een situatie creëert van dit kaliber. Dezelfde energieën zijn er mee gemoeid. Alleen is de situatie nu anders, als ook de poppetjes die meespelen in het spel.

Als je goedbedoelde bemoeizucht in jezelf constateert, bekijk het dan anders. Dat patroon zegt meer over jou, dan over degene die je wil helpen. Waarom heb je dat patroon? Wat wil je ermee bereiken? Is het er alleen maar opdat jij je goed voelt? En indien zo, waarom vind je het dan zo belangrijk? Zelfkennis is belangrijk in de Nieuwe Balans Energie. Je groeit er zo enorm van.

C

Er bevinden zich 700 kleine chakra’s in je fysieke lichaam die meridianen genoemd worden. Er bestaan ook 7 hoofdchakra’s: bij je stuitje, onder je navel, boven je navel, hartgebied, keelgebied, tussen je wenkbrauwen en op je kruin. Je hebt nog 18 aanvullende chakra’s verdeeld boven je hoofd én onder je voeten.

Chakra’s zijn energiewielen die zich onzichtbaar in je lichaam bevinden. Ze reguleren o.a. je levenskracht (chi) in je lichaam. Chakra’s kunnen op verschillende snelheden draaien. Je kunt ze allemaal op de juiste snelheid laten draaien door de Vijf Tibetaanse Yoga oefeningen te doen. Als chakra’s te langzaam draaien, resulteert dat in vroegtijdige veroudering van die plek in het lichaam (bijvoorbeeld in je gezicht).

Chakra kennis komt niet alleen uit het gebied in en rondom India. Heel veel kennis komt uit het gehele Aziatische gebied. Chakra’s zijn heel gevoelig voor energiewijzigingen in je zijnstoestand. Ze reageren op elke kleine- of grote wijziging.

Er bestaat ook zoiets als een Unified Chakra Field. Daarin migreren allereerst stukje bij beetje alle chakra’s in één enkele chakra. Daarna verdwijnt ook deze chakra in een groot veld van energie. Dat is bijna niet voor te stellen, maar het bestaat echt.

Hoewel het een nobel streven is om je chakra’s te laten balanceren, is het eigenlijk onzin. Zo lig je daar, helemaal zen en in balans. Je stapt van de behandeltafel en stoot je dikke teen tegen de tafelpoot. Eigenlijk wil je de hele wereld bij elkaar tieren. Zeg maar dat met je handje tegen je balans. Kan je weer van voren af aan beginnen.

 

Channelen betekent dat je een verbinding maakt van de fysieke wereld van ons menszijn naar de spirituele wereld van onze zielen. Heel veel mensen willen graag leren channelen. Het is ook een leuke bezigheid. De uitdaging bij channelen is te bepalen welke bron van informatie je aanboort. Je wil graag dat je antwoorden 100% accuraat zijn en het is behoorlijk uitdagend om dat te bereiken en te handhaven.

Je ego en het verstand, maar ook andere zielen die graag door je heen willen werken (niet altijd met de beste intenties), zijn de grote stoorzenders. Tijdens de Pendera Foundation Class leer je die stoorzenders herkennen, zodat je zo accuraat mogelijk kunt leren channelen en daarmee op je antwoorden leert vertrouwen.

In de Mannelijke Perspectief Energie wereld zijn we gewend om te kopen wat we willen. Te gaan en staan waar we willen. Wanneer we dat willen. Het lijkt erop dat de bomen tot in de hemel groeien. Het kan allemaal niet op. Het lijkt erop dat het altijd zomer is. En dat het altijd zomer moet zijn. Ons comfort is ons heilig. Want we vinden dat we 3 x per jaar op vakantie moeten, want we hebben oh zo hard gewerkt. We moeten de nieuwste mode hebben. En een mooie auto voor de deur. Mensen moeten zien dat wij het goed hebben. Veel van die dingen zijn uiterlijke schijn. En hoewel we dat niet graag toegeven, weten we dat van binnen best wel.

We zijn bereid héél erg ver te gaan om onze comfortabele positie, onze hedonistische levensstijl, te handhaven en waarborgen. Als voorbeeld: een bonuscultuur in een bedrijf. Mensen zijn bereid over hun eigen persoonlijke grenzen heen te gaan om die bonus maar te hebben. Want meer geld, betekent meer ‘vrijheid.’

Kijk eens naar jezelf en bedenk of dat jij ook koste wat het kost vast wil houden en geen concessies wil doen? Dat het er eigenlijk op neerkomt, dat het belangrijker is dan jouw persoonlijke welzijn en energiemanagement. Is onze hedonistische kijk op het leven dan zo onmisbaar? Ben je bereid om consessies te doen, als je weet dat er een nóg mooier leven voor je ligt?

We hebben allemaal een comfortzone. Een plek waar wij ons op ons gemak voelen en lekker veilig. Er bestaat ook een funzone. De funzone is nooit waar de comfortzone is. Die is altijd buiten de comfortzone. De comfortzone bevindt zich aan het ene einde van de scope en de funzone aan de andere kant. Magie en wonderen bevinden zich absoluut in de funzone, niet in de comfortzone.

Om in de funzone terecht te komen, moet je de comfortzone verlaten. Al is het maar voor even. De comfortzone is van de rationele kant en de funzone van de oneindige mogelijkheden. Dat is het grote onbekende. Je leert er altijd iets van.

Cosmic team is een andere term voor je begeleiding. Je cosmic team zijn de zielen die met je werken en je begeleiden in je leven. Je begeleiding kent verschillende namen: gidsen, Hogere Zelf, Spirit Team, spirituele comités en ga zo maar door. Je begeleiding bestaat vaak uit zielen die al heel veel levens lang bij je zijn en je dus goed kennen. Het zijn er vaak twee of drie. Ieder mens heeft een cosmic team.

D

De derde dimensie of 3D is een dimensie die zich afspeelt in ons verstand. Het is geen fysieke dimensie. De derde dimensie wordt geassocieerd met dualiteit en polariteiten (goed vs. slecht, hoog vs. laag, zwart vs. wit, kou vs. warm). De term ‘derde dimensie’ is afkomstig van de New Age beweging vanuit de jaren ’80-’90. De beweging gebruikte de terminologie dat we van de derde dimensie naar de vijfde dimensie zouden gaan. Er werd bedoeld dat er een bewustzijnsverandering plaats ging vinden. Zij bouwden voort op de kennis van de oude volken, zoals de Maya’s, Hopi’s, Lakota’s, Aboriginals en Queros die al duizenden jaren geleden aangaven dat die bewustzijnsverandering eraan zat te komen. Dat is overigens nu in volle gang.

Door een verkeerde interpretatie veranderde het idee van een bewustzijnsverandering in iets abstracts. Al meer dan 20 jaar wordt de term geroepen, terwijl iedereen wacht op het begin van de 5e dimensie (ook iets abstracts door een verkeerde interpretatie). De term ‘derde dimensie’ leidt dan ook bij veel mensen tot verwarring, omdat het een abstract, niet grijpbaar concept is.

SPIRIT heeft daarvoor een andere term aangereikt: Mannelijke Perspectief Energie. Met die term, wordt het concept herkenbaar en werkbaar voor iedereen. Op dit Nieuwe Balans Energie platform en in onze workshops leer je van alles over de Mannelijke Perspectief Energie en hoe het werkt.

Als we overlijden heeft onze ziel 90 uur de tijd om het aardse vlak te verlaten en om naar het licht te gaan. Dat gaat veelal automatisch en we hoeven ons daarover geen zorgen te maken. Soms overschrijden zielen dit tijdvak en blijven ze hangen tussen hemel en aarde. Meestal stromen deze zielen na verloop van tijd vanzelf weer door. Maar het kan gebeuren dat ze langer blijven hangen in de tussenruimte. Patrick Swayze in de film “Ghost” is een voorbeeld van een dolende ziel.

Stel dat je een oud patroon in jezelf wil veranderen. Misschien is het iets wat stamt uit je kindertijd. Moet je dit patroon dan helemaal opnieuw  doorleven en uren van sessies gaan om je ervan te bevrijden?

Wanneer een patroon een hele diepe kloof geslagen heeft in wie je bent door traumatische dingen uit je verleden, dan is het absoluut wenselijk om terug te keren naar dat verleden en er over te praten met iemand die je begrijpt. Dan moet je er gewoon doorheen gaan, om het te kunnen loslaten. Ook dat hoort bij het leven.

Toch is het niet zo dat dit altijd de enige aanpak is om dingen los te laten en te transformeren. Er is veel meer mogelijk dan je überhaupt kunt bedenken. De meeste dingen gaan tien keer sneller dan de traditionele aanpak van eindeloze sessies. Het gaat snel, moeiteloos, eenvoudig, geen poespas, gewoon samen ervoor gaan zitten en aan de slag gaan. Het is daarbij mogelijk om de energetische lading van iets op te ruimen. Dan ontstaat er voor jou een nieuw potentieel dat jij daarna in het dagelijkse leven mag gaan integreren in je leven.

In feite heb je twee vormen van aanpak: of je gaat er doorheen of je ruimt het op.

Opruimen doe je op een zielsniveau, in je onderbewustzijn en in je bewuste mind. Het effect daarvan is enorm. Je gaat inzien dat de meeste (gedrags)patronen die jij hebt, hun oorsprong hebben in andere levens die je geleid heb als ziel. Bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie hebben we veel kennis en kunde in huis hoe je daarin opruiming kunt houden en hoe je daardoor je leven een totaal andere wending kunt geven.

Wat is dualiteit? Dualiteit duidt op twee zijden van één verhaal. Om dit tastbaar te maken, gebruiken we polariteiten. Bekende voorbeelden van polariteiten zijn goed vs. slecht, hoog vs. laag, duister vs. licht, koud vs. warm en ga zo maar door. De kunst in het leven is om de dualiteit te overstijgen in bewustzijn, zodat je het leven vanuit eenheidsbewustzijn kunt bekijken. Dát is de reis van de 3e dimensie naar de 5e dimensie. Of zoals wij hier op het Nieuwe Balans Energie platform zeggen: de reis van de Mannelijke Perspectief Energie naar de Nieuwe Balans Energie.

Onze planeet is een voorbeeld waar een extreme vorm van dualiteit plaatsvindt. Dualiteit vind je overal: op elke planeet, in elk Universum en in elk deel van de schepping. Alleen op Aarde geldt carte-blanche. Dat betekent dat je hier het diepste zwart (drama) en het helderste wit (euforie) en alles wat ertussen ligt, kunt ervaren. Geen enkele andere planeet in de schepping kent zo’n extreem verschil tussen de polariteiten. Het is hier daarom best een uitdaging.

Vooropgesteld: mannen en vrouwen hebben allebei mannelijke- en vrouwelijke energie in zich en passen het oude gedrag dus allebei toe. Afdwingen is de vorm van de oude mannelijke energie binnen de Mannelijke Perspectief Energie (MPE) tijdperk.

Voorbeeld: stel dat je met je partner en je kinderen een dagje naar het strand gaat. In de Mannelijke Perspectief Energie wereld van dwingend zijn, ziet er dat dan bijvoorbeeld zo uit: ‘Jongens, is dat gedonder nu afgelopen! Ga nu ver*** die auto in. Ik wil niet in de file terechtkomen. Kom op: MOVEN!’ In de MPE-wereld wordt voortdurend een force state of mind gebruikt om iets te bereiken.

Duidelijkheid is een vorm van de nieuwe, mannelijke energie binnen het Nieuwe Balans Energie (NBE) tijdperk.

In de NBE-wereld van duidelijk zijn, ziet het er dan bijvoorbeeld zo uit: ‘Jongens, we vertrekken over een half uurtje met de auto naar het strand. Zorg dat je klaarstaat.’ In de NBE-wereld wordt gebruikt van een power state of mind. Dat is een staat van zijn, geen staat van doen.

Er bestaat geen wezen dat men in de schepping ‘duivel’ noemt. Er is geen omlaag gevallen engel wiens core-business het is om verdeeldheid te zaaien en om mensen naar de metaforische hel te sturen. Het concept werd door de eeuwen heen met name door religies gebruikt om het kwade te illustreren. Je vindt het ook in andere vormen terug in culturen over de gehele wereld, zoals Indonesië, Afrika en Latijns-Amerika.

Bekijk het anders. We leven in een wereld van dualiteit. Dualiteit maakt gebruik van polariteiten (goed vs. slecht, hoog vs. laag, warm vs. koud, voor vs. tegen). Dat perspectief is er al millennia lang. Dus als er een goede God moet bestaan, dan moet volgens dat perspectief ook een negatief evenbeeld bestaan. We zijn tenslotte ondergedompeld geweest (oude wereld) in dualistisch denken.

De ‘duivel’ verwijst eigenlijk niet naar een wezen. Maar naar de verzameling van alle negatieve gedachten en overtuigingen die zich opgebouwd hebben in het menselijke bewustzijn gedurende de vele generaties van gezamenlijke Aardse ervaringen. Dit alles heeft zich uitgekristalliseerd als een ‘fysiek wezen’ of vorm van bewustzijn.

Neemt niet weg dat sommige culturen wel degelijk vormen kennen van ‘negatieve energieën’. Dit zijn samenklonteringen van niet-geïncarneerde zielen die bepaalde zielenprogramma’s hebben lopen. Dit resulteert in negatieve menselijke ervaringen.

E

Wat is eenheidsbewustzijn? Bij eenheidsbewustzijn overstijg je de staat van zijn van dualiteit. Hoewel je nog steeds in staat bent om polariteiten (goed vs. slecht, hoog vs. laag) waar te nemen, ben je er niet (of nagenoeg niet) ontvankelijk voor. Je wordt als het ware de toekijker, observeerder of waarnemer in een verhaal. Een waarnemer neemt waar, maar heeft geen mening over hetgeen waargenomen wordt. Het is wat het is.

Eenheidsbewustzijn kan bereikt worden door aan jezelf te werken. Je gaat in jezelf transformeren, zodat je geen energetische lading meer vasthoudt op bepaalde situaties, andere mensen en alles om je heen. Eenheidsbewustzijn is een logisch gevolg van intensief en op diep niveau aan jezelf werken.

Jij bent een spiritueel wezen dat een menselijke ervaring heeft. Je bent NIET een mens die een spirituele ervaring heeft. Je ziel is levenskracht, pure levensenergie. Het kan niet vernietigd worden en is eeuwig. Dat fysieke lichaam dat je elke dag in de spiegel aankijkt, is vergankelijk. Het gaat ooit een keer dood. Dat is overigens de enige zekerheid die je hebt: je moet ooit eens dood gaan. Voor de rest moet je helemaal niets. Gewoon een diep nadenkertje.

Maar als je ziel eeuwig is, dan zijn de spirituele werelden waar die ziel zich altijd in begeeft, ook eeuwig. Dan is ons fysieke lichaam net zo vergankelijk als het menselijke leven dat wij leiden. Daardoor kun je stellen dat het fysieke leven een illusie is en de spirituele werelden de realiteit zijn. Je ziel heeft dan ook het eeuwige leven.

Je kunt boeken vol schrijven over het ego. Sommige mensen, zoals Eckhart Tolle, hebben dit ook gedaan. Het ego leeft in dualiteit en heeft dus positieve en negatieve kanten. We leven in een maatschappij die de negatieve kanten enorm stimuleert. Dit leidt tot ruzies, oorlogen, strijd, hebzucht, jaloezie en ga zo maar door. Dan betekent het woord ego: Edging God Out, oftewel: het goddelijke aspect in jou gum je weg.

Het is echter niet de bedoeling dat je ego ‘dood’ gaat. Je hebt je ego nodig. In de Nieuwe Balans Energie ga je inzien dat ego en ziel, twee zijden van dezelfde medaille zijn. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan. Je maakt de keuzes met je hart (ziel en hart is dezelfde energie) en je hebt je ego nodig om die keuzes te creëren en te manifesteren. Dat is het positieve aspect van je ego.

Het doel van het leven is om je ziel en je ego met elkaar in balans te brengen.

Eigenwijs zijn wordt geassocieerd met tegendraads zijn, met beter weten. Maar is dat zo? Dit is ook weer zo’n woord dat weer in ere hersteld mag worden. Dat eigenwijs zijn eindelijk de eer krijgt die het verdient.

Hoe wordt je wijs? Je wordt wijs door vallen en opstaan. Door om je onderwerp heen te lopen en het te verkennen. Door ermee te spelen en het te ontdekken. We zijn allemaal diep van binnen wijs. Dat wijs zijn is overigens de toekomst. Slim zijn gaat naar de achtergrond. Waarom? Omdat we ons nu al in een wereld bevinden waarin intuïtie met de scepter zwaait, niet ratio. Slim zijn hoort bij ratio. Wijs zijn hoort bij intuïtie.

Misschien zijn we wel helemaal niet eigenwijs, maar eigen-slim geworden. Omdat we compleet vertrouwen op die grijze massa tussen onze oren. Want laten we wel zijn: als we eigen-wijs waren geworden, dan zouden we nu niet in zo’n grote puinhoop zitten in de maatschappij. Van een wijze mag je toch wel iets anders verwachten, nietwaar?

Wellicht dat we zelfs van het woord: eigen-wijs een ander woord moeten maken. Wat vind je van: eigen-weg-wijs?

Dat eigen-slim zijn begint nu steeds meer en meer mensen de das om te doen. Gevoelsmatig weet je dat je iets niet moet doen, maar dat verstand met dat ego willen voor de snelle winst gaan. Die willen dat nu hebben. Die willen dat je project gisteren al klaar moest zijn. Door te blijven pushen, te blijven dwingen, maak je je het jezelf zo super moeilijk. Je gaat zien dat het leven je tegengas gaat geven en dat jouw altijd zo betrouwbare ‘proven-technology-aanpak’ niet meer werkt. Wordt het dan niet eens hoog tijd om eens echt eigen-weg-wijs te worden?

Bij de meesten van ons stopt onze emotionele ontwikkeling rond de leeftijd van 5 à 7 jaar. Het is de tijd dat wij naar school gaan. Dat betekent dat we van een intuïtief wezentje opeens een denkrobotje worden. Kinderen vinden het vaak in het begin fijn om naar school te gaan, omdat het gewoon iets totaal anders is. Maar zodra ze een half jaar in het schoolritme meedraaien, waarin alles om ratio draait, om plannen, logisch denken, analyseren (alles van de Mannelijke Perspectief Energie (MPE) wereld), worden kinderen denkrobotjes. Ze beginnen dingen te ervaren als falen, als onzeker zijn, als beoordeeld te worden en ga zo maar door.

Er is een spirituele wetmatigheid die zegt: alles wat je aandacht geeft groeit en alles wat je geen aandacht geeft, vervalt naar de achtergrond. Ons onderwijssysteem stimuleert vooral het denken, het ratio. Daar is niets mis mee: het is slechts een mogelijke aanpak uit een hele serie van mogelijke aanpakken. Kinderen zouden ook volgens de Nieuwe Balans Energie manier van denken opgevoed kunnen worden. Dat betekent 60% kiezen met je hart/ziel/intuïtie en dan 20-30% je verstand gebruiken om die keuzes te creëeren en te manifesteren.

Omdat er geen aandacht is voor de intuïtieve en emotionele ontwikkeling, maar alle aandacht verschuift naar ratio, krijgt ratio alle groei mee en intuïtie en emotie niet meer. We vergeten, zodra we opgroeien, hoe we met emotie moeten omgaan en hoe intuïtie werkt. Daardoor is er weinig emotionele volwassenheid.

Het gevolg van die rationele kinderaanpak zien we dagelijks terug in het leven om ons heen. De meeste volwassenen zijn emotioneel blijven hangen in hun ontwikkeling toen ze naar school gingen. Dus hebben we veel mensen in driedelige pakken en mooie mantelpakjes die de meest vooraanstaande posities bekleden, die academische studies hebben voltooid en misschien wel succesvol zijn in hun vakgebied. Maar die tegelijkertijd niet weten hoe je met het meest fundamentele, emoties, moet omgaan. Je vindt ze in grote bedrijven, in de politiek, in organisaties, in verenigingen en noem maar op. Kinderen in pakken. Dit is geen oordeel, maar een constatering die je zelf ook gemakkelijk kunt maken.

Empathie is de mogelijkheid om de energie van anderen te lezen. En je daarmee te vereenzelvigen, maar ook om het te begrijpen. Je kunt alleen maar een empaat zijn, als je zelf door dezelfde ervaringen heen bent gegaan. Of in dit leven of vorige levens. Empathie is niet te leren vanuit een boek of opleiding. Empathie is gelinkt aan je intuïtie. Het is niet erg om de energie van een ander waar te nemen, maar je hebt er niks aan om de energie van de ander te doorleven. Sommige empaten doen dat.

Als je gaat meelijden (met lange ij), los je het probleem van de ander niet op. Je hebt er alleen zelf last van. Waarnemen is prima, maar meelijden is niet nodig. Daar betaal je zelf de rekening van en je helpt de ander er niet mee.

Het tegenovergestelde van empathie vind je vaak bij mensen met een autisme. Die kunnen vaak niet goed aanvoelen wat de ander bedoelt en begrijpen sarcasme niet. Denk aan het typische voorbeeld Sheldon uit de serie ‘The Big Bang Theory’.

Hoe moet je jezelf energetisch afschermen? Zet allemaal spiegelwanden om je heen, zodat de energieën terugkaatsen. Rozenstruiken om je heen plaatsen, werkt ook om de energieën van de ander tegen te houden. Er zijn tal van manieren beschreven hoe je jezelf kunt afschermen. Lieve allemaal, het wordt tijd dat we deze oude manier van denken van de tafel vegen en alles opnieuw opbouwen.

Laten we het eens vanuit een totaal ander perspectief bekijken. Alles is één groot veld van energie. Elk mens, dier, plant, steen, planeet, druppeltje, rots, insect en ga zo maar door….ze behoren allemaal toe aan die ene grote soep van energie. Kwantumfysici hebben dit reeds bewezen, dus als je op zoek wil gaan naar wetenschappelijk bewijs, dan zie daar. Dat betekent dus dat alles met elkaar verbonden is. Dat betekent ook dat het gevoel van afscheiding dat wij allemaal kennen, eigenlijk één van de grootste illusies van de schepping is. Want als we ons niet afgescheiden  voelen, dan zouden we de perfectie doorzien en kunnen we niets leren, noch groeien. En dat is toch wat elke ziel altijd wil blijven doen.

Werkt afschermen? Natuurlijk, al is het maar tijdelijk. Het is meer een mindset, dan een permanente oplossing. Als jij nu niet om kunt gaan met je gevoeligheid en voortdurend energieën van anderen en van situaties oppakt, dan moet daar een reden voor zijn. Nu ervaar je het misschien als een blok aan je been, een last die bestreden moet worden door jezelf af te willen schermen. Maar bekijk het anders. Dit is een enorm talent, waarvan je je nog niet herinnert hoe je dit moet gebruiken in je voordeel. Buig het om en je hoeft je nooit meer af te schermen. Dan kunnen we dat label HSP (High Sensitive Person) ook meteen de prullenbak ingooien. Iedereen is gevoelig, alleen de een staat er meer voor open dan de ander. Maak gebruik van je talent. Wij bij het centrum van de Nieuwe Balans Energie kunnen je daar van alles over leren in hoe je dat ombuigt. Dan heb jij weer een heerlijk leven vanuit een totaal nieuw perspectief.

Er is een spirituele wet die zegt: ‘Zolang dat je nog energetische lading op iets vasthoudt, moet je er mee leren dealen in je leven.’ Dat klopt. Jij kunt met een bepaalde situatie of een bepaalde persoon wel klaar zijn, volgens wat jij ervan vindt, maar dat betekent nog niet dat je systeem er klaar mee is. Wat jij vindt, is helemaal niet zo belangrijk voor die ziel van jou.

Hoe vaak hoor je niet dat er ruzie in een familie ontstaat na de verdeling van een erfenis. Je kunt wel zo boos zijn op wie dan ook in je familie dat je besluit er niet meer mee bezig te zijn, niet meer naar te kijken, want jij vindt, dat je er helemaal klaar mee bent. Je verbreekt het contact en klaar is Kees.

Grapjas, dat je bent! Zo werk en denk jij, maar zo werkt het leven niet. Telkens wanneer het onderwerp ook maar ter sprake komt, voel je de boosheid even opborrelen. Zie daar, daar heb je die energie weer. En elke keer weer, kost het je moeite en energie om daar weer even van af te kicken.

Er bestaan mogelijkheden om die energetische lading van onderwerpen af te halen. Volg bij ons de Pendera Classes en je gaat zien dat je veel lichter door het leven kunt gaan. Dan leer je niet alleen situaties te adresseren uit dit leven, maar mag je kijken naar patronen uit zoveel andere levens die je gehad hebt en waar je nu, tot op de dag vandaag, nog steeds ongemak van hebt. Ruim het op zodat je de volgende keer denkt: “Hmmm…..vreemd….had ik nu niet boos moeten worden?”

Alles is energie. Het hele leven is één grote soep van energie. Alles is met elkaar verbonden. Alles is één. Kwantum fysici hebben wetenschappelijk ook nog eens het bewijs gevonden dat het inderdaad zo is. Dus jij en ik bestaan puur uit energie. Wij zijn eigenlijk energetisch deelgebieden van een groot veld van energie. Wanneer je jezelf zou kunnen zien op je meest fundamentele (etherische) laag, dan zou je alleen maar een zon van energie waarnemen. Zo krachtig, zo sterk.

Niet alleen levende wezens zijn energie. Echt letterlijk alles is energie. Van een sprietje gras, tot een rotsblok, je tafel, dat tapijt in de woonkamer, die nieuwe mobiele telefoon van jou, lucht: echt letterlijk alles. Dat is bijna niet voor te stellen, want een rotsblok, dat staat toch stil? Daar beweegt toch niets? Dat lijkt aan de buitenkant zo, maar ook dat is pure energie.

Energiemanagement is belangrijk in de Nieuwe Balans Energie. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen energiemanagement. Waar krijg je energie van en wat kost je energie? We gaan veel kritischer kijken naar onze eigen energieflow. Moet ik nog blijven bij deze werkgever, die vindt dat ik altijd klaar moet staan, maar daarvoor niet wenst te betalen? Moet ik nog in deze vriendengroep blijven hangen, terwijl ik al tijden voel, dat we gewoonweg uit elkaar aan het groeien zijn? Ik ben veranderd en zij zijn hetzelfde gebleven. Ik voel me zo’n buitenbeentje in de vriendengroep die ik al 20 jaar ken. Zo’n avondje kost me weer bakken met energie en ik ben zo moe als ik thuiskom. Wil ik dat nog wel?

Het zijn maar voorbeelden. Je kent er zelf vast nog wel meer. In de Nieuwe Balans Energie gaat erover om je energiepeil letterlijk op peil te houden. Misschien moet je afscheid nemen van iets ouds, opdat er iets nieuws je leven mag binnenkomen. Je gaat zien dat je leven een hele nieuwe wending gaat krijgen.

 

Wat zijn engelen? Het woord ‘engel’ komt uit het oud Grieks en betekent: boodschapper. Engelen zijn dus boodschappers. Je hebt ze in verschillende soorten. Zo zijn er engelen, aartsengelen, beschermengelen, engelen van rechtvaardigheid en nog veel meer. Sommige mensen hebben een rol als engel in spirituele werelden, terwijl hun ziel zich hier in een menselijk lichaam bevindt. Je kunt engelen altijd om hulp vragen. Natuurlijk achteraf dankjewel zeggen. Niet alleen maar komen halen.

Sinds het spirituele ontwaken van de jaren ’80 is er heel veel informatie vrijgekomen over hoe je naar dingen kunt kijken. We zijn als het ware door een enorme bewustzijnsverandering aan het gaan. Heel veel van die dingen die sindsdien genoemd zijn, zijn gebaseerd op aannames en verwachtingen van mensen in de tijd. Zij die zich presenteerden als eersten die informatie channelden, hebben het framework neergelegd voor wat we nu nog doen. Wij nemen letterlijk alles aan als zijnde waarheid. Dat doen we niet alleen in de spirituele wereld, maar ook in de normale wereld. Want het Internet en social media hebben altijd gelijk.

Als wij op dit op dit platform een onzin verhaal verzinnen met termen erin, dan gaan er altijd mensen zijn die zeggen: ‘dat is waar, dat staat daar.’ We zijn gewend om blind aan te nemen dat iets klopt. Sommige dingen kloppen daadwerkelijk wel, sommige dingen zijn aannames die waarheid zijn geworden van mensen.

Meestergetallen (1111  of 9999) dat klopt wel. Het is een manier van het Universum om met ons te communiceren. Een variatie daarop zijn engelengetallen. Die beginnen bij 1 en die eindigen bij 1000. Maar daar klopt bijzonder weinig van. Neemt niet weg dat het niet leuk is om te lezen. Zo staat die hele spirituele wereld bol van aannames en verwachtingen. Terwijl als we op onze intuïtie gaan vertrouwen, we gaan aanvoelen wat er klopt en niet klopt.

 

Wat zijn entiteiten? Met entiteiten worden meestal energieën bedoeld die enorm kunnen verstoren. Je hebt vast weleens gehoord van het concept ‘glaasje draaien’ oftewel ‘Ouija bord’. Misschien heb je weleens verhalen gehoord dat er dingen door de lucht vliegen of de tafel gaat zweven. Dat soort verstorende dingen ziet men vaak aan voor entiteiten.

Het kan een enkele ziel zijn die ‘een grapje’ uit wil halen. Maar als meerdere zielen een hele groep vormen, dan kunnen er inderdaad dingen door de lucht vliegen.

Rationele mensen worden slim door bijvoorbeeld boeken te lezen. Wijze mensen worden wijs door door de ervaring heen te gaan. Ervaren is altijd gelinkt aan wijsheid. Je moet door een ervaring heen om te begrijpen hoe iets is, hoe het voelt en hoe je het verandert. Je kunt er wel eindeloos over lezen, maar een ervaring is toch anders.

De mensheid denkt veel problemen op te lossen door het met ratio te benaderen. En ja, er zijn veel manieren, methodieken en trucjes om dingen te transformeren. Maar op een dag houdt dat op. Dan blijft alleen nog maar over: door de ervaring heengaan. Je kunt niet weten wat nieuwe balans is, als je niet door de ervaring heengaat. Je moet het écht ervaren. Je moet ervaren hoe het is als je niet meer altijd je zin kan krijgen. Dat de spelregels veranderd zijn. We zouden het je kunnen vertellen, urenlang zelfs, maar dat is toch anders dan het in echt zelf te ervaren.

Ervaren is de tweede fase van je groeifase in de wereld van de Nieuwe Balans Energie. De andere fases zijn: de wake-up call, herinneren, loslaten, overgave en nieuwe balans.

Je etherische lichaam is het eerste lichaam van een hele serie van lichamen. Het is het lichaam met het grootste potentieel dat je kunt hebben. Het vormt de blauwdruk van ziel. Alles wat er ooit maar mogelijk is, zit daarin, besloten. Het is tevens het allerkleinste lichaam dat we hebben.

Het etherische lichaam bevat elk idee, elk potentieel van alles wat er mogelijk is in de schepping. In dat etherische lichaam ligt de hele schepping besloten. Dus wie weet wat je nog aan verborgen talenten hebt?

F

Kun je eigenlijk wel falen? Jij bent perfect tot in het laatste detail. Niets aan jou is imperfect. Jij bent een kopie van die goddelijke vonk die in je zit. Die goddelijke vonk (je ziel) zelf is perfect tot de laatste punt, de laatste komma en tot in het laatste detail. Hoe kun jij dan niet perfect zijn?

Wij zien onszelf als mens (menselijk perspectief) en uiteraard vinden wij zelf dat er van alles op onszelf op en aan te merken is. Wist je dat topmodellen zelfs ontevreden zijn over zichzelf? Als die al ontevreden zijn over zichzelf, wat betekent dat dan niet voor mensen zoals jij en ik? Jij bent die goddelijke vonk (je ziel) en die is perfect. Dat betekent dat je op een hoger niveau (zielenperspectief) niet eens kunt falen. Ook al doe je nog zo je best.

Vanuit een zielenperspectief ben je dus echt totaal perfect. Ons menselijke perspectief heeft daar duidelijk een hele andere mening over. Niet alleen over onszelf, maar vooral ook over wat we van anderen vinden. Want laten we eerlijk zijn: ‘Er zijn er toch bij die er een potje van maken, is het niet?’ Vanuit ons menselijk perspectief gezien dan. We schromen niet om er maar lekker op los te oordelen.

Ook de ander is perfect tot in het laatste detail. Want ook de ander is gewoon mens die mag leren van zijn levenslessen, mag groeien door vallen en opstaan. Die misschien nu staat, waar jij ooit eens in een vorig leven stond. Maar nu ben je verder geëvolueerd. Ook die ander is gewoon een mens die hoopt dat iemand van hem of haar houdt, die zich geborgen wil voelen, die liefde wil ervaren, die gekoesterd wil worden en die gewaardeerd wil worden. We leren het meeste van de dingen die ‘misgaan’ of ‘fout gaan’. We leren niet zo veel van de dingen die gemakkelijk gaan.

Hoe je het ook draait of keert, jij bent perfect zoals je bent. Je bent niet in staat om te falen. Wel om te leren en om te groeien doordat je door allerlei processen in het leven gaat. Waar je ook je zinnen en je emotionele kracht opzet, is datgene wat je kunt ervaren in het leven. De mogelijkheden zijn eindeloos en jij dus ook.

De fases van de Nieuwe Balans zijn een hulpmiddel voor je eigen proces. Het is geen wetmatigheid. De verschillende fasen zijn:

Het is niet per se zo dat die fases in zijn algemeenheid van toepassing zijn op heel je leven. Je leven bestaat namelijk uit veel deelgebieden: vriendschappen, carrière, geld en inkomen, persoonlijke integriteit of betekenis van het leven. En dat zijn er nog maar een paar. In elk van die deelgebieden kun je in een andere fase zitten. Misschien zit je in je spirituele ontwikkeling in herkennen, maar bij geld en inkomen zit je nog in de wake-up call fase of ben je aan het ervaren hoe het is.

Bij vriendschappen die hun langste tijd gehad hebben, zit je misschien in overgave. Zie de fases niet als een gefixeerd iets. Het is absoluut geen standaard stappenplan. Het is slechts een hulpmiddel om te weten waar je zit. Zo weet je wat een volgende stap zou kunnen zijn. Het helpt je bij je eigen pad van ontwikkeling. Maar het is niet meer dan dat. Iemand die een nieuwe balans heeft bereikt in een deelgebied, kan dat op een ander vlak niet hebben.

Ben je dan ooit klaar? De tijd gaat het leren.

Wat is flow? De hele schepping heeft een natuurlijk ritme. En dat ritme is als een golfbeweging. Dat gaat op en neer. Het is een constante stroom van energie, als een kabbelende zee. De hele natuur, dieren, planten, sterren, planeten, zijn in lijn met die flow. Wij mensen zijn de enige soort die de mogelijkheid om af te wijken van die flow. Dat komt omdat wij kunnen redeneren en omdat we denken dat we een vrije wil hebben. Dat heeft er in de laatste 13.000 jaar toe geleid dat we nog nooit zo ver verwijderd zijn van die flow, van het leven zelf. Ons verstand zit overal tussen.

Voorbeeld: als er een natuurramp dreigt, beginnen dieren zenuwachtig te worden en trekken ze zich terug. Wij mensen hebben niks in de gaten, omdat we de hele dag in ons hoofd zitten. We hebben onze intuïtie uitgeschakeld. Als je meebeweegt in die natuurlijke flow van het leven, gaat het leven moeiteloos voor jou. Omdat je precies doet wat je op dat moment moet doen, op de juiste plaats. Je kiest voor de weg van de minste weerstand. Flow en verstand gaan niet samen. Vast geen grote verrassing: hier bij de Nieuwe Balans Energie zijn we van de flow.

De term ‘force’ is ontleend aan het boek ‘Power vs. Force’ van David Hawkins. Force beschrijft de staat van zijn die gedomineerd wordt door het ego, door wilskracht, door pushen.

Force is als druk zetten. Wanneer er door iemand druk gezet wordt, dan ontstaat er tegendruk. Wij kunnen tegen jou zeggen dat je dit stukje niet moet lezen. Misschien knik je wel ja uit beleefdheid, maar diep vanbinnen denk je: “Dat zullen we nog wel eens zien’. Tegendruk of tegengas geven is inherent aan een levend wezen te zijn. Planten, mensen en dieren reageren allemaal zo.

Toch staat de maatschappij bol van onder druk gezet worden. We moeten wel heel erg veel van iedereen. Regeltjes, regeltjes, regeltjes. Is het niet van een overheid, dan is het wel van je baas, van je partner, van onszelf en ga zo maar door. Force is het pad van de mannelijke energie. Van dwang, ego, verstand, slim zijn, actie, van doorduwen en ga zo maar door.

Force genereert heel veel negatieve energieën in ons systeem, zoals: haat, angst, wanhoop, schaamte, schuldgevoel en ga zo maar door. Het zorgt voor een zeer ongezonde energiehuishouding in onszelf.

Het beeld van jezelf dat je elke dag in de spiegel ziet, is wat wij als mens het fysieke lichaam noemen. Het is één van de vele lichamen die wij als mens hebben. Het fysieke lichaam is een zeer verdunde versie van jouw originele blauwdruk: wie jij eigenlijk écht bent. Jij bent niet je fysieke lichaam. Naast een fysiek lichaam, heb je ook nog een etherisch lichaam (je blauwdruk), diverse astrale lichamen, mentale lichamen, spirituele lichamen en ga zo maar door. Al die lichamen hebben allemaal unieke rollen en functies. Veel van deze lichamen hebben DNA. Maar op een ietwat andere wijze dan het lichaam dat heeft.

G

Geboren worden en doodgaan horen bij het leven. Mede door religieuze en culturele overtuigingen hebben we aangenomen dat er maar één enkel leven is en daarin moet je het dan maar allemaal doen. Dat klopt niet. Het is overigens ook totaal onlogisch. Wat zou de meerwaarde zijn voor de schepping als jij maar één enkel leven zou hebben? Dat wordt dan als een overvol busstation van mensen die komen en gaan met verstoppingen over de gehele lengte.

Je hebt niet één enkel leven. Je hebt er heel veel. Ieder leven noemen we een incarnatie en in elke incarnatie leer je nieuwe dingen. Je ervaart hoe iets is, ontdekt nieuwe facetten van het leven en kunt groeien in alles wat je doet. Je ziel is daarbij jouw centrale zon waar alles om draait. Die doet al die levens van jou en zoekt daar telkens een menselijk lichaam bij om door die ervaringen heen te gaan.

De ziel is levensenergie, pure levenskracht. Het kan niet vernietigd worden. Je fysieke lichaam is echter vergankelijk. Het ontstaat ooit op een organische wijze en houdt op dezelfde wijze ook op te bestaan.

Geboorte en dood lijken permanent, omdat het ons beeld van afscheiding versterkt. Afscheiding is overtuiging dat we afgescheiden van elkaar zijn, zodra de dood intreedt. Ja, het is waar. We nemen (tijdelijk) afscheid van de fysieke mens. Maar niet van diens essentie, de ziel. Die blijft altijd bestaan. Elke ziel heeft bewustzijn en met alles wat bewustzijn heeft, kun je communiceren. Dus ook met zielen van mensen die er in de fysieke wereld niet meer zijn. Daar is niets vreemds aan. Je hoeft niet in trance te gaan om dat te bereiken. Iedereen kan het leren.

Geboorte en dood zijn slechts transitie fases (overgangsfases) van de ziel. Van de ene staat van zijn, naar de andere staat van zijn. Niets meer, niets minder.

Hoewel geduld een schone zaak is, is het toch wel heel lastig om te bereiken. In de Mannelijke Perspectief Energie zijn we niet gewend om geduld te hebben. Als we iets willen hebben, dan halen we dat nu. In de Nieuwe Balans Energie zijn de spelregels anders dan in de oude wereld. Opeens dienen wij geduld te hebben. En voor veel mensen voelt dat als vloeken in de kerk.

‘Dat kan ik niet. Dat wil ik niet. Ik wil het nu.’ Helaas gaat het Universum jou niet naar je mening vragen. Als jij volgens de nieuwe regels wil leven en spelen, dan hoort dit er gewoon bij. Het betekent dat er voor alles een tijd en plaats is.

Als je iets nu nog niet hebt of kan, dan is het niet de bedoeling dat je het al hebt. Geduld is één van de moeilijkste dingen om te bereiken in de Nieuwe Balans Energie. Vooral omdat je gewend bent om het meteen te gaan pakken in onze 24-uurs economie. Dit is het punt waar de meeste mensen zich enorm aan storen. Misschien wel de minst favoriete spelregel van allemaal.

Gevoel en logica zijn in de wereld van het denken, twee tegengestelden. Of je bekijkt het vanuit logica waarvoor je je verstand gebruikt, of je bekijkt het op basis van je gevoel, van je intuïtie. Hoe kan gevoelslogica oftewel intuïtieve logica dan bestaan?

Soms voelt iets als een diepe innerlijke herkenning; als een diep innerlijk weten, als dat je weet dat is omdat het zo is. Je kunt niet eens met je verstand beredeneren waarom het is. Het is gewoon zo. Dan zijn er van die momenten dat dit je startpunt is om volgende stappen zetten. Stappen die alleen maar geduid kunnen worden als logische stappen of als logische inzichten.

Dan handel je puur op je innerlijke weten, op je diepe gevoel van wijsheid en inzicht. Wanneer het volgende inzicht, de volgende stap zich aan je openbaart, dan kun je spreken van gevoelslogica, van intuïtieve logica.

Wat is een gids? Een gids is een ziel die als rol heeft om te begeleiden. De spirituele werelden (daar waar de ziel thuis is) zitten vol met zielen. Heel veel zielen hebben allemaal een eigen unieke rol. Zo zijn er beschermengelen, aartsengelen, Hogere Zelf en ook gidsen.

De taak van gidsen is om je te begeleiden. Ze zijn er niet om je te beschermen, want daar heb je beschermengelen voor. Gidsen zijn zielen, net zoals jij en ik. Soms zijn ze al meerdere levens bij je. Soms wordt die rol vervuld door een overleden iemand uit je familie, zoals een overleden grootouder of iemand anders.

Gidsen helpen je vooraf met het samenstellen van je zielenplan van dit leven. Ze zorgen er ook voor dat jij je eigen handgeschreven zielenplan kunt voltooien. Gidsen hebben net zoals elke ziel een bewustzijnsniveau (wat weten ze?). Als jouw bewustzijn groeit, gaan je gidsen naar de achtergrond. Dan neemt je Hogere Zelf die begeleidingsfunctie over. Je Hogere Zelf kan oneindig met je meegroeien als jij je ontwikkelt, gidsen maar beperkt.

De term ‘Grote Centrale Zon’ is afkomstig uit de Maya-kalender. Het staat voor de zon die zich in het hart van ons Universum bevindt en volgens de Maya-overlevering ‘Hunab K’u’ genoemd wordt. Verwar deze zon niet met het zonnetje in je gezicht. Dat is daar maar een mini-versie van. De Grote Centrale Zon geeft pulsen af in dit Universum naar alles wat eromheen ligt, inclusief onze planeet aarde. De pulsen van de Grote Centrale Zon hebben er voor gezorgd dat de mens sinds eind jaren ’80 in een spiritueel ontwaken bevindt.

Ook is het verantwoordelijk voor het verhaal van 3D naar 5D. Of zoals wij hier bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie zeggen: van de Mannelijke Perspectief Energie naar de Nieuwe Balans Energie. De pulsen zorgen ervoor dat de energie vaak zwaar of ongemakkelijk aanvoelt, omdat we voortdurend door nieuwe bewustzijnsveranderingen gaan.

H

‘Haast je langzaam’ is een onderdeel van babysteps. Je kunt namelijk niet sneller gaan dan het leven voor jou in petto heeft. En wat het leven in petto heeft, heb je zelf gedefinieerd in je eigen zielenplan.

Stel je voor dat je meedoet aan een marathon en jij komt als eerste binnen. Het duurt nog een tijd voordat de rest komt, dus je gaat maar alvast douchen. Pas een half uur later bereikt de rest de finish. Je moet toch wachten tot de rest binnenkomt op de huldiging, dus waarom zou je héél snel gaan rennen?

Haast je langzaam. Je kunt niet sneller gaan dan je zielenplan. Met andere woorden: jij kunt wel vinden dat je er klaar voor bent. Maar misschien zijn de situaties nog niet gecreëerd op het leven en zijn de juiste mensen nog niet in je leven. Als alles samenkomt, zul je zien dat het moeiteloos gaat.

Hard werken is noodzakelijk. Deze overtuiging zit enerzijds in onze cultuur, anderzijds is het een overtuiging die maar gedeeltelijk klopt: ‘Je moet er hard voor werken, want anders kom je nergens.’ Of misschien herinner je je deze nog: ‘Je denkt toch niet dat de zon voor niks opgaat.’

Nederlanders zijn al honderden jaren lang harde werkers geweest. Vooral in takken als landbouw, veeteelt, visserij, droogleggen van land en ga zo maar door. Men wist nooit of er de dag erna brood op de plank lag. Natuurlijk ontstaan er dan van dit soort overtuigingen die overgaan van generatie op generatie.

Het is tijd om de oude overtuiging te gaan herschrijven. Laten we het eens anders bekijken, gewoon pragmatisch. Als je iets onder de knie wil krijgen, bijvoorbeeld piano spelen, een spirituele methodiek leren of een andere taal leren, dan moet je daar inderdaad moeite voor doen. Er is zo’n uitspraak die zegt: “Je moet er tenminste 10.000 uur insteken om het onder de knie te krijgen” Daar zit in essentie een waarheid in. Maar als je iets doet wat je graag doet, waar je hart van vol is en waar je heel gepassioneerd mee bezig bent, dan zijn die 10.000 uur in no-time voorbij. Dan heb je er op een andere manier ‘hard voor gewerkt’. Hoe je het ook wendt of keert, als je iets echt onder de knie wenst te krijgen, moet je door de ervaring heengaan.

Het is niet nodig om te ploeteren, af te zien, je helemaal gek te maken of 120 uur per week in iets te stoppen. Onze maatschappij is veranderd naar een doelgericht ingestelde maatschappij. Dat betekent dat je ergens hard voor moet werken, want anders kom je er niet. Misschien zou het zinvoller zijn om voor jezelf eens uit te zoeken waar je blij van wordt en daar energie in te steken, in plaats van energie steken in iets wat je tijdens de voorbereiding al helemaal gek maakt.

Helder zien, helder horen, helder weten, helder proeven, helder ruiken en helder voelen. Eigenlijk is het één pot nat: al deze oude termen zijn onderdeel van je intuïtie. Stop ermee om die oude termen te gebruiken en vervang het gewoon door: intuïtie.

Je hebt vijf uiterlijke zintuigen (zien, horen, voelen, proeven en ruiken), maar je hebt ook een aantal innerlijke zintuigen. Helder zien betekent niet per se dat je de toekomst kunt zien. Het betekent ook niet dat je in iemands hoofd kunt kijken en ga zo maar door.

Iedereen heeft intuïtie. Dus heeft ook ieder mens alle innerlijke zintuigen beschikbaar om er iets mee te doen. Of je er iets mee wenst te doen? Dat is een heel ander geval. Maar mocht je besluiten om er wél iets mee te doen, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kun je het gebruiken om naar vorige levens te kijken. En je kunt het zelfs gebruiken om in een lichaam van iemand te kijken. Bedenk eens wat voor mogelijkheden er zijn voor de medische wereld als je de huidige wetenschap en intuïtie combineert?

Je kunt intuïtie ook gebruiken om je bijvoorbeeld af te stemmen op magische wezens of andere Universa en andere levens van jezelf of andere mensen. Kortom je intuïtie biedt oneindige mogelijkheden.

Als de meeste mensen het woord ‘helen’ horen, wordt de link gelegd naar het herstellen van het fysieke lichaam. Deze zeer beperkte mindset komt voort uit onze wereld van rationeel denken. Vanuit dat standpunt gaat helen uitsluitend over het fysieke lichaam. Artsen zijn niet voor niets: helers.

Helen gaat echter véél verder. Jij bent niet je fysieke lichaam. En ook ben jij je gedachten of emoties niet. Je bent een verzameling van een mentaal, emotioneel, fysiek, spiritueel en energetisch systeem. Oftewel: jij bent een totaalplaatje, een holistisch systeem. Heling kan op ieder van deze vlakken plaatsvinden.

Heling kan werk met je handen zijn, zoals bij Reiki. Maar in principe zijn de mogelijkheden van helen eindeloos. Je kunt heling uitvoeren door gebruik te maken van je gedachtekracht en door samen te werken met andere zielen. Als jij iets emotioneels loslaat en er ruimte ontstaat voor iets nieuws, dan heb je bijvoorbeeld een emotionele heling gedaan. Zo kun je helen via energievelden en nóg veel meer.

Ook over heling hebben we bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie heel veel kennis van in huis. Er is zó ontzettend veel mogelijk.

Pas als je door de ervaring heen bent gegaan, begin je je te herinneren hoe het écht zit. Hoe het leven werkt. En hoe het voelt als je iets vanuit flow doet. Je systeem herkent iets wat heel diep in jezelf begraven ligt. Je tapt in op je innerlijke weten.

Als je het alleen maar tot je hebt genomen als rationele kennis, kun je niet volledig herinneren. Dat kan pas als je door de ervaring heengaat en dat kan pas als je wakker begint te worden. Dan begin je dingen te herkennen. En te herinneren: hoe het leven nu eigenlijk werkt. Dat voelt als een stukje thuiskomen. Ergens komt dit je allemaal heel bekend voor. Het voelt goed voor jou als je daarmee verder gaat. Dat soort herinneren zorgt voor een diep innerlijk geloof in jezelf.

Herinneren is de derde fase van je groeifase in de wereld van de Nieuwe Balans Energie. De andere fases zijn: de wake-up call, ervaren, loslaten, overgave en nieuwe balans.

We bevinden ons tussen twee tijdvakken in. In maart 2020 eindigde het vorige tijdvak (de oude wereld, oftewel 3D) en begon een nieuw tijdvak van 13.000 jaar (de nieuwe wereld, oftewel 5D). Een andere naam voor die oude 3D-wereld is Mannelijke Perspectief Energie Wereld. Een andere naam voor de nieuwe 5D-wereld is Nieuwe Balans Energie. Elke 13.000 jaar begint er een nieuw tijdvak. Elk tijdvak heeft een centraal thema dat als een rode draad door dit tijdvak loopt. In het nieuwe tijdvak is dat de NIEUWE BALANS herstellen en leven. Zo’n overgang tussen tijdvakken is wat men noemt: een evolutionaire sprong.

Omdat elke evolutionaire sprong altijd gigantische veranderingen met zich meebrengt, besluiten heel veel ervaren zielen om juist op dit soort plekken te incarneren. Het biedt hen op de eerste plaats de mogelijkheid om grote opruiming te houden in alles wat ze in andere levens hebben meegemaakt. Op de tweede plaats komen ze hier om het verschil te maken. En op de derde plaats om anderen in hun proces te helpen en ondersteunen. Het zijn vaak teachers, healers, wijzen en ga zo maar door. Ze komen veelal uit hoog ontwikkelde samenlevingen uit andere levens. Ze kiezen ervoor om te helpen met de transitie van een oude wereld naar een nieuwe wereld.

Je denkt toch niet dat schepping hier ‘amateurs’ neerzet die nog nooit met dit bijltje gehakt hebben? Daar zet je échte doorgewinterde professionals neer. Wellicht ben jij er daar eentje van.

Wat is je Hogere Zelf? Je Hogere Zelf zijn zielen die je begeleiden. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit niet je eigen ziel. Het zijn aparte zielen die met jou werken. En die doen dit vaak al heel veel levens lang. Sommige mensen werken nog met gidsen als hun begeleiding. Gidsen zijn als het ware de intermediair tussen jezelf en je Hogere Zelf. Als je bewustzijn teveel groeit, kunnen jouw gidsen het niet meer bijhouden. Dan neemt je Hogere Zelf het over. Deze zielen kunnen eindeloos meegroeien met je. Die blijven gewoon altijd bij je. Meestal bestaat het Hogere Zelf uit twee of drie zielen. Dat is meer dan voldoende. Men noemt Hogere Zelf ook wel Cosmic team of Spirit Team.

Wil je een boodschap van je Hogere Zelf? Dat kan! Ontdek het hier.

Wat betekent holisme? Holisme is synoniem voor volledig, het geheel. Holisme werd 100 jaar geleden door de Zuid-Afrikaanse militair en staatsman Jan Smuts ingevoerd. Hij werd beïnvloed door de evolutietheorie van Charles Darwin. De term wordt nu door Jan en Alleman gebruikt voor van alles en nog wat. Vaak onterecht.

Bekijk holisme als de som van verschillende delen van een mens. Jij bent een mentaal, emotioneel, fysiek, spiritueel én energetisch wezen. Samen vormen deze delen één geheel. Zeg maar een lekkere, mooie ronde taart. Dat is holisme. Als één van deze delen zich niet goed voelt, beïnvloedt dat de smaak van alle andere delen van de taart.

Stel je voor: jij bent emotioneel van slag doordat je liefdesverdriet hebt. Die emotionele onbalans zorgt er wellicht voor dat je even niet helder kunt denken (mentaal), maar dat je er ook buikpijn (fysiek) van hebt. Je voelt je helemaal niet in balans (energetisch) en het zet allerlei angstpatronen in gang (spiritueel), die je meegenomen hebt uit vorige levens en die nu opnieuw actief worden.

Door je bewust te worden van dit concept, ga je inzien dat je eigen welzijn (dus jouw holistisch systeem op orde houden), je hoogste prioriteit is. Je eigen welzijn is niet hetzelfde als: ikke, ikke, ikke en de rest kan…. Persoonlijk welzijn gaat over in balans zijn en dat uitdragen naar de wereld om je heen. Als jij goed in je vel zit, profiteert iedereen om je heen daarvan op een positieve manier. Als jij niet goed in je vel zit, heeft dit invloed voor de mensen om je heen op een negatieve manier.

De illusie van de afgescheidenheid werkt zo goed, dat we altijd denken dat we er alleen voor staan. Maar iedereen, ook jij, hebt zielen die met jou werken: jouw cosmic team. En dat doen ze al heel veel levens lang. Je kunt ze gewoon vragen om hulp. Ze zijn jouw begeleiding en ze helpen jou graag. Als je maar een beetje het principe begrijpt, hoe je dat moet doen.

Wil je meer weten over hulp vragen? Laten we even duidelijk vooropstellen, de zielen die jou helpen zijn niet jouw personeel. Die kun jij niet rond commanderen en aan het werk zetten voor jou. Zie ze als jouw vrienden en je kunt ze van alles vragen. Van het vinden van een parkeerplekje in de stad, tot hoe je met een uitdaging in het leven om moet gaan en alles wat er tussenin zit.

Hoe doe je dat? Jij vraagt (bijvoorbeeld in gedachten) wat je wil. Daarna zeg je: ‘dankjewel’. En dan laat je het los. Zodra jij ontvangt, zeg je weer: ‘dankjewel’. Het is jouw taak om dankjewel te zeggen. Hoe ze jouw vraag invullen, bepalen zij. Niet jij.

Je hoeft je vraag maar één keer te stellen. Maar mensen hebben de neiging om hun vraag wel 10 x te stellen. Ze begrijpen jou echt wel. Maar jij bepaalt niet exact wat de invulling gaat zijn. De ober in een restaurant begrijpt je ook wel als je 1 x iets bestelt. Je gaat je niet in de keuken bemoeien met hoe jouw gerecht gemaakt wordt. In deze situatie is het niet anders.

I

Wij denken dat we in een realistische wereld leven, omdat wij het zo ervaren dat alles tastbaar is en alles kunnen aanraken. Maar wij leven de wereld met onze vijf zintuigen. In feite is de wereld waar wij in leven niet echt, het is een illusie. Maar hij is zo écht gemaakt, dat we niet in de gaten hebben dat het een illusie is.

Waar kun je dat aan weten? Jij hebt een ziel. En die ziel is eeuwig, want dat is pure levensenergie. En die ziel leeft in spirituele werelden en fysieke werelden tegelijk. Jouw fysieke lichaam gaat ooit een keer dood, maar de ziel niet. De spirituele werelden zijn eeuwig, en in feite dus meer realistisch. De fysieke wereld zou dus een illusie moeten zijn, want die is vergankelijk. De illusie is zo krachtig gemaakt door de schepping, dat je dat niet in de gaten hebt. En daar is een hele goede reden voor.

Als je het zonder deze illusie zag, dan doorzag je de schepping zelf. In al zijn perfectie. Door een illusie te creëren, de fysieke werelden dus, denk je dat er ook zoiets bestaat als imperfectie. Wij leren eigenlijk in de fysieke werelden. We hebben een illusie nodig om ervaringen op te doen. In de fysieke werelden zijn we niet wetend, in de spirituele wereld zijn we alwetend.

Als mensen een bijna dood ervaring gehad hebben, omschrijven die de spirituele werelden. Zo mooi. Zo fijn. En dan ben je weer hier, op Aarde als mens. Achter de sluiers der vergetelheid. Toch kunnen we juist door die menselijke illusie het tegengestelde van perfectie ervaren.

Het innerlijke kind is onze wens om te spelen, om te creëren. Het zegt tegen het leven: neem eens niet alles zo serieus! Geniet, speel, ontspan en lach. Het is gewoon het kleine kind in jou dat wil schommelen, dat de herfstbladeren de lucht in wil schoppen in het najaar en dat soort dingen. Het innerlijke kind is een zeer belangrijk aspect in onszelf waarvan we vaak vergeten zijn om het te koesteren, omdat we zogenaamde grote mensen zijn. Je mag altijd een beetje kind blijven, in alles wat je doet. Lees eens de Donald Duck. Kijk eens naar een prinsessenfilm. Wees maar even die kleine jij van vroeger. Blijf altijd spelen. Altijd.

Als je een getraumatiseerd innerlijk kind stuk hebt, dan kun je dat helen. Door sessies, rebirthing of wat dan ook. Vaak heb je hulp van een ander nodig om je hier mee te helpen. Zoals het in het leven gaat: of je gaat ergens doorheen, of je ruimt het op of een combinatie van beiden.

Wat is innerlijk weten? Innerlijk weten verwijst naar innerlijke wijsheid. Het staat compleet los van de kennis die zich in je hoofd bevindt. De kennis in je innerlijke weten is namelijk eeuwig. De kennis in je hoofd is tijdelijk. Kennis in je hoofd bereik je met je verstand, met rationele inzichten. Innerlijk weten en rationele kennis zijn elkaars tegenovergestelde.

Om toegang te krijgen tot het innerlijke weten, maak je gebruik van je intuïtie. Logisch nadenken en je verstand hebben daar niets te zoeken. Het zijn de verkeerde tools om toegang te krijgen tot het innerlijke weten dat je hebt.

Het innerlijke weten is de kennis van je ziel. Kennis die je uit andere levens hebt opgedaan, maar ook kennis die je al bij je droeg voorafgaand aan je allereerste incarnatie. Het is hetzelfde als de Universele kennis die de schepping heeft. De ultieme waarheid, zogezegd. Innerlijk weten is de bibliotheek met oneindige kennis waar iedereen toegang tot heeft. Je intuïtie is de gereedschapskist waarmee je toegang krijgt tot je innerlijke weten. Intuïtie en innerlijk weten zijn twee totaal verschillende dingen.

Innerlijk weten herken je vast wel. Soms weet je het gewoon, omdat je het weet. Geen idee waarom, je weet het gewoon: het voelt als waar, als goed. De uitspraak ‘je hebt alle antwoorden al in je’ komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Simpele dingen kun je altijd vragen aan het Universum. Zoals dat parkeerplekje in de stad, dichtbij je favoriete winkel. Weet gewoon dat het jouw taak is om te vragen en om dankjewel te zeggen. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Zeg dankjewel, wees dankbaar voor wat je krijgt. Maar ja, vragen om een parkeerplekje in de stad is nog niet echt intentie zetten.

Intentie zetten gebruik je met name als je richting in je leven wil aanpassen. Je wenst bijvoorbeeld meer te begrijpen over waarom je hier bent op deze planeet. Of over wat je hier komt doen. Maar ook hele eenvoudige vragen als: waarom komt zo’n meningsverschil met mijn zus op mijn pad? Je gebruikt intentie zetten om inzichten te verwerven alsook aan te geven dat je bijvoorbeeld meer duidelijk wenst omtrent jouw pad in dit leven.

Er is een simpele manier van vragen, die gewoonlijk goed werkt. Er is alleen een grote maar. Wat je ook vraagt, vraag het vanuit je hart, niet met je hoofd. Voel met heel je hart datgene wat je vraagt. Dat doet wonderen. Hoe vraag je? Hoewel je het op meerdere manieren kunt vragen, is de volgende zin altijd wel een leuke template die overal op kunt toepassen.

Let op: Ik kies ervoor om……., alhoewel ik niet weet hoe ik dit moet doen

De kunst is dat je de zin in de tegenwoordige tijd maakt, er geen ontkenning in zit en geen negatieve woord of woorden. Dus: Ik kies ervoor om GEEN ANGST te hebben, gaat niet werken. Het woord GEEN is een ontkenning en het woord ANGST is een negatief woord. Maak er dan van: Ik kies er voor om zelfverzekerd te zijn. Zoiets bijvoorbeeld.

Dus stel je voor dat je meer helderheid wenst te hebben in waar je nu naar toe moet gaan met je leven, dan kun je die vraag zo omzetten in een intentie: ‘Ik kies ervoor om volledige helderheid en inzicht te krijgen in hoe ik nu mijn leven verder moet vormgeven, alhoewel ik niet weet hoe ik dat moet doen. Dankjewel.’ Wanneer je je inzichten krijgt zeg je weer oprecht dankjewel. Hoe moeilijk kan het zijn.

 

Intuïtie is de verzamelnaam van helder zien, helder horen, helder weten, helder voelen en meer. Al deze verouderde termen kunnen de prullenbak in. Samen vormen ze gewoon je intuïtie. En iedereen heeft intuïtie. Maar niet iedereen gebruikt zijn intuïtie. Intuïtie is niet hetzelfde als innerlijk weten. Innerlijke weten is de database van alle informatie die er is. En intuïtie is je gereedschapskist om bij je innerlijk weten te komen. Dat zijn je innerlijke zintuigen. Je kan zo intappen in jouw diepe wijsheid.

Intuïtie is ook niet hetzelfde als emoties. Emoties hebben een namelijk een waarde. Intuïtie scant alleen, hecht daar geen waarde aan en heeft er geen oordeel over.

J

Jezelf transformeren begint steeds belangrijker te worden. Het houdt in dat je aan jezelf gaat werken. Dat je kijkt naar je eigen overtuigingen, je percepties, je oordelen en gewoontes. Maar ook dat je gaat proberen te begrijpen waarom je de dingen doet die je doet. Want als je begrijpt waarom iets gebeurt, dan kun je het mogelijk veranderen.

Als je met jezelf aan de slag gaat, dan ga je op onderzoek uit waarom je dat doet. Je doet aan zelf-reflectie en ook jij hebt de mogelijkheid om helderheid te krijgen in waarom je de dingen zo doet. Dan kun je jezelf de vraag stellen: dient dit gedrag mij nog? Neen, wat kan ik doen om het te veranderen? En als je daarmee aan de slag gaat, schrijf je eigenlijk elke dag een nieuwe versie van jezelf.

K

Bij karma wordt altijd gedacht dat je boetedoening moet doen voor iets. Het Hindoeïsme kent overtuigingen die stellen dat als je geen eervol leven hebt geleid, je terugkeert als een dier. Dat je in je volgende leven als kakkerlak, mug, rat of luiaard terugkomt. Je kunt echter helemaal niet terugkeren naar een lagere vorm van ontwikkeling dan dat je nu bent. Dat is niet hoe karma werkt.

Jij bent een ziel en dat is levensenergie. Die levensenergie is eerst heel klein geweest en heeft gewoond in de meest basale dingen zoals als zand, water, steen, bacteriën en ga zo maar door. Daarna evolueerde het door naar het plantenrijk. Vervolgens groeide je levenskracht verder en verder. Het kwam daarna terecht in het dierenrijk. Uiteindelijk behaalde je ziel zijn volledige potentieel in de hoogste vorm: de humane vorm, oftewel menszijn. Evolutie gaat alleen maar vooruit, niet achteruit.

Bekijk karma meer als een weegschaal. De balans moet altijd in het midden staan. Of zie het als de afwisseling van regen en zonneschijn. Na regen komt zonneschijn, na zonneschijn komt regen. Hoe dan ook: als de balans maar in het midden staat. Karma heeft dus niets met boetedoening te doen, tenzij jij het ervan maakt in je hoofd. Stop met die onzin en ga gewoon verder met je leven vanuit een positieve mindset.

Er is een bekende uitspraak die afkomstig is uit de financiële wereld: ‘Kijk naar wat ze doen, niet naar wat ze zeggen.’ Daarin wordt verwezen naar wat grote bedrijven en overheden zeggen dat ze doen, maar uiteindelijk dan toch niet doen. Daarmee kunnen ze de waarde beïnvloeden van bijvoorbeeld valuta of van een product.

Deze tekst kun je ook uitstekend toepassen als je wil weten of je bijvoorbeeld aan een bepaalde training of opleiding moet gaan deelnemen om je pad van bewustzijn te laten groeien. Social media en internet schreeuwen blijvend om je aandacht. ‘Kom bij ons voor de laatste training over dit. Kom bij ons, want wij weten echt hoe het werkt’ en ga zo maar door. Het is moeilijk om door de bomen het bos te zien. Het is de wereld van wie het hardste kan schreeuwen en daar wordt vaak naar geluisterd.

De echte ‘meesters’ onder ons schreeuwen niet. Ze ZIJN. Ze zeggen niet alleen dat ze iets zo of zo doen, maar in heel hun handelen, in hun houding, in alles wat ze doen en hoe ze op alles reageren, lees je gewoon af wat ze doen. Je voelt hun oprechtheid in wie ze zijn. Misschien dat dit ideetje je verder kan helpen. Als we zouden leven in een wereld van de stomme film, waarin geen woord gezegd wordt: wie blijft er dan nog over? Kijk naar wat ze doen, niet naar wat ze zeggen. Vaak zeggen mensen dat ze het zo doen, maar doen ze totaal iets anders. Als het muisstil zou zijn…. wie voelt dan nog goed aan voor jou?

Voorafgaand aan dit leven maak jij zielenplan en kies jij je ouders uit. Dat doe je, omdat je iets wil ervaren of dat je iets wil leren, samen met hen. Het is niet altijd even leuk wat in je een ouder en kindrol meemaakt. Maar soms leer je meer van de moeilijke situaties, dan van de makkelijke situaties.

Als ouders zijnde, kies je dus niet je eigen kinderen uit. Kinderen zoeken jou uit als ouders. Het is onze taak als ouders om hen van een lichaam te voorzien. Dus als jouw kinderen het niet leuk vinden bij jou, kun je gerust met een knipoog zeggen: ‘Dan had je ons maar niet moeten uitzoeken.’

Wij denken altijd dat wijsheid met de jaren komt. Dat een kind, hoe klein het ook is, je nooit iets kan leren. Dat is enorme misvatting. Alles in het leven is een spiegel voor ons. Wanneer onze kinderen ‘lastig’ zijn. Wanneer we soms niet begrijpen wat we mogelijk ‘verkeerd’ doen in het leven, kijk dan naar onze kinderen. Kinderen zijn meesters in het terug spiegelen wat ouders meemaken en doorleven. Waar ze mee in hun maag zitten. Een van de meest inspirerende bronnen van informatie om jezelf te transformeren, zijn vaak onze kinderen.

Kundalini energie wordt vaak in verband gebracht met seksualiteit, maar ook met een staat van verlichting. Daarbij gaan twee slangen rondom een as van beneden naar boven.

Kundalini is nog veel meer dan dat. Het is een staat van ZIJN, waarbij seksualiteit niet eens een rol hoeft te spelen. Wanneer je bewustzijn stijgt en dus verandert, verandert alles in je hele energiesysteem. Dan gaan de symbolische slangen al bewegen. Kundalini energie wordt ook vaak gekoppeld aan tantra. Het kan met tantra bereikt worden, maar het wordt dan lastig om het voor langere tijd vast te houden.

Als jij aan jezelf werkt, maak je jezelf steeds lichter. Door steeds meer op te ruimen aan ballast die met je meedraagt in je overtuigingen, percepties en oordelen maak je jezelf lichter. Dan blijven die symbolische Kundalini slangen altijd boven hangen.

Hoe vaak hoe je iemand niet zeggen: ‘Ik kan het niet.’ Neem nu bijvoorbeeld uit je hoofd gaan (ont-hoofden) en meer naar je intuïtie bewegen. Dat is ook niet makkelijk. Laat daar geen misverstand over bestaan. Je herinnert het je weer door vallen en opstaan.

Maar zo zijn er veel dingen in ons leven, waarop wij reageren met ‘ik kan het niet’. De grote vraag blijft altijd: is dat zo? Laten we meteen even heel duidelijk stellen, dat het inderdaad ook vaak voorkomt, dat je het gewoon echt niet kan. Als wij nu gaan koorddansen, dan kunnen wij dat ook niet. Laten we daarin wel realistisch blijven.

Toch is niet alles zo zwart-wit. Kunnen en willen zijn als broer en zus van elkaar. Wanneer we als mens zeggen: ‘Ik kan het niet’, stel je dan de vraag: ‘Kan ik het echt niet of zit er toch iets in mij dat het niet wil?’ Is wel een overdenkertje hoor.

Want neem nu die overstap maken naar meer vertrouwen op je intuïtie. Jouw systeem werd door de jaren heen zo geconditioneerd om te denken, dat je er wellicht aan wil vasthouden. Dan weet je: twee centjes erin, betekent gegarandeerd, drie knikkers eruit. Dat wordt toch even een kleine duik nemen in jezelf. Onderzoek nu eens voor jezelf of je het echt niet kunt, of dat er iets bij zit dat het niet wil, voor welke reden dan ook.

L

De mens heeft het concept tijd uitgevonden. Dat maakt het voor ons heel gemakkelijk om iets te plannen: een afspraak of een etentje. Noem ‘t maar op. Het zorgt voor orde gedurende onze dagelijkse activiteiten. Zo zien wij het leven als lineair. Er is een verleden, heden en een toekomst.

Maar in de realiteit is het leven circulair. Zo heb jij een uitdaging waarvan het de bedoeling is dat je die onder de knie krijgt. Zo’n drie maanden later krijg je deze uitdaging met een kleine twist erbij. En dan denk je al snel: ‘Ik dacht dat ik dat wel gehad had’. Bij elke nieuwe ronde, worden er nieuwe ingrediënten toegevoegd. Want zo leren wij. En uiteindelijk is die hele leerervaring klaar en komt het niet meer op je pad.

Pas als je je gaat herinneren wie dat jij bent, ga je inzien welke dingen jou niet meer dienen. Je gaat zien welke erfenisjes er zitten in levens die je al gehad hebt. De lessen die je reeds geleerd hebt. Je begint te ervaren dat alles wat je niet meer dient, meer een blok aan je been is geworden dan iets anders. Het voegt niets meer toe, maar je neemt het wel mee als onnodige ballast.

Zolang dat jij er energie op vasthoudt, moet jij er mee dealen. Dat is een eenvoudige spirituele wet. Loslaten gaat om letterlijk loslaten wat je niet meer dient: gewoonten, patronen, gedachtes en oordelen. Maar ook aardse dingen zoals vriendschappen, relaties, werk, de plek waar jij woont en ga zo maar door. Het gaat voornamelijk om bewust worden wat je los kunt laten. Zoals bijvoorbeeld: gehechtheid aan de uitkomst. Vaak denken we: ‘Zo wil ik het en niet anders.’ Alsof je tegen het Universum zegt: ‘Het is erg fijn wat jij vindt, maar ik vind het zo.’ Het leven heeft altijd iets moois voor jou in petto. Laat gewoon los wat je niet meer dient.

Loslaten is de vierde fase van je groeifase in de wereld van de Nieuwe Balans Energie. De andere fases zijn: de wake-up call, ervaren, herinneren, overgave en nieuwe balans.

Lusten en lasten horen bij het leven. Het hoort eigenlijk bij de dualiteit. Spiritueel georiënteerde mensen zijn vaak geïnteresseerd in de lusten. Want het Universum moet hen vooral heel veel dingen brengen en geven. Als het Universum jou iets moois op je pad brengt, denken we vaak: ‘Kijk het Universum begrijpt mij, die voelde aan dat ik het nodig had.’

Het vreemde is dat je de dag erna, dat je in een enorm meningsverschil terechtkomt en jij voelt je hier rot over. Dan schijnt het Universum op vakantie te zijn. Die was er even niet bij. Het Universum is er toch alleen voor leuke dingen, toch? We realiseren ons niet dat elke situatie in ons leven een spiegel is voor onszelf. Zowel de lusten, als de lasten. En elke spiegel stelt de vraag: Wat is jouw volgende keuze? Hoe ga je hier mee om?

Als jij op een dag iets leuks meemaakt, dan is dat niet omdat het Universum jou wil matsen of dat ‘ie compassie met jouw heeft. Het Universum deelt geen geschenken uit en geen straffen. Alles wat op je pad komt, komt uit jouw eigen zielenplan en nu ben je dat aan het uitvoeren. Lusten en lasten kun je zien als groeimogelijkheden om jezelf te ontplooien.

M

Het logo van het Centrum voor Nieuwe Balans Energie heeft de vorm van een madeliefje. Dat is niet zonder reden. Er zit een hele filosofie achter het madeliefje, van een totaal ander gedachtegoed. Wij baseren veel van ons werk op het madeliefje principe.

Wat is het madeliefje principe? In principe kun je het overal op toepassen. Laten we als voorbeeld het onderwijssysteem nemen, het tegenovergestelde van het madeliefje principe. Ons onderwijssysteem is gebaseerd op een heel logisch verticaal trapjes systeem. Een duidelijk systeem, waarbij je niet naar de derde klas kunt gaan, als je niet eerst de eerste en tweede klas gedaan hebt. Het is één mogelijkheid om het onderwijssysteem vorm te geven. Maar in het laatste millennium is dat de enige geaccepteerde manier geworden. We komen erachter dat de kinderen van nu vaak totaal niet meer overweg kunnen met het huidige systeem. Een systeem uit de 19e eeuw dat uitsluitend gebaseerd is op het draaiende houden van de economie. CITO toetsen voor kinderen vanaf groep 1… jongens, waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Laat kinderen toch gewoon kind zijn. De kinderen van nu zitten gewoon anders in elkaar, zijn ander bedraad en zijn 21e eeuws in doen en laten.

Het madeliefje principe past in die 21e eeuw cultuur en kan nog zeker een hele tijd mee. Het is plat, horizontaal in opzet, net zoals een madeliefje. In het centrum van het madeliefje vind je de basis: de foundation. Als je deze basisbeginselen onder de knie hebt, kun je uitwaaieren naar elk gewenst bloemblaadje. Omdat elk mens anders is, kun je het eenheidsworst principe van het oude systeem niet meer toepassen. Ieder mens is een levend organisme, heeft eigen unieke talenten, heeft oneindige mogelijkheden en zit anders bedraad in elkaar. Zoek de bloemblaadjes die bij jouw talenten horen, zodat jij je unieke jij kunt laten opbloeien. Daarvan word je gelukkig, kun je je passie leven en word burn-out een woord uit een ver verleden. Ieder bloemblaadje van het madeliefje, vormt weer een eigen unieke madeliefje.

Je mag best zeggen: ‘Ja maar, dat zie ik nog écht niet gebeuren hoor. Economie is ook belangrijk en als we allemaal een beetje gaan free-wheelen, in wat voor een hippie cultuur belanden we dan? Dan is er toch geen structuur!’ Natuurlijk heb je 100% gelijk, vanuit jouw huidige perspectief. Maar als je er met een open mind naar kijkt, verandert alles van obstakels in mogelijkheden.

Misschien denk jij bij magie wel aan Harry Potter, Mathilda of Merlijn. Magie lijkt totaal verdwenen te zijn in onze wereld. Ach ja, soms als alles ons meezit en we daardoor zeer blij zijn, dan denken we dat er nog wel ergens een beetje magie aanwezig moet zijn. Maar hoe komt het nu dat magie er schijnbaar niet meer is? En is het wel zo dat magie er niet meer is?

Magie bestaat en is er nog steeds. Magie is eigenlijk ook nooit weggeweest. We zijn alleen verleerd om het te zien. En dat komt omdat we alles met ons hoofd zijn gaan doen. Alles met het ratio, met denken, met piekeren, met dat verstand. Magie en ratio horen niet bij elkaar. Ze zitten niet eens in dezelfde wereld. Dus zolang wij nog in ons hoofd zitten, kunnen we wachten tot we een ons wegen om met magie te gaan spelen.

Magie zit in de wereld van intuïtie. Het is de wereld van oneindige mogelijkheden, van ‘out of your mind’ zijn, van de natuurlijke flow van het leven zelf. Pas als we leren om weer op onze intuïtie te vertrouwen, dan laat magie vanzelf zijn gezicht zien. Je moet het levensspel gewoon anders leren spelen.

Wij bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie spelen voortdurend met magie. Dat is écht totaal anders omgaan met het leven dan dat je tot nu toe gewend bent. Die hele Nieuwe Balans Energie is pure magie, omdat het meebeweegt in de natuurlijke flow van het leven, van de schepping zelf.

Moet je daarvoor spreuken leren? Ga je daarvoor naar een magische school? Grapjas! Je bent er al hoor. Zet nu gewoon eens die rationele bril van je af, leer de spelregels van de Nieuwe Balans Energie kennen en verwelkom magie weer in je leven als een oude vriend die nooit weg is geweest.

Wat is manifesteren? Goede vraag! Misschien moeten we het eerst anders aanvliegen. Vanuit een breder perspectief, ziet het er toch anders uit. Ken je de film ‘The Secret’? Deze is gebaseerd op het gedachtengoed van ‘de wet van aantrekking’. In de film worden tips en ideeën gedeeld hoe je iets wat je graag wenst in je leven, in je leven kunt laten manifesteren. Heel verleidelijk en aantrekkelijk. Jij vraagt, het Universum levert het je gewoon thuis. Komt dat ons even goed uit. Wij willen het met name graag afdwingen.

Het is niet zo, dat manifesteren niet mogelijk is. Integendeel: er is zo enorm veel mogelijk. Toch willen we je uitnodigen om het anders te bekijken. Iets willen manifesteren is gelijk aan iets willen hebben. Om iets te willen hebben, is er wilskracht nodig. Je kunt dat doen door affirmaties te gebruiken, vision boards te maken, te visualiseren en ga zo maar door. De crux zit hem echter in het feit dat wij de meeste dingen vragen op basis van wat ons ego wil. We zijn helemaal niet bezig met of iets voor ons hoogste goed is. Dat bepaal je door je af te stemmen op je intuïtie.

Dus jij wilt die miljoen op je bankrekening? Hmm…rationeel gezien, slimme keuze. En maar vragen en maar visionboards maken en maar wachten en er gebeurt niets. Hoe is dat nu mogelijk? Er kunnen tal van redenen aan ten grondslag liggen. Laten we er eens eentje erbij pakken. Stel dat je de loterij van 1 miljoen wenst te winnen. Maar wat zou je doen, als je wist dat die winst een prijs heeft. Dat je uitgave patroon zo hoog begint te worden, dat je straks met meer schulden zit dan je nu hebt. Dat je daardoor ruzie in je familie krijgt en mooie vriendschappen van nu, niet meer bestaan. Zou je dan nog om dat miljoen vragen?

Tenzij jouw eigen geschreven zielenplan voorziet in het verkrijgen van een grote som geld, ga je dat ook niet krijgen. Hoe vaak en veel je ook vraagt. Het leven werkt anders. Het houdt zeer beperkt rekening met wat jij wil, maar voor het grootste gedeelte met het grotere plaatje van alles. Leer gebruik te maken van je intuïtie. Stem je opnieuw af en je weet wat je moet vragen. Als je dat vraagt? Is manifesteren een peulenschil. Weet dat je intuïtie de tegenpool van je verstand/ego is. Als je vraagt vanuit je hart/ziel/intuïtie (het is allemaal één pot nat), ga je mee met de flow van het leven. Die werkt vanuit diezelfde stroom.

Wat is nou die Mannelijke Perspectief Energie? Een algemene term is: we gaan van de 3e (3D) naar de 5e dimensie (5D). Dat is echter een buitengewoon abstracte omschrijving en lijkt altijd buiten onszelf te liggen. Om 3D tastbaar te maken heeft SPIRIT daar een andere naam aan gegeven, namelijk: Mannelijke Perspectief Energie. Het verwijst naar het feit dat zowel mannen, als vrouwen de wereld bekijken vanuit een mannelijk perspectief.

Voorbeelden van Mannelijke Perspectief Energie zijn: we moeten winnen. Alles moet gestructureerd zijn. We moeten controle houden. Mannelijke Perspectief Energie handelt ook in polariteiten. Het onderscheid maken tussen dingen, is typisch mannelijk. Afgescheidenheid is eveneens typisch mannelijk. Verdeel en heers net zo goed. Mannelijke Perspectief Energie kenmerkt zich vooral dat je 100% alles met je hoofd doet. Je intuïtie hangt er voor de goede sier bij. Maar weet dat 90% van alles je alleen met je intuïtie kunt bereiken. Toch doen wij alles met die 10%, het topje van de ijsberg.

Zou het leven écht zo gemakkelijk kunnen zijn dat je meer kunt doen, door minder te doen? Ja, dat kan inderdaad. Maar om te begrijpen hoe je daar profijt van kunt hebben, moet je ook begrijpen waarom het voor ons vaak zo lastig is.

Onze cultuur is groot geworden door hard werken. Door de eeuwen heen hebben we aan landbouw, veeteelt en visserij gedaan. Maar we hebben ook grote stukken grond uitgepolderd en grote stukken veen afgegraven. We zijn veelal groot geworden door het uitvoeren van fysieke arbeid. Dat heeft ervoor gezorgd, dat we te maken hebben gekregen met uitspraken als: ‘Voor niks gaat de zon op’,  ‘je denkt toch niet dat de gebraden kippetjes je in de mond komen vliegen’ en ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.’ En één van de laatste jaren die het ook goed doet is: ‘en door!’ Hoe dan ook, er moet hard gewerkt worden om vandaag nog brood op de plank te krijgen. Je kunt wel zeggen ‘ach, dat is toch niet meer van deze tijd’, maar het zit nog diepgeworteld in onze cultuur.

Het staat haaks op moeiteloos creëeren. Maar deze moeiteloze wijze van creëeren, hoort bij een andere manier van naar het leven kijken. Nu gaat het erom dat je op basis van je intuïtie te werk gaat. Dat je meebeweegt met de natuurlijke flow van het leven zelf. Niet van jouw leven, maar van hét leven. Is toch een beetje anders. Als je dat doet, ga je zien dat de dingen veel gemakkelijker gaan. Weten wij hier alles van bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie. Wij laten het leven voor ons werken.

Omarm je mens zijn. Word niet te spiritueel. Want daar heb je als mens niks aan. Je bent namelijk ook nog gewoon mens. En niet voor niks. Soms geven we bijvoorbeeld onze spirituele groei op voor technologie. Ook hier geldt hetzelfde: ga niet teveel op in de technologie, je bent ook mens. Probeer ze met elkaar in balans te brengen: spiritualiteit en menszijn.

Als jij teveel spiritueel bent, vergeet je je mens zijn. Dan wil je alleen maar op je roze wolk zitten. Maar je bent ook mens om ervaringen te doen. En ja, daar zitten soms pijnlijke ervaringen tussen. Omarm je mens zijn, dan aard je vanzelf.

De menstruatie cyclus is een natuurlijke cyclus van 28 dagen die helemaal meebeweegt met de flow van het leven. Het is een soortgelijke cyclus als de maancyclus.

Menstruatie is binnen het tijdvak van de Mannelijke Perspectief Energie en met name door de invloed van religies in de laatste duizend jaar, afgeschilderd als iets wat vies is. Wij zijn en masse gaan geloven dat het inderdaad iets vies moet zijn, alsook dat het iets is waar een taboe op rust. ‘Daar praten wij niet over’. Herken je het?

Mannen, in zijn algemeenheid, hebben geen idee hoe ze met zoiets om moeten gaan. Die lieve partner van hun wordt soms echt een niet zo aardig mens. Die kun je dan maar beter even mijden. Omdat we in een mannelijk georiënteerde wereld zitten, blijft het ook altijd iets wat niet begrepen wordt.

Voordat de religies de heilige menstruatiecyclus als iets naars afschilderden, werd het geassocieerd met de kracht van de Godin. Een dergelijke cyclus is altijd zeer bedreigend geweest voor het patriarchische systeem, vandaar dat men het als iets negatiefs heeft afgeschilderd. Traditionele Amerikaanse indianenstammen eren de kracht van de Godin nog steeds. Menstruerende vrouwen worden helemaal in de watten gelegd en gepamperd. Een eerbetoon aan een prachtige cyclus.

Waar het redderssyndroom met zijn goedbedoelde bemoeizucht zich vaak beperkt tot het redden van één enkele persoon per keer, daar wordt iemand met een messias syndroom niet eens wakker van. Mensen die een messias syndroom of complex hebben, pakken het groots aan. Het gaat er vaak om dat ze hele grote groepen, hele beschavingen, hele bevolkingen van een planeet, tot zelfs hele Universa in verval willen redden.

Eén van de eigenschappen is vooral grootheidswaanzin. Het feit dat niemand het begrijpt, alleen zij. Dat de kennis die zij hebben, alleen bestemd is voor hen die daarvoor ingewijd zijn of elk geval klaar voor zijn (zijzelf dus). Maar dat betekent ook dat ze vinden dat de rest van de wereld niet klaar is voor dit soort diepzinnige dingen. Vaak voelen ze zich als de uitverkorene. Ze werken altijd met speciale zielen, extreem belangrijke engelen en ga zo maar door. Een groot ego hoort bij het messias complex.

Hun doel is de mensheid te redden van de ondergang, dan wel op te tillen naar een nieuwe staat van zijn en zonder de messias kan dat niet, is hun bescheiden mening. Hun kennis komt altijd of uit zeer hoog ontwikkelde samenlevingen (waar alleen zij altijd mee samenwerken en/of hun oorsprong hebben) of uit heel hoog ontwikkelde verrezen meesters (doet ‘t ook goed) en de meest belangrijkste engelen die er maar bestaan.

Zij vinden dat zij de enigen zijn die de wereld begrijpen en dat de rest nog niet zover is. Mensen met een messias syndroom vind je terug in de gehele historie van de mens. Het is geen vreemd verschijnsel. Tijdens een spiritueel ontwaken, krijgen we soms te maken met iemand die dat op een spiritueel vlak denkt te moeten doen. Weet gewoon dat alle zielen gelijk zijn. Dat niemand meer of minder is dan een ander.

Ja, je kunt inderdaad een rol hebben om de mensheid te helpen. Dat doe je door kennis te delen. Mensen met een messias syndroom houden graag alles voor zichzelf, omdat zij zelf wel kunnen bepalen (vinden ze zelf) waar de mensheid aan toe is en waar niet. Ze spelen soms zelfs voor God. Een messias complex wordt veroorzaakt doordat de betreffende mens vaak beïnvloed wordt door andere (niet geïncarneerde) zielen genaamd ‘misleiders’. Het is deze categorie zielen die de messias van antwoorden voorziet. Het kan leiden tot waanzin.

We hebben allemaal zo onze uitdagingen. Natuurlijk kom je als mens in situaties waarin je het even niet meer weet. Hoe ga je nu met die betreffende situatie om? Voor velen van ons leidt dat nog wel eens tot slapeloze nachten, waarin we vooral piekeren. We zijn bezig om een antwoord te vinden op de vraag die ons bezighoudt. Meestal komen we erachter dat, ook na uren van piekeren, we het antwoord nog steeds niet gevonden hebben. Heb je dus eigenlijk voor niets al die tijd wakker gelegen. Want als je het na uren van piekeren niet kunt oplossen, dan helpt dagen van piekeren ook niet meer. Maar laten we ook eerlijk naar onszelf zijn. Piekeren is niet verkeerd: het is gewoon iets menselijks en we hebben er allemaal vroeg of laat mee te maken.

Maar is er een alternatief? Ja, je zou er alleen anders tegenaan moeten kijken om er mee te kunnen spelen. Piekeren doe je met je hoofd. Je verstand, je ratio probeert iets te begrijpen wat gewoonweg niet lukt. Het verstand is buitengewoon beperkt in wat het weet. Het dient meer als een verwerker van gegevens, in plaats van de vinder van oplossingen. Dus wij vragen dat deel van ons dat data verwerkt om met een oplossing te komen. Is dat niet een beetje vreemd? Maar ja, zo is het ons aangeleerd. Zo doet toch iedereen het….of niet.

Als je echt met een probleem zit, zit je al in de piekermodus voor je het in de gaten hebt. Dan ben je al “te ver heen” in de situatie, want dan blijf je piekeren. De kunst is om te spelen met je onderwerp. Om, hoe gek het ook klinkt, niet naar een oplossing te gaan zoeken. Maar om om je onderwerp heen te lopen en nieuwsgierige vragen te stellen. Alsof dat je een kind bent dat nog nooit een vlinder gezien heeft en nieuwsgierig is naar wat daar zo beweegt en vliegt. “Waarom komt dit op mijn pad? Wat kan ik er van leren? Wat wil het leven mij duidelijk maken?” Allemaal vragen waar je niet over hoeft te piekeren, maar waar je mee speelt. Dan mijmer je er over. Dan speel je ermee. Dat voelt veel luchtiger. Weet gewoon dat goede ideeën en oplossingen altijd komen tussen twee gedachten in, nooit in een denkmoment. Mijmer en verbaas je over de schoonheid van het leven zelf.

De term morfogenetisch is afkomstig van bioloog Rupert Sheldrake. Hij bestudeerde planten en ontdekte dat planten met een energieveld met elkaar communiceren in een morfogenetisch veld. De term is door de spirituele gemeenschap geaccepteerd als iets wat men kan gebruiken. Want alles is energie. Dus niet alleen in het plantenrijk. Maar ook als mens krijgen we te maken met morfogenetische velden.

Een morfogenetisch veld is een veld waarin mensen met elkaar meetrillen in dezelfde energie. Dat kan een negatieve energie zijn of een positieve energie. Een voorbeeld van een een negatief morfogenetisch veld is dat er een veld gecreëerd wordt van angst, wanhoop of verdeeldheid. Een voorbeeld van een positief veld is als Nederland kampioen wordt in het EK en het oranje legioen zich overal laat zien in volle glorie. Een ander voorbeeld is een wereldwijde meditatie waar iedereen aan mee doet.

Je hoeft geen deel uit te maken van morfogenetische velden. Als je er deel van uitmaakt, dan doe je dat doordat je er in meegezogen wordt en daar toestemming voor geeft op een diepere laag. Bekenden voorbeelden waar dat grote massa’s met elkaar meetrillen zijn: het overlijden van Princess Diana of de tsunami in Thailand, waarin er wereldwijd nog nooit zoveel geld is opgehaald. Als je meegetrokken wordt in een veld van angst in de maatschappij, overweeg dan of dat de moeite waard is om jouw energie in te stoppen. Je kunt je energie ook anders besteden.

Even iets uitleggen en nuanceren. Je hebt vast wel al heel vaak gehoord: ‘We gaan van de 3e naar de 5e dimensie’.  Het zijn geen fysieke dimensies, maar meer een dimensies binnen ons verstand en ons zijn. Het verwijst naar: op een nieuwe manier naar iets kijken.

Planeet Aarde kent echter ook fysieke dimensies. Er zijn maar liefst 76 dimensies op dit moment. Daarvan bevinden zich op 34 dimensies menselijk leven. Wij zitten hier op één van die 34 dimensies. Draait het je al voor de ogen? Gigantisch groot, hè? Dit soort fysieke dimensies zijn wellicht het best voor te stellen als lagen van een hele grote bruidstaart. Van die 34 dimensies, zitten wij niet in de 3e dimensie. Het zou zo maar dimensie nummer 21 kunnen zijn.

Maar wat wél leuk is, is dat in heel veel van die dimensies mythische wezens voorkomen. Laten we je meenemen op reis. Draken bestaan echt. Ze spuwen geen vuur, maar zijn zeer hoog ontwikkelde wezens. Je vindt ze in de 9e dimensie van onze planeet. Wales is het land van de draken en je vindt er heel veel openingen naar die 9e dimensie.

Dan zijn er nog de kleine mensen en eenhoorns. Je vindt ze in de 13e dimensie van onze planeet. Het is mogelijk dat ze door openingen naar andere dimensies kunnen bewegen.

Feeën bestaan eveneens echt. Je vindt ze in de 49e dimensie van onze planeet.

Elven vind je weer in de 54e dimensie van onze planeet.

Zo zijn er nog veel meer mythische wezens te vinden op onze planeet. Dit was maar een kleine greep uit wat er zo allemaal leeft. Aarde is zo’n gekke plek nog niet, toch?

N

We zijn gewend om alles wat we denken nodig te hebben, te gaan zoeken in de wereld om ons heen. We zoeken altijd buiten onszelf. Waarom? Simpel, het is ons zo aangeleerd. En al was het dat niet? Dan volgen we datgene wat iedereen om ons heen doet. Dat wat wij schijnbaar willen, lijkt altijd BUITEN ons te liggen. Om het te krijgen, moeten we er altijd IETS VOOR DOEN, want voor niks gaat de zon op. Je moet er hard voor werken, is het niet?

Alles buiten jezelf zoeken is een grote illusie en tegelijkertijd lijkt die ook zo logisch. Niet zo gek dat we er allemaal in ondergedompeld zijn. Want datgene wat we op dit moment niet hebben in ons leven, dat ligt DAARACHTER. Want als ik het wel had, dan was het HIER. Maar ik heb het niet, denk ik dan, dus moet ik het gaan halen…..DAARACHTER.

Maar wat nu als wij jou vertellen, dat nagenoeg alles wat je nodig hebt, reeds in jou aanwezig is. Dat je niet telkens 10 kilometer in de verte hoeft te kijken om het te vinden. Maar dat het letterlijk in je zit of direct voor je voeten. Je hoeft maar te bukken en het op te rapen.

Jij bent een ziel. Die maakt voorafgaand aan dit leven zijn zielenplan voor dit leven. Daarin schrijft de ziel alles op wat hij wil ervaren, leren, ontdekken en hoe die wil groeien. Nadien gaat de ziel naar zijn schuurtje en zoekt zijn talenten, mogelijkheden, gaven uit als gereedschap in zijn gereedschapskist voor het leven dat gaat komen. Alle kennis en kunde voor dit leven, heeft je ziel al alvorens aan dit leven te beginnen….in theorie. Nu ga je incarneren en ga je de praktijk toevoegen aan die theorie. Het is bijvoorbeeld leuk als je alle boeken over zwemmen hebt gelezen, maar je weet pas wat zwemmen is als je in letterlijk in het water ligt. Zo ook hier. Je ziel gaat altijd heel goed voorbereid op pad en neemt alle kennis en kunde mee naar dit leven. Want door de theorie aan de praktijk te koppelen, groeit je ziel, wordt die rijker, wijzer.

Alle kennis en kunde ligt in jou. Je neemt het elke dag mee als je op pad gaat. Natuurlijk herinner je je dat niet actief. Dat moet ook niet, want anders zou je meteen de perfectie herkennen in alles en dan leer je als ziel natuurlijk niets. Toch ligt alle kennis en kunde en alles wat je nodig hebt, in jou. Waarom DAARACHTER zoeken, als je het HIER al hebt? Keer naar binnen, zoek in jezelf. Leer je ware zelf kennen en verwonder je over de oneindige waardevolle schoonheid die je bent.

De betekenis van ‘New Age’ is ook wel ‘De Nieuwe Tijd’. Het is een naam die gegeven werd aan een beweging die het nieuwe denken in gang heeft gezet. Het wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor datgene wat de rationele wereld niet kan of wil begrijpen. De term New Age stamt uit de jaren ’80-’90 en is inmiddels wat achterhaald.

Een nieuwe balans kan ontstaan als je meebewogen hebt in overgave, de laatste fase. Je gaat het leven dan op een hele andere wijze bekijken. Je gaat inzien dat pushen en dwingen niet meer werken (oude mannelijke energie). Je gaat zien dat duidelijkheid juist helderheid schept. Je gaat ook aanzien dat aanpassen en pleasen (oude vrouwelijke energie) niet meer werkt. Je ervaart dat meebewegen met de flow van het leven de weg van de minste weerstand is.

De nieuwe balans is de balans in jezelf tussen het mannelijke en vrouwelijk deel in jou. Je voelt dat het allebei heel krachtig is. Er is er niet eentje superieur aan de ander. Iedereen heeft zo zijn optimale sweetspot in het aandeel mannelijke en vrouwelijke energie. Dat hoeft niet 50%-50% te zijn. Maar je herkent dit, doordat er rust ontstaat in jezelf en dat je jouw eigenwaarde herkent. En dat jij in balans bent, ongeacht wat de wereld om jou heen van je vindt. Het voelt als een natuurlijke staat van zijn.

 

De naam ‘Nieuwe Balans Energie’ is een eerbetoon dat de mannelijke en vrouwelijk energie in balans gaan zijn. Het is in feite de verandering van het spel van het leven. We gaan van de Mannelijke Perspectief Energie (3D) naar de Nieuwe Balans Energie (5D). We gaan van ratio naar voelen. De Nieuwe Balans Energie gaat over de balans vinden tussen het mannelijke en het vrouwelijke in ons. We zijn nu uit balans. We denken te mannelijk. Iedereen heeft een soort sweetspot waarin je floreert. De balans daarin wordt erg belangrijk.

Maar wat is er dan nou écht zo anders in die Nieuwe Balans Energie? We gaan van leven vanuit 100% ratio naar 60% intuïtie en slechts 20 à 30% ratio. Omdat we daar vaak zo ver vanaf staan, is het opnieuw beginnen. Maar maak je geen zorgen: iedereen heeft intuïtie. Het kan niet anders.

De verandering van de Mannelijke Perspectief Energie naar de Nieuwe Balans Energie is een enorme bewustzijnssprong, of evolutionaire sprong. Die vindt elke 13.000 jaar plaats. En elke keer is de sprong groot, maar anders. Op het moment dat zo’n sprong plaatsvindt, moet je eigenlijk je tactiek naar hoe je naar het leven kijkt, aanpassen. Je voelt dat alles anders begint te worden, omdat het niet meer klopt waar je je bevindt. Dat gaat gepaard met onzekerheid, angst, wanhoop, frustratie en ga zo maar door. Niemand heeft ooit gezegd dat zo’n bewustzijnssprong gemakkelijk zou zijn. Het zorgt er eigenlijk voor dat we van het ene uiterste, naar het andere uiterste gaan.

Bij het Centrum van Nieuwe Balans Energie kunnen we er uren over vertellen. De mogelijkheden zijn eindeloos in de Nieuwe Balans Energie. Het leven dat wij kennen, staat in schril contrast met de mogelijkheden die aan ons geopenbaard gaan worden. Uiteindelijk gaat erom dat je de balans vindt en herstelt in jezelf. Dien ten gevolge herstelt de balans om je heen.

Nieuwetijdskinderen is een begrip dat voortkwam uit de jaren ’90. De term komt uit het boek ‘De Indigo kinderen’ van Lee Carroll. Nieuwetijdskinderen hebben sinds die tijd allerlei andere omschrijvingen gekregen: regenboogkinderen, kristalkinderen en regenboogkinderen. SPIRIT geeft aan dat die redenering achterhaald is. Nieuwetijdskinderen kun je heel eenvoudig opknippen in drie groepen:

1e groep: Geboren eind jaren ’80 tot 2000
De groep zit tussen de oude en nieuwe tijd. Zij hebben vaak nog begrip voor de Mannelijke Perspectief Energie. Ze snappen er nog wel iets van.

2e groep: Geboren 2000 – 2020
Deze groep neemt meer afstand van een de wereld zoals we die kenden. Ze vinden vaak niet wat ze willen gaan doen. Ondanks de brede keuze aan opleidingen, kunnen ze niet iets vinden wat echt bij ze past. Hierdoor kunnen ze gedemotiveerd of gedesillusioneerd worden. Ze zijn hier vaak om iets unieks te doen.

3e groep: Geboren 2020 en daarna
Het zijn de nieuwgeborenen van nu. Deze groep kan nog veel minder met die Mannelijke Perspectief Energie. Zij zijn gemaakt voor de Nieuwe Balans Energie. Zij kunnen niet meer mee in dat oude spel.

Let wel: niet alle kinderen die nu geboren worden, zijn nieuwetijdskinderen. Ongeveer 60% is een nieuwetijdskind. Het is ook niet dat alle nieuwetijdskinderen spiritueel ontwaakt zijn. Maar zij zijn wel de eersten die echt anders bedraad zijn.

Nieuwetijdskinderen zijn van nature buitengewoon intuïtief. Ze zijn vaak ook veel minder ontvankelijk voor ziektebeelden. Ze hebben vaak levens gehad in andere samenlevingen die veel verder ontwikkeld zijn dan hier. Hierdoor zijn ze anders bedraad in hun hoofd. Nieuwetijdskinderen zijn hier om de komende 13.000 jaar in te richten. Om de Nieuwe Balans Energie uit te rollen. Dat kunnen ze doen omdat ze daar al heel veel informatie over hebben uit vorige levens.

Wij volwassenen doen het voorwerk en de kids nemen het stokje over. Wij zijn de brug tussen de oude wereld en de wereld van de Nieuwe Balans Energie.

 

Wat is een nudge? Een nudge betekent in het Engels een por of een zetje. Je hebt twee soorten nudges: de ego nudge en anderzijds is er een nudge van SPIRIT of je begeleiding.

Een ego nudge is dat je een heel goed idee krijgt om iets uit te gaan voeren. Het komt uit het niets. In ene heb je een briljant idee. Alsof het uit de lucht komt vallen. Bij een ego nudge wil je dat idee zo snel mogelijk uitwerken. Er is geen tijd te verliezen. Een ego nudge leidt tot normaal tot ‘instant satisfaction’. Maar je komt er na een korte tijd toch achter dat het ‘t niet is. Dat je te snel bent geweest en te kort door de bocht bent gegaan. Je had beter 3 dagen kunnen wachten en even kunnen voelen of het op dag 3 nog steeds een goed idee lijkt.

Een echte nudge is een idee van de schepping of SPIRIT dat aan je wordt aangereikt. Je kunt ‘m herkennen omdat je voelt: het heeft geen haast. Het komt er zeker. Maar wanneer is niet belangrijk. Het hoeft niet nu af. Je hebt alle tijd en ruimte om eraan te werken. Je herkent ‘m vooral ook, omdat het moeiteloos gaat. Een nudge komt gewoon binnen. Je zit ‘m niet te bedenken. Een echte nudge voedt jou met energie; een ego-nudge kost je energie.

Het kan zijn dat je een nudge van SPIRIT krijgt, maar dat je er vervolgens met je ego mee aan de haal gaat. In de Nieuwe Balans Energie is voor alles een plaats en tijd. Jagen doen we in het bos.

O

Aan ons zwaar bepakte vrachtvliegtuig wordt gevraagd: laat die ballast los. Zodra je begint los te laten, beweeg je langzaam naar de flow van de deltavlieger. Zo’n vliegtuig laat zich meebewegen met de luchtstroom. Het is dus hoog tijd om je over te geven. Geef je over aan de flow van het leven zelf.

Jouw mening doet er in feite niet meer toe. Jij bent een onderdeel van het grote geheel. Daar waar het geheel gaat, daar ga jij. Dat is overgave. Het Universum is vele malen creatiever dan jij ooit kan zijn. Nu geef jij je over aan de flow van het leven zelf. Als een veertje in de wind. Het enige dat jij weet, is dat waar je terecht gaat komen, mooier is dan waar je ooit van hebt kunnen dromen. Maar doordat jij je overgegeven hebt, weet je niet waar je terecht gaat komen.

Het leven heeft een natuurlijke flow. Elke plant, ieder dier en elke planeet, beweegt mee in die natuurlijk flow. Behalve de mens. Dat komt omdat we vrije wil hebben en omdat we iets kunnen beredeneren. Totale overgave gaat er eigenlijk over dat je met die natuurlijke flow mee gaat bewegen. Dat je het leven voor je laat werken. Dat je even geen meneer of mevrouw de Betweter bent.

Omdat wij het niet zien, wil dat nog niet zeggen dat het er niet is. Dus geef je over. Dan zul je zien dat je één bent met de schepping. Waar de schepping beweegt, beweeg jij. Dat is de weg van de minste weerstand. Dat is overgave.

Overgave is de vijfde fase van je groeifase in de wereld van de Nieuwe Balans Energie. De andere fases zijn: de wake-up call, ervaren, herinneren, loslaten en nieuwe balans.

Totale overgave is ook een vorm van de nieuwe vrouwelijke energie binnen het Nieuwe Balans Energie (NBE) tijdperk. Het nieuwe tijdperk van nu. Totale overgave betekent dat je helemaal overgeeft aan de natuurlijke flow van het leven zelf. Dat je meebeweegt met waar het leven je naar toebrengt, zonder dat je ego zich daarmee bemoeit.

De oude vrouwelijke energie van de oude wereld – Mannelijke Perspectief Energie (MPE) – was aanpassen en pleasen.

 

Omdenken is geen nieuwe term. Er zijn hele trainingen rondom dit onderwerp opgezet. Toch doe je het zelf ook vast wel eens, zonder je daarvan misschien bewust te zijn. Omdenken hoef je niet te leren, dat kun je al. Je hoeft je er alleen bewust van te zijn en toe te passen.

Een voorbeeld van omdenken in de praktijk. Een moeder brengt een kind naar school. Ze is al laat en het verkeer zit ook tegen. De verkeerslichten lijken alleen maar de kleur rood te kennen en het schiet allemaal niet op. De moeder is boos, omdat alles tegenzit.

De kabouter (kind) op de achterbank ziet het totaal anders. Doordat ze elke keer moeten stoppen bij een rood verkeerslicht, zegt het kind: “Mama, dat is toch wel fijn dat we zo nog langer samen kunnen zijn, hè? Elke keer moeten we even stoppen en hebben we nog meer tijd om samen. Ik vind dat hartstikke leuk. Jij ook?”

Omdenken is het pad van de meester, het pad van wijsheid. Die denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen. Kijkt naar wat er wel mogelijk is en niet wat niet kan. Alles is mogelijk. Je moet alleen je perspectief veranderen. Omdenken is een positieve staat van zijn en die staat van zijn draagt enorm bij aan je energiemanagement (waar krijg je energie van vs. wat kost je energie) en dus aan je persoonlijke welzijn (hoe lekker zit je in je vel).

Als je met een uitdaging zit, waar je niet uit kunt komen, omdat je vastzit in je denkpatroon, stel jezelf dan de vraag: wat zou wijsheid doen?

Je registreert de wereld om je heen met je vijf zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Je mind is hetgeen waarmee je bewust waarneemt. Maar dit is slechts het topje: de 10%. De andere 90% wordt bepaald door jouw onderbewustzijn. Wat is het onderbewustzijn? Het onderbewustzijn stuurt (vitale) functies aan in je lijf. Zo knipper je daardoor automatisch met je ogen en klopt je hart de hele dag. Ook je dromen komen uit je onderbewustzijn. En je onderbewustzijn regelt dat je wakker wordt, als je bijna stopt met ademen. Jij hoeft al deze functies niet met je mind aan te sturen.

Het onderbewustzijn is meer dan het automatisch aansturen van je lijf. Het onderbewustzijn is een soort enorme harde schijf met extreem veel informatie. Dit is het werkgeheugen hoe je bepaalde dingen verwerkt. Continu wordt er data uitgewisseld met je bewuste mind. Heb je een bepaalde ervaring in je leven? Dan vormt je verstand daar een mening over. Die komt weer in je onderbewustzijn.

Maar je onderbewustzijn is nóg veel meer! Het is de databank van alle vorige levens, je innerlijk weten en je intuïtie. Het is een soort mega bibliotheek met een enorme schat aan kennis. Het functioneert als een soort van grote harde schijf, waarop je bewustzijn alles opslaat en er weer vandaan haalt als het dat nodig heeft. Je hebt dus je eeuwige kennis in principe altijd bij je. Of je er iets mee doet of überhaupt bewust bij kunt, is een tweede. Maar alles is er. Al is het 10, 100, 1000 levens geleden. Er gaat namelijk nooit iets verloren.

Als mens denken we vaak dat we beperkt zijn. Dat we iets niet kunnen. Dat klopt vaak ook wel. We kunnen niet allemaal Einstein zijn, maar dat hoeft ook niet. We denken dat we beperkt zijn, doordat dit het beeld is dat door ons zelf geschetst wordt. Dat komt voort uit ons eigen zelfbeeld, uit wat de omgeving over ons denkt, hoe onze maatschappij ons indeelt, op basis van hoe intelligentie en ga zo maar door. Het hoort bij de wereld van het oude Mannelijke Perspectief Energie denken, waarin we ons als het ware bevinden in het smalste gedeelte van de zandloper. Daarin kan niets, mag niets en van echt potentieel heeft nog niemand gehoord. ‘Doe maar gewoon. dan doe je al gek genoeg’, is vaak het motto.

In de Nieuwe Balans Energie wereld is dat totaal anders. Je ziel is eindeloos en heeft een eindeloos potentieel tot zijn beschikking. We bewegen ons langzaam in het steeds breder wordende deel van de zandloper. Hoe breder het deel, des te meer mogelijkheden je tot je beschikking krijgt. Dit wordt een feestje waarin je eindelijk je volledige potentieel als ziel kunt gaan inzetten, terwijl je je nog in een menselijk lichaam bevindt.

Nee, nee, nee….met ont-hoofden bedoelen we absoluut niet dat je kennis gaat maken met de Guillotine. Maar weet je wat? Zou het niet heel fijn zijn om veel van die oude termen te herschrijven of hergebruiken? Om er een 21e eeuw versie van te maken? Zo ook met onthoofden.

Onthoofden kunnen we gebruiken als beschrijving om uit je hoofd te gaan. Los te komen van dat eeuwige denken, piekeren, van altijd maar in ons hoofd te zitten en niet bij ons gevoel.

Onthoofden klinkt misschien akelig, maar dat is omdat we er een bepaalde associatie mee hebben opgebouwd. Maar in principe is dat een toffe term. Uit je hoofd, in je lijf.

Onthecht kijken is de observeerder zijn in een verhaal. Of noem het de waarnemer of toekijker. De waarnemer neemt waar, maar heeft geen oordeel. Hij of zij neemt alleen maar waar. Op dat moment ben je onthecht naar iets aan het kijken. Zonder mening, zonder oordeel en zonder de drive dat je iets moet doen.

Als je jezelf beter leert kennen (en hoe je dat doet, kunnen wij je bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie heel goed leren), ga je inzien hoe vaak je hoofd zich met alles bemoeit in het leven. Dat onthecht naar iets kunnen kijken, zo gemakkelijk niet eens is. Dat hoofd en je ego hebben overal een duidelijke mening over en schroomt ook niet om die mening te laten horen. Oh, dat hoofd, dat hoofd, dat hoofd….dat is zo geconditioneerd, dat het van elke stap die je ook maar zet, iets vindt. Zo wordt het nooit rustig in je hoofd, toch?

Onthecht leren kijken naar iets, ontstaat als je leert vertrouwen op je intuïtie (weten wij hier alles van). Dat is niet iets wat je even uit een boekje haalt. Dat leer je gaandeweg door het doen. Het helpt je om totaal anders naar de wereld te kijken. Om niet meteen met de hele massa mee te bewegen als er weer een volgende paniekgolf ontstaat.

Dat wil niet zeggen dat je niet mag meebewegen met een paniekgolf. Doe wat je niet laten kan, dan word je ook niet gek. Natuurlijk mag je meebewegen en soms is dat heel wenselijk. Maar vaak is het nuttiger om je even een onzichtbare mens te voelen die op een grote tak in een boom zit en naar die mierenhoop van angst en paniek kijkt en denkt: “Die zijn wel heel druk bezig met van alles”. Als je niet iedere keer meedeint met alles, word je de onschuldige toekijker. Dan word je diegene die tijdens elk proces kan zeggen: ‘time-out.’ Wat ga ik hier nu mee doen? Als je jezelf dit eigen maakt, ervaar je veel meer innerlijke rust.

Wij mensen oordelen allemaal. Over van alles en nog wat. Maar oordeel eens niet op wat je ziet of waarneemt. Blijf in feite weg van oordeel. Of iemand nu lang is of kort, dik of dun of misschien wel helemaal gek lijkt te zijn, al die dingen zijn maar een voorkomen. Iemand die totaal dronken in de goot ligt, is misschien wel bezig om een bepaalde intensieve levensles te leren. Die persoon kan hoger in  bewustzijn zijn, dan iemand die op de troon zit. Oordelen is eigenlijk old-school. Het dient je niet.

Oordelen heeft te maken met dualiteit, met goed en slecht, hoog en laag. Wanneer we eenmaal boven dualiteit uitstijgen, zien we dat alles in perfecte orde en harmonie is.

We hebben niet één leven, maar we hebben er al ontzettend veel gehad. En wellicht hebben we er nog een aantal in petto. Alles wat je zegt, doet, schrijft en denkt wordt bijgehouden in je zielenarchief. Dat is in feite een gigantische bibliotheek waarin onder jouw verleden ligt opgeslagen. Hierin vind je onder andere je talenten, maar je vindt er ook allerlei verstorende blokkades en programma’s van de ziel.

Al die dingen te samen, zorgen ervoor hoe jouw leven verloopt. Het is mogelijk om opruiming te houden in dat zielenarchief. Daarin ruim je niet de ervaring op die je misschien ooit hebt opgedaan, maar je haalt de energetische lading er vanaf die je op een bepaalde ervaring vasthoudt. Neem als voorbeeld: gekleineerd worden. Stel je voor dat je in dit leven in situaties terecht komt waarin men jou kleineert. Het lijkt alsof je ze aantrekt. Maar je hebt geen idee waarom dat dit jou overkomt. De meeste patronen die we hebben, hebben hun oorsprong in andere levens die we gehad hebben. In dit leven pakken we het stokje op en gaan we verder waar we gebleven waren. Je kunt gaan zoeken in je zielenarchief of dit een patroon is en of het uit vorige levens komt. Je kunt dit onderzoeken en mogelijk opruimen. Daardoor trek jij de situatie wellicht niet meer aan en voel jij je een stukje lichter in dit leven.

Bekijk maar eens hoeveel patronen dat je hebt, waar je aan kan werken. Je kunt leren in de Pendera Classes om dit zelf op te gaan ruimen en hier actief mee aan de slag te gaan.

Ouders in dit woordenboek? Je gaat er vanuit dat iedereen wel weet wat ouders zijn. Wat je misschien niet weet, is dat jij je eigenlijk familie uitkiest op zielsniveau. Jij hebt jouw ouders uitgezocht. Maar ook jouw kind heeft jou als ouder uitgekozen. Ouders hebben enkel de spannende taak om jouw ziel van een lichaam te voorzien. Dus mochten je kids in een boze buis niet zo blij met je zijn? Dan kun je aangeven dat ze jou toch écht zelf uitgekozen hebben. En andersom geldt dat ook.

P

Mannen en vrouwen hebben allebei zowel mannelijke, als vrouwelijke energie in zich zitten en passen het oude gedrag dus allebei toe. Aanpassen en pleasen is de vorm van de vrouwelijke energie binnen het Mannelijke Perspectief Energie tijdperk. De oude wereld dus.

Aanpassen en pleasen is jezelf kleiner maken dan nodig is. Vaak doen we dat om onze weg te vinden in een situatie of op te gaan in bijvoorbeeld een groep (blending in). Als je dit gedrag toepast, dan geef je eigenlijk een deel van je energie, van je ‘macht’ weg aan een ander. En wie doet dat niet? Echt wel iedereen hoor.

In de schepping zijn alle zielen gelijk en wordt er geen voorkeursbehandeling gegeven aan diegenen die misschien zakelijk, in de politiek of in andere vooraanstaande rol zeer succesvol waren. Voor iedereen geldt exact hetzelfde. Iedereen is gelijk. Dus je hoeft ook niet je energie weg te geven, waardoor de ander daarmee aan de slag kan gaan. Het gedrag vind je in (intieme) relaties, in vriendschappen of op het werk. Eigenlijk overal waar mensen elkaar ontmoeten.

Er kunnen tal van redenen zijn om te willen aanpassen of pleasen. Vaak komt dit gedrag voort uit andere levens die je al geleid hebt. Je pakt in dit leven het stokje gewoon op waar je gebleven was. Er is zeker iets aan te doen, waardoor je dit gedrag los kunt gaan laten.

Parallelle levens zijn levens die je ziel op dit moment tegelijkertijd met dit leven, leeft of die het reeds geleefd heeft. Deze levens kunnen plaatsvinden hier op Aarde, maar ook op andere planeten, sterrenstelsels en Universa. Energieën vanuit deze levens kunnen doorsijpelen in dit leven. Het kan zijn dat jij bepaalde klachten hebt, die terug te voeren zijn op parallelle levens elders. Iedereen leidt parallelle levens.

Paranormale gaven is een oude omschrijving uit het jaar kruik. Deze term werd voornamelijk gebruikt in het begin van de 20e eeuw toen men nog aan seances deed. Maar ook in het begin van het spirituele ontwaken van de mensheid, eind jaren ’80, werd paranormale begaafdheid genoemd. Het woord paranormaal verwijst naar iets wat schijnbaar niet normaal is. Vaak wordt het door de rationele mens geassocieerd met vage termen en wazig gedoe. Met andere woorden: al die zaken waar het rationele verstand niet bij kan.

Paranormaal is een woord uit een ver verleden dat zijn waarde allang verloren heeft. Tegenwoordig leggen we steeds meer de nadruk op het woord: intuïtie. Ook dit woord verwijst naar iets ongrijpbaars, maar is breder geaccepteerd. Paranormaal wordt geassocieerd met helder zien, helder weten en helder voelen. De verzamelnaam voor al die termen is intuïtie. Iedereen heeft intuïtie, maar niet iedereen gebruikt het. Als iedereen intuïtie heeft, dan is ook iedereen ‘paranormaal’.

Een patroon is een terugkerend gegeven. Veel dingen in ons gedrag zijn patronen die onderhuids terug blijven keren in ons leven. In onze bewuste mind hebben we dat niet eens in de gaten. Het is niet voor niks dat bepaalde situatie terug blijven komen in ons leven. De bedoeling is dat we er iets van leren. Als je patronen herkent, biedt het de mogelijkheid om grote opruiming te houden in je eigen zijn. Waardoor je eigenlijk steeds lichter, lichter én lichter voelt. We hebben meer patronen dan we zelf denken. Patronen herken je in: gewoontes, percepties, oordelen, maar ook hoe je met dezelfde situaties omgaat. Hoe handel je het af? Patronen hebben vaak een oorsprong in andere levens, die je meeneemt naar dit leven. Patronen zijn meestal te doorbreken. Als je er maar van bewust bent.

Pendelen werkt op basis van kinesiologie. Oftewel: spiertestjes, met een mooi woord is dat ideomotorische respons. Andere vormen van kinesiologie zijn wichelroede lopen, een biotensor gebruiken of een bezoekje brengen aan een kinesioloog die op basis van bepaalde armbewegingen tests doet.

Het voordeel van het gebruik van een pendel t.o.v. andere methodieken is dat je een keuze hebt. Je kunt gericht vragen stellen en je kunt er daardoor oneindig mee spelen. Het gaat veel verder dan de antwoorden: ‘ja’ en ‘nee’. Door te pendelen kun je verbinding maken met je Hogere Zelf. Je kunt pendelen ook gebruiken om uit te zoeken welke voedingsstoffen gezond voor jou zijn en welke niet. Alsof je vragen stelt aan je lichaam. De toepassingsmogelijkheden van een pendel zijn eindeloos.

Bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie gebruiken we pendelen om onderzoek te doen in je onderbewustzijn en zielenarchief om daar opruiming te houden. Door gebruik te maken van een pendel en pendelkaarten kun je enorm veel doen in je onderbewustzijn. Wil je dit leren? Meld je dan aan voor onze Pendera Class.

Wij zijn een spiritueel wezen (een ziel) die een menselijke ervaring heeft. Onze ziel is perfect tot in de kleinste details en de laatste komma. De ziel is perfect omdat het een deel is van de schepping zelf. En de schepping zelf is perfect tot in het laatste details. Dat is eigenlijk gewoon één veld.

Als onze ziel besluit om aan incarnatie processen deel te nemen, verlaten we onze staat van perfectie naar een staat van tijdelijke imperfectie. We kunnen niet weten wat perfectie is, als we niet weten wat imperfectie is. Door het tegengestelde mee te maken, herinneren we ons hoe perfect dat we zijn. Jij bent perfect. Jouw perceptie van de wereld mag dan anders zijn, maar dat is jouw menselijke ervaring.

In feite ben jij perfect tot in het laatste detail. Je kunt niet-niet perfect zijn. We zijn alleen vergeten dat we niet perfect zijn. Dat gebeurt als we incarneren: het vergeten. Tijd om je weer te herinneren.

De term ‘power’ is ontleend aan het boek ‘Power vs. Force’ van David Hawkins. Power beschrijft de staat van zijn die gaat over in het moment zijn, in overgave, van dromen over iets, van een staat van zijn waarin alles mag en kan, van wijsheid en inzicht en van liefde. Power is als zwaartekracht. We zijn allemaal slim en sterk, maar zwaartekracht kunnen we niet optillen. Het is gewoon.

Een voorbeeld  van power uit het verleden was bijvoorbeeld Martin Luther King met ‘I have a dream’-speech. Ik droom van dit. Ik droom van dat. In dromen is alles mogelijk. Droom maar met mij mee. Je vindt er geen stok om mee te slaan. Het is gewoon. Als King had gezegd: ‘I have a plan’, tja dan hadden we te maken met force. Zo gaan we het doen en dit is het plan.

Een ander voorbeeld was Mahatma Ghandi. India viel in die tijd nog onder het Engelse Rijk” het toonbeeld van onderdrukking en dus van force. Voor zover wij weten, heeft Ghandi nooit een Engelsman voor rotte vis uitgemaakt, tegen zijn been geschopt of hem een draai om zijn oren gegeven. Ghandi pakte het anders aan. Hij keek naar de situatie en zei: ‘Maar laten we het eens zo bekijken. En laten dit eens op die manier bekijken’. Door het anders te benaderen (vanuit power) kon uiteindelijk het Engelse Rijk de biezen pakken en werd India onafhankelijk.

Power overrulet in deze tijd altijd force. Met andere woorden: wijsheid overruled altijd slim zijn. Goh, grappig toch. Je zou toch maar wijs zijn: dan ligt er toch een fantastische toekomst voor je klaar nu in de Nieuwe Balans Energie.

De film StarWars kent het personage Yoda, een wijze meester. Yoda zegt: ‘Do or do not. There is no try.’ Proberen betekent dat je het misschien wel wil doen, maar dat je ook rekening houdt met een kans op falen. Doe of doe het niet. Dus gewoon: doen.

Q

Geen woorden gevonden

R

Het redderssyndroom is het verlangen om anderen te willen redden. Je vindt het voornamelijk bij mensen in de zorg, in het onderwijs en bij hele sociale mensen. Vooral ook in de spirituele wereld krijg dat ‘redden’ een enorme opleving. Want al die mensen die niet spiritueel ontwaakt zijn, moeten onze boodschap horen. Maar is dat zo? Niemand hoeft namelijk gered te worden. Iedereen heeft alle tools en alle kunde meegekregen om zichzelf te redden.

Eén van de belangrijkste aspecten van het redderssyndroom is goedbedoelde bemoeizucht. Daarin bepalen wij of iemand geholpen moet worden of niet. En ook nog eens hoe dat moet gebeuren. We houden er dan geen enkele rekening mee dat iemand door een waardevolle levensles aan het gaan is. Dan komen wij eraan met onze bemoeizucht en halen de hete kolen voor de ander uit het vuur. Daar de ander de levensles niet heeft kunnen afronden, wordt de situatie nogmaals gecreëerd met nieuwe poppetjes en situaties. Als je per se iemand wil redden en je overal mee wil bemoeien, begin dan eerst bij jezelf. Op jouw oprit ligt voldoende sneeuw om op te ruimen. Je hoeft niet bij de buren te gaan vegen.

De meeste redders oriënteren zich op hun directe omgeving. Maar er zitten er ook een aantal bij die het op een globaal of planetair niveau willen doen. De mensheid MOET gered worden. Denk je niet dat de schepping daar al lang in heeft voorzien?

Men gebruikt regressie therapie om bepaalde gedragspatronen te herleiden naar vorige levens. Een regressie therapeut neemt je er mee naar toe. Maar weet: je hebt al héél veel levens gehad. Een regressie therapeut moet wel enorm veel sessies doen om een aanzienlijk deel van al die levens te raken.

Bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie hebben we toegang tot alles in één keer. De hele database van jouw ziel als het ware, alle levens tegelijkertijd. Hier is geen hypnose voor nodig en je bent er met je volle verstand bij. Het één is niet beter dan ‘t ander. Het is slechts anders. Sommige mensen hebben er baat bij om het stapje voor stapje te doen met regressie sessies.

De reis van de held werd gedefinieerd door literatuurwetenschapper Joseph Campbell. Je vindt er heel veel informatie over in de YouTube film ‘Finding Joe‘. Heel veel films zoals Harry Potter en StarWars zijn gebaseerd op dit thema: de reis van de held. Maar ook ons eigen levenspad gaat volgens hetzelfde principe. Het is een Universeel begrip dat al zo lang als de schepping er is, bestaat. Het is van toepassing op enorm veel facetten van het leven. Je zit er zelf middenin. Misschien zonder dat je ‘t in de gaten hebt.

Kijk nu naar je eigen leven als voorbeeld: je wordt geboren en je weet eigenlijk nog helemaal niets. Naarmate dat je ouder wordt, leer je door vallen en opstaan hoe het leven werkt. Je wordt dus wijzer, rijper en slimmer. Totdat je uiteindelijk oud en wijs bent en een keer overlijdt. Dat is de reis van de held. Je begint altijd met onwetendheid en heel langzaam groei je naar wijsheid. Je kunt het concept hiervan toepassen op uitdagingen waar je doorheen gaat, zoals relaties, werk, vriendschappen of gezondheid. Gebruik het als een hulpmiddel om jezelf verder te ontdekken.

Relativeren is helemaal zo slecht nog niet. Spirituele mensen hebben er echter vaak een andere twist aan gegeven. Logisch en onlogisch tegelijkertijd. Laten we er een voorbeeld bij nemen. Je bent bezig op je spirituele pad. Je bewustzijn is reeds aan het veranderen en je begint op een aantal vlakken anders tegen het leven aan te kijken. Het maakt je blij (waarom zou het dat ook niet doen, nietwaar). Dan kom je terecht in een woordenwisseling met een collega op het werk en het gaat er hard aan toe. Je voelt je gekwetst. Wat doet die spirituele mind van ons dan? Die redeneert vaak zo:

‘Ja, dat was even niet leuk hoor, dat Henk me daarop aanviel. Ik vond dat echt niet fijn. Maar ach, ik kan ook niet boos zijn op Henk. Die ziet de dingen nog niet zoals ik. Die heeft die levenslessen en die inzichten nog niet gehad. Hoe kun je nu boos zijn op iemand die het niet begrijpt?’ Herken je het een beetje?

Wat gebeurt er hier nu? Jij wordt aangevallen, bent boos, denkt er nadien over na, relativeert alles en daarmee is de kous af. Wat een grapjas ben je. Zolang je energie op iets vasthoudt, moet je ermee leren dealen in je leven. Dat is een spirituele wet. Wat je hier gedaan hebt, is je boosheid ontkennen door meteen te gaan relativeren. Daarmee los je niets op. Je verstopt de boosheid gewoon onder een dekentje en kijkt er niet meer na. Lekker makkelijk hoor. Zodra Henk weer iets tegen je zegt, voel jij het al weer borrelen. Maar ach, jij bent toch spiritueel zo ver gevorderd, niet waar? Dan zal het je vast wel niet raken.

Hoe ga je er dan mee om? Jij wordt aangevallen, bent boos, denkt er nadien over na, neemt een kussen en schreeuwt je boosheid daarin uit. Of je neemt een vel papier en schrijft heel bot, in totaal ongepast taalgebruik, waarin je geen scheldwoord achterwege laat een brief aan de ander of desgewenst schrijf je een monoloog aan jezelf. Belangrijk is dat je je niet inhoudt. Schrijf letterlijk alles van je af. Schrijf je het met een pen op papier? Vernietig het meteen nadat je het gevoel hebt dat je alles gezegd hebt. Schrijf je het op je computer en dat ding vraagt: document opslaan, zeg dan NEE. Dit document is niet voor andermans ogen. Het heeft als doel om je energie te ontladen. Niet meer. Niet minder.

Als de energetische lading er van af is, ga dan pas relativeren. Voelt een stuk beter.

 

Release statements zijn uitspraken waarmee je dingen die vastzitten kunt loslaten. Daarbij overschrijf je een huidige staat van zijn die je in je onderbewustzijn bevindt, met een nieuwe staat van zijn. Het onderbewustzijn is eigenlijk heel erg goedgelovig. Dus je kunt het programmeren met een nieuwe tekst. Je vervangt een negatief oud patroon, door een positief patroon. Er zijn diverse soorten release statements. In onze classes kunnen we daar meer over vertellen.

Naast geduld hebben, is rustig aan doen essentieel in de Nieuwe Balans Energie. Ze gaan hand in hand. Er geldt namelijk: voor alles is een plaats en tijd. Het grappige is dat je voorafgaand aan dit leven een zielenplan hebt gemaakt wat tot in de laatste details klopt. Er zitten geen fouten in. En nu wil jij met je rationele verstand en ego het sneller laten verlopen dan jij in je plan hebt geschreven. Het gaat jou te langzaam. Maar denk je niet dat je destijds heel helder van geest was toen je het schreef? Dat je toen een groter overzicht hebt, dan je nu hebt?

Als je het nu niet eens bent met hoe het nu gaat, dat het te langzaam gaat, realiseer je dan dat je met je eigen plan aan het vechten bent. Voor alles is een plaats en tijd. Het is niet of je er komt, maar wanneer je er komt. Maar je komt er altijd.

Vaak denken mensen dat als ze rustig aan moeten doen, dat ze geen fysieke inspanning moeten doen. Of dat ze naar de sauna moeten, op vakantie of series binge watchen.  Maar vaak hoef je niet eens fysiek rustig aan te doen, maar mentaal. Dus niet zoveel piekeren. Het kan ook zijn dat je emotioneel rustig aan moet doen. Maak je niet zo snel druk. Voel eens aan op welk gebied jij rustig aan kan doen.

S

Onze huidige variant hiervan wordt Halloween genoemd; ook wel All Hallow’s Eve. Samhain is de Keltische variant op oud en nieuw. Het is een deel van hetgeen men het “jaarwiel” noemt; ook wel het natuurlijke ritme van het leven zelf genoemd.

Het oogstseizoen is ten einde en de winter begint. Voor de Kelten is dit ook het begin van het nieuwe jaar. De lichte helft van het jaar wordt afgesloten en we gaan het donker tegemoet. Een markeerpunt in de cyclus van het leven, waarop de aarde zich weer gaat voorbereiden op een nieuw begin. 

De energie wisselt van uitbundig naar slapend. Alles en iedereen zoekt elkaars warmte op. Levenskracht wordt als het ware gebundeld en beweegt minder vrijuit, met kleinere bewegingen, is in een meer verstilde vorm aanwezig. Wij en de uiting van onze levenskracht volgen de natuur. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld water: waar zij in de zomerse hitte zelfs stoom kan vormen, wordt zij nu weer kouder en vervormt zij wellicht zelfs tot een bevroren staat.

Naast letterlijk worden we ook uitgenodigd om figuurlijk naar binnen te gaan: de tijd vraagt om reflecteren op wat achter ons ligt, loslaten wat niet meer dient en later weer om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe jaar.

 

Schaduwzijden is een begrip dat voortkomt uit de psychologie. Het werd voornamelijk in psychotherapie gebruikt. En nog steeds. De terms schaduwzijden geeft inzicht in zaken die je niet ziet of erkent in jezelf. Schrijfster Debby Ford beschrijft in ‘The Dark side of the light chasers’, uitgebreid het concept van schaduwzijden. Je hebt er eigenlijk hoofdzakelijk twee vormen in. De eerste vorm zijn kanten van jezelf waar je niet graag naar kijkt. Het zijn jouw kanten waar je graag met een grote boog omheen gaat. Die je niet graag ziet of waar je je misschien voor schaamt. Die stoppen we vaak héél ver weg en we zijn er ons er niet van bewust dat ze er zitten.

De andere vorm van schaduwzijden kun je het beste herkennen aan de dingen die jij veroordeelt in een ander. Vaak heb ook jij dit gedrag, maar in een hele andere hoedanigheid en in hele andere situaties, maar je doet precies hetzelfde. Maar daar wil je niet naar kijken. In het tweede deel heb je te maken met een veroordelende zelf. Als mensen hier op aangesproken worden, gaan ze meestal in de verdediging dat ze dit nooit zouden doen. Maar wellicht doe je het zelf ook, in een andere hoedanigheid.

Iedereen heeft schaduwzijden en als je die van jezelf ontdekt, stel je dan de vraag: ‘Wat zegt dit over mij? Waarom doe ik dat?’ Doe aan zelfonderzoek, dan kun je het transformeren. Dan heb je er geen last meer van.

De schepping is een eeuwig proces van expansie, oneindige idee. Het begint met een idee, van de schepper zelf. Uit het idee worden spirituele wereld gevormd waar zielen willen vertoeven. En uiteindelijk worden fysieke werelden gecreëerd. De schepping is eigenlijk het totale proces van alles wat is.

In de schepping bevinden zich alle mogelijkheden, alle potentiëlen en alle positieve en negatieve dingen zitten daar in: het is één grote soep. Iedere plant, elk dier, elk mens en elke planeet maakt deel uit van de schepping. Zelfs dingen die wij niet kennen, maken deel uit van die schepping.

Een andere naam voor slachtofferschap is martelaarschap. Heel veel mensen zitten snel in een slachtofferrol. Arme ik. Arme ik. Mensen die zich in een slachtofferschap bevinden, hebben vaak niet in de gaten dat ze in een slachtofferrol zitten. Totdat iemand hen daar op attendeert. En eigenlijk hebben we het allemaal wel een beetje in ons. Maar sommige mensen slagen erin om er een levenslang abonnement op te hebben waarin het lijkt dat iedereen tegen hen is.

Als je je daarin verkeert, is het misschien een wijze zet om hulp te gaan zoeken om je daar in ieder geval uit te halen. Voor de mensen met een slachtofferrol geldt vaak dat ze liever in die rol blijven zitten, dan dat ze kiezen voor een nieuwe wereld van hoop. In hun huidige wereld kennen ze exact de harde klappen van de zweep. In de nieuwe wereld is het ‘grote onbekende’. Dan maar liever lijden in de oude wereld, dan kiezen voor iets nieuws waarvan je niet weet waar je naar toe gaat.

Als we niet deelnemen aan een incarnatie, bevindt onze ziel zich in de spirituele werelden. Christenen zouden dit de hemel noemen. Moslims noemen deze periode Barzakh. Boeddhisten gaan voor het woord Bardo.

Als onze ziel zich in die werelden bevindt, houdt het zich bezig met oneindig veel zaken. Bijscholen is daar een voorbeeld van. Maar ook nieuwe plannen maken voor andere levens die nog gaan komen, hoort daar bij. Verder doet je ziel nog zoveel meer waar je hoofd van zou gaan duizelen. Er zijn dan geen sluiers.

Als je besluit om aan een incarnatie te beginnen, dan maak je allereerst een zielenplan. Wat wil je meemaken, leren, ervaren, ontdekken en hoe wil je als ziel groeien? Welke levenslessen en inzichten wil je verwerven tijdens die incarnatie? Ga zo maar door. Als je een plan de campagne gemaakt hebt, wordt dit plan door je begeleiding bekeken en hopelijk goedgekeurd. Als er zaken op je planning staan die een maatje te groot zijn of als er iets op staat waar je nog niet aan toe bent, dan word je vriendelijk verzocht dit aan te passen. Daardoor krijg je tijdens de incarnatie die volgt geen zwaardere last voor je kiezen, dan dat je aankan. Vervolgens kies je je ouders uit, de planeet, welk land en ga zo maar door. Dan is het tijd om te gaan incarneren.

Op het moment dat je zover bent om geboren te worden, verlaat je de spirituele werelden. Daarin had je toegang tot alle kennis en kon je moeiteloos overal bij. Alles is perfect aldaar en nu is het tijd om te gaan leren op een ander niveau. Je mag kennis maken met wat wij mensen ‘imperfectie’ noemen. Dat kan alleen maar als er sluiers aangebracht worden tussen de spirituele werelden en de fysieke wereld waar je naar toe gaat. Zo kun je je ware afkomst, je oorsprong, je herinneringen, de perfectie niet meer bewust herinneren. Je vergeet wie je bent.

En omdat je dat vergeet, lijkt de wereld waarin je terecht komt, vaak een shocking ding. Je hebt ook geen idee waar je als kaboutermens nu moet beginnen. Het lijkt erop alsof je vanaf scratch moet beginnen. Alles vergeten, alles kwijt, alles foetsie….maar niet heus. Alles ligt opgeslagen in je zielenarchief en onderbewustzijn.

Bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie kunnen we je leren hoe je daar toegang tot krijgt en hoe je ermee kunt spelen.

Wat is nou een soulmate? Iedereen in je zielenfamilie is je soulmate. Dus dat zijn er heel veel. Maar niet iedere soulmate is je beste vriend. Soms is een soulmate iemand die je juist iets leert op een minder fijne manier. Althans zo ervaar je dat dan als mens. Leuk verhaaltje over soulmates vind je in het boek van Neal Donald Walsh: ‘Een gesprekje met God’. Daarin wordt dat ook mooi uitgelegd in beeld.

Wij leven in een rationele samenleving. Die is helemaal over-gebureaucratiseerd. Teveel regels en weer nieuwe regels om die regels te controleren. Ga zo maar. Eigenlijk zien we de bomen door het bos allang niet meer. Wij zijn het leven veel te serieus aan het bekijken. Dat komt doordat we alles rationeel, met dat verstand bekijken.

De fantasie, de luchtigheid, het ontspannen zijn, is eruit gehaald. Wij zijn vergeten dat je ook van het leven mag genieten. Dat je daarvoor geen nieuwe gadgets of andere materiële dingen nodig hebt. Wij zijn vergeten om te genieten van de zon op ons gezicht, de wind die door onze haren waait en de glimlach van een kind. En toch zit in ons allen dat kleine kind dat wil spelen. Maar het mag niet spelen, want die moet nu aan het grote, serieuze mensenspel meedoen. Die wordt afgerekend door zijn omgeving als hij of zij wil spelen. Dat hoort niet.

In de Nieuwe Balans Energie hoort spelen bij de nieuwe spelregels van het leven. Ga weer genieten, ga fantaseren, luister naar dat lieve stemmetje in jezelf en dans, dans, dans weer. Schop die bladeren in de herfst de lucht in, ga schommelen in de speeltuin en lach weer. Kijk met verwondering naar het leven alsof het je eerste dag op aarde is. Geniet weer van het leven. Van de kleine en grote dingen. Word weer meer kind en groei voorbij je wildste dromen.

Het leven is een spiegelpaleis voor ons. Jij bevindt je in het midden van je eigen spiegelpaleis. Elke situatie die in je leven op je pad komt, elke mens die je ergens raakt (op een leuke- of minder leuke manier) spiegelt je iets terug over jou. Met elke spiegel die je krijgt, zegt het leven tegen jou: ‘Ik, het leven, spiegel je nu dit terug. Dit gaat over jou. Wat zegt dit over jou? Maak je een nieuwe keuze nu het op je pad komt of blijf je bij je oude keuze? Wat ga je doen?’

Het leven is in die zin eigenlijk een fantastisch iets. Het biedt je de mogelijkheid om te groeien, om dingen die je niet meer dienen, los te laten. Maar het helpt je ook met je overgeven aan iets. Doordat wij gewend zijn om alles met het hoofd te doen, denken wij dat we geen andere keuze hebben, dan dat wat is. Hoe vaak heb je jezelf niet horen zeggen: ‘Ja, zo ben ik nu eenmaal’. Wij geloven dat we geen invloed hebben op wat in ons leven op ons pad komt. Het tegendeel is echter waar. Je hebt er juist bijzonder veel invloed op.

Wij gebruiken zelf het spiegelpaleis om de observeerder, de waarnemer en de toekijker te zijn in onze eigen wereld. Om onthecht naar iets te kunnen kijken. Maar ook om te begrijpen waarom iets ons pad kruist. Het helpt ons met het zetten van time-outs als dat nodig is. ‘Even een time-out. Waar ben ik nu in vredesnaam mee bezig?’ Het is alsof je, voor een moment, de tijd even stil zet.

Doordat we bewust worden van wat er in ons leven op ons pad komt, kunnen we de time-out oprekken. We kunnen eromheen lopen en ons de vraag stellen: ‘Dient dit ons nog?’ Mocht dat niet zo zijn, dan zijn er weer tal van manieren om dat wat ons niet dient, los te laten. Die manieren kunnen wij je hier bij het centrum voor Nieuwe Balans Energie allemaal leren.

Wij gebruiken het spiegelpaleis om elke dag weer een nieuwe versie van onszelf te schrijven. Want jij bent het centrum van jouw Universum. Heb je er nooit over nagedacht dat wat er in jouw leven ook gebeurt, jij er ergens altijd bij aanwezig bent?

SPIRIT is een andere naam voor de bron van het leven. Voor alles wat leven is. Die hele grote Universele soep met eindeloze mogelijkheden, eindeloze potentiëlen en eindeloze kennis en wijsheid. Dat is SPIRIT. Dit is de schepping zelf.

Het Christelijke geloof noemt het vaak God. Er zijn meer namen voor SPIRIT, te weten: Allah, Jahwe, de Grote Beweger of I AM. Alles wat bestaat en wat er ooit zal zijn, noemt men SPIRIT. Alles wat er überhaupt mogelijk is, zit daarin. Alles is één, dus ook jij bent een onderdeel van SPIRIT. Je kunt niet afgescheiden zijn, want alles is met elkaar verbonden. Afgescheidenheid is een illusie.

 

Ieder mens heeft ego. En dan is er ook: spiritueel ego. Spiritueel ego herken je aan iemand die zichzelf verheven voelt boven de rest. Ieder mens die dit pad bewandelt, gaat door deze fase heen.

Spiritueel ego betekent dat je jezelf op een voetstuk plaatst, omdat je denkt dat jij een soort uitverkorene bent. Misschien denk je dat je verder ontwikkeld bent dan iemand anders. Als je neerkijkt op de ander en denkt dat je verder bent dan de ander, dan begrijp je het zelf niet. Dat is absoluut een vorm van spiritueel ego.

Als je er goed over nadenkt en je wil uit je spirituele ego stappen, bedenk dan het volgende: ooit stond ik waar zij nu staan. Ooit wist ik niet anders. Hoe kan ik in vredesnaam oordelen over iets wat ik zelf meegemaakt heb? Iedereen heeft zijn eigen groeiproces. Hoe kun je nou oordelen over een ander? Alle mensen zijn gelijk. Alle zielen zijn gelijk. En alles zit perfect in elkaar.

Een andere vorm van ego is dat je spiritualiteit gebruikt als vluchtgedrag. Dan vlucht je in allerlei spirituele tierelantijnen en je gebruikt het om jezelf te verstoppen. Maar de échte uitdagingen in het leven die aangekeken mogen worden? Daar loop je met een hele grote boog omheen. Ook dat is een kwinkslag in het ego. Hier wordt het bevestigd door je gedrag. De waarheid is dat je niet ziet hoe de hele schepping is. Je hebt een illusie gecreëerd in een wereld die al een illusie is. Als je écht zou voelen hoe het is, dan hou je dat niet in stand. Dan zou je een beetje inbinden. Want je hebt wilskracht nodig om deze illusie in stand te houden. En tja, wilskracht en ego zijn dikke maatjes met elkaar.

De spookrijder denkt altijd dat hij of zij de enige is die zich op de juiste weghelft begeeft. De rest van de wereld begrijpt hem niet. Hoe vaak zijn wij niet boos op de wereld, op de mensen om ons heen, omdat wij gelijk denken te hebben en de rest snapt er he-le-maal niks van. We stellen onszelf nooit de vraag: hebben we nu zelf eigenlijk écht gelijk?

Een bekende uitspraak van iemand met een spookrijderssyndroom is: ‘het ligt altijd aan de ander, nooit naar mij.’ Als je naar een ander wijst met je beschuldigende vingertje, kijk dan eens waar die drie anderen vingers naar wijzen. Juist, naar jou. Alles begint altijd bij jou. Dus je kunt een ander niet de schuld geven van iets. Niet alles is jouw verantwoordelijkheid, maar hoe je op iets reageert wel.

Je bewustzijn verandert, zodra je meer begint te vertrouwen op je intuïtie. Je gaat meer dingen waarnemen. En je gaat de dingen ook anders waarnemen. Dingen in het leven, kun je nu vanuit meerdere perspectieven bekijken. En dat geeft een heerlijk ruim gevoel. Dan kun je om je onderwerp heenlopen en onthecht naar alles kijken. Noem het maar een verruimd soort van bewustzijn.

Meer en anders waarnemen heeft zo zijn voordelen. Het nodigt je uit om veel meer te spelen met een onderwerp. Toch heeft het ook gevolgen, waar je even anders mee om moet leren gaan. Jij ontwikkelt je steeds meer. Neemt ook steeds meer waar. Jouw omgeving echter verandert niet zoals jij. Familie, vrienden en bekenden blijven veelal in hun oude perspectieven en overtuigingen hangen. Dat kan voor jou als mens heel frustrerend werken. Want je wil zo graag dat zij zien wat jij ziet. Dat ze ook openstaan om anders naar het leven te kijken.

Weet gewoon dat iedereen zijn eigen pad van ontwikkeling heeft. Je kunt je nieuwe inzichten en verruimde ideeën wel willen opdringen aan de ander, maar dat heeft geen zin. Niet iedereen is toe aan jouw perspectief. Deel het met gelijkgestemden. Met betrekking tot de mensen om je heen, hanteer: spreken is zilver, zwijgen is goud. Je gaat zien dat het dan vooral voor jezelf veel gemakkelijker wordt.

Waar komt toch die uitdrukking vandaan dat mannen het sterke geslacht zijn? En klopt dat wel? Nee, natuurlijk klopt dat niet. Mannen en vrouwen zijn even krachtig en even sterk. Allebei hebben ze hun vlakken waarin die talenten naar voren komen. En allebei hebben ze vlakken waarin ze minder krachtig zijn.

We komen uit een tijdvak van 13.000 jaar. Zo’n tijdvak heeft telkens een centraal thema. Het oude tijdvak had als thema Mannelijke Perspectief Energie. Dat betekent dat alles bekeken wordt vanuit een mannelijk perspectief, door zowel mannen als vrouwen. Als gevolg daarvan zijn door de duizenden jaren heel veel van dat soort perspectieven tot bloei gekomen. We zien overal het patriarchische systeem naar voren komen. In samenlevingen, in religies en vooral ook in overtuigingen. Met zo’n centraal thema, kan het niet anders dat zoiets ontstaat. Nu anno de 21e eeuw zijn we nog steeds bezig met die manier van denken. Waarom worden vrouwen die dezelfde functie bekleden als hun mannelijke collega binnen een bedrijf, minder betaald voor hetzelfde werk? Vrouwen zijn echt niet minder en zeker niet zwakker.

Er zijn ook tijdvakken geweest dat de rollen omgedraaid waren. Dat we een matriarchisch systeem hadden. Dat mannen uitsluitend meetelden om voor het nageslacht te zorgen en niet meer dan dat. Toen zagen de vrouwen zich als het sterke geslacht.

Laten we dan maar een ‘zwakker’ punt van die sterke mannen erbij pakken. Wellicht dat je het wel kent: mannenpijn. Dit soort pijn dames, is niet te vergelijken met wat vrouwen ooit hebben meegemaakt. Het kan ontstaan bij een simpel sneetje in de vinger of een griepje op een zondag. Mannenpijn is natuurlijk altijd heel serieus te nemen. Het is het behoorlijk en dramatisch overdrijven van een beetje pijn als zijnde enorme pijn. Mannen schijnen te vergeten dat kinderen krijgen ook wel eens pijn zou kunnen doen.

Als we kijken naar het leven, dan kunnen we vanuit een bepaald perspectief kijken naar waarom zielen nu hier zijn op deze planeet en welke rollen zij vervullen. Geen enkele rol is beter of hoger dan de andere; het zijn slechts rollen. Allen zijn ze even belangrijk en even hard nodig.

Eén van die rollen noemt men sterrenhelpers. In tegenstelling tot sterrenzaadjes kunnen sterrenhelpers maar gedeeltelijk voorbij de sluiers, de illusie kijken. Het is ook niet hun taak om volledig te ontwaken. Dat is die van sterrenzaadjes. Sterrenhelpers hebben vaak een enorme honger naar kennis. En die kennis wordt gevoed door de sterrenzaadjes. Sterrenhelpers en sterrenzaadjes trekken enorm naar elkaar toe. Sterrenzaadjes hebben altijd meerdere sterrenhelpers om zich heen staan. Een sterrenzaadje is niet ‘verder’ dan een sterrenhelper of aardeziel. Het is slechts anders. En het is maar een rol.

Sterrenhelpers zijn de brug tussen de sterrenzaadjes en de aardezielen. Ze begrijpen de sterrenzaadjes en ze begrijpen de aardezielen. Daardoor zijn ze die brug: het beste van beiden werelden. Ze hebben het talent om complexe dingen makkelijk uit te leggen.

Als we ons verdiepen in het leven, dan kunnen we vanuit een bepaald perspectief kijken naar waarom zielen nu hier zijn op deze planeet en welke rollen zij vervullen. Geen enkele rol is beter of hoger dan de andere; het zijn slechts rollen. Allen zijn ze even belangrijk en even hard nodig.

Eén van die rollen noemt men Sterrenzaadjes (of starseeds). Hun systeem werkt zo dat ze het grote plaatje kunnen overzien. Vaak kunnen ze tien stappen verder kijken dan een gemiddeld ander mens. Dat komt niet doordat ze bijvoorbeeld heel intelligent zijn, maar doordat hun systeem anders bedraad is. Ze nemen hun wijze kennis uit andere levens mee naar dit leven. Daarmee kijken ze eigenlijk voorbij de sluiers, voorbij de illusie.  Sterrenzaadjes hebben in zich het potentieel om buitengewoon wijs te zijn. Zij hebben de mogelijkheid om kennis en kunde over een nieuwe wereld in zich te dragen.

Maar sterrenzaadjes schakelen iets anders in hun hoofd dan anderen. Dat betekent dat het voor hen ingewikkeld is om hun ideeën uit te leggen aan de mensen om hen heen. Sterrenzaadjes hebben sterrenhelpers nodig, anders kwijnen ze weg met al hun kennis en kunde. Sterrenhelpers zijn de gezonde voedingsbodem voor sterrenzaadjes. En ze voelen zich dan ook tot elkaar aangetrokken als honing voor een bij.

Van sterrenzaadjes zijn er op aarde het minste van. Op social media zie je dat men elkaar al snel aanspreekt met ‘starseeds’, maar daar mag je gerust je grote vraagtekens bij zetten. Er zijn drie groepen: sterrenzaadjes, sterrenhelpers en aardezielen.

 

T

De meeste reacties die we hebben op de dingen in ons leven, zijn als het ware een automatisch go-to-response. Indien dit gebeurt, dan reageer ik zo. We doen het allemaal en masse. Niemand uitgezonderd. Indien die situatie op mijn pad komt, dan kom ik in actie. Wanneer dit gebeurt, raak ik van slag. En ga zo maar door. We zijn ons meestal niet eens bewust van het bestaan van automatische go-to-responses in ons systeem, maar we doen het dagelijks heel veel keren achter elkaar.

Bewust worden en bewust zijn, brengt met zich mee dat je je gaat begrijpen wat automatische go-to-responses zijn. Door jezelf beter te begrijpen en te leren kennen. Door naar binnen te keren, ga je bewust worden van wat je doet. Dan zie je het leven niet als een grote massieve, solide kei, maar als oneindige facetten die samen een kei vormen. Dan haast je je langzaam en ga je veel bewuster met je leven om, zonder ook maar enigszins te zweven. Integendeel, je staat stevig met beide voeten op de grond. Daar is niets spiri-wiri aan.

Op het moment dat je je bewust begint te worden van die facetten, kun je tijdens een situatie waarin je terecht komt, de tijd als het ware stil zetten, een time-out nemen. Dan zeg je tegen jezelf: “Wacht eens even…waar ben ik nu in vredesnaam mee bezig? Is het inderdaad noodzakelijk om meteen boos te worden over iets, of voegt dat eigenlijk niets toe? Wat gaat mijn volgende keuze zijn?” Het is zalig om met time-outs te werken. Je voelt zo enorm veel innerlijke rust en vrijheid in je opkomen.

Toeval bestaat niet. Want er is een perfecte reden voor alles wat gebeurt in je leven. Dat komt omdat die hele schepping in perfecte orde en harmonie is. Toeval zou een ongeleid projectiel zijn, in een perfect systeem van harmonie. Alles wat op jouw pad komt, leuk en niet leuk, is er dus voor een reden. Stel jezelf de vraag: ‘Waarom komt dit op mijn pad? Wat kan ik er van leren?’ Iets is nooit toevallig.

Stel je voor dat je in een discussie zit en je moet eigenlijk tot een overeenstemming komen. Bijvoorbeeld met een partner, vriendschap of op je werk. Maar het kan ook zo zijn dat je op je bewustzijnspad zit en het leven je iets terug geeft, waarbij je eigenlijk je vraagtekens hebt. En misschien zeg je wel tegen jezelf: ‘Het is nu eenmaal zo, ik accepteer dat.’ Maar is dat zo? Accepteer je dat helemaal of ben je bezig met tolereren.

Telkens als een vraagstuk jouw pad kruist, waar er gevraagd wordt aan jou om iets te accepteren, stel jezelf de vraag: ‘Tolereer ik dit of accepteer ik dit?’ Het grote verschil is dat je bij acceptatie het helemaal neemt hoe het komt. Zonder enig vooroordeel en zonder enige vorm van energetische lading. Al die andere dingen noemt men: tolereren. Tolereren is gedeeltelijke acceptatie, dat betekent dat je er nog energie op hebt zitten, omdat je het er niet mee eens bent. Er is een spirituele wet die zegt: zolang jij er nog energie op vasthoudt, moet je er mee dealen in je leven. Op je vooral tolereert, vraag je dan af waarom? Waarom accepteer je de situatie niet volledig? Kijk of je kunt veranderen. Of je van tolereren naar accepteren kunt gaan, want dan stroomt de energie door.

Bij tolereren blijft er altijd iets achter hangen, een soort vernauwing in je systeem. Acceptatie is het pad van de schepping, het totaal omarmen van al dat is. Ga altijd voor acceptatie.

Een tweelingziel is de ziel die tijdens het creatieproces het meest dichtbij jou gecreëerd werd. Je kunt 1 tweelingziel hebben of je kunt er wel tot 9 hebben. Niet al jouw tweelingzielen zijn per definitie op dit moment geïncarneerd. Niet hier of op een andere planeet.

Een tweelingziel is niet per se de ideale droompartner, maar het kan natuurlijk wel. Het is echter geen wetmatigheid. Integendeel: tweelingzielen zijn vaak enorm aan elkaar gewaagd en zetten elkaar voortdurend op scherp. Soms zijn ze elkaars tegenpolen en soms zijn ze elkaars geliefden. En het kan ook zijn dat je samen in een vader en zoon relatie zit.

Een relatie met een tweelingziel of soul mate is vaak anders dan een relatie met een ander uit je zielenfamilie, als je die verbinding niet voelt. De ups zijn upper dan up. De downs zijn downer dan down. Gelukzaligheid is vaak intenser, maar als het clasht dan is het ook zeer heftig.

Liefdesverdriet in dit soort relaties is extreem pijnlijk. Het vervelende eraan is dat niemand jou begrijpt in je omgeving. Want niemand begrijpt jouw pijn. Met de uitspraak ‘geen hand vol, maar een land vol’ kom je er hier niet mee. Als je zo’n intense zielenrelatie gehad hebt, dan weet je dat je dat niet kunt vergelijken met een andere relatie. Het is veel dieper en veel intenser. Maar niet noodzakelijkerwijs beter.

In de jaren ’90 lanceerde Hollywood de eerste films over zielenrelaties (voorbeeld: ‘What dreams may come’). Vanaf dat moment werd het idee gelanceerd dat een soulmate de ideale partner moet zijn. Nu is er zelfs de upgrade naar de tweelingziel. Die schijnt nóg een maatje beter te zijn. Nog perfecter bij je te passen. Past die tweelingziel perfect bij jou? Misschien wel, misschien niet.

Een zielenrelatie is niet per definitie een ingrediënt voor een perfecte relatie. Het is meer dat wij dat als mens hopen. Maar je hoeft je tweelingziel niet te ontmoeten voor een vervuld leven. De kans is groot dat het een klein meisje is in een provinciedorpje in China.

 

U

Het Universum bestaat uit planeten, sterrenstelsels en nevels. Een Universum kan tot 26 miljoen sterrenstelsels bevatten. Met het blote oog zien wij er maar een paar. Als je ze per se wil zien, kun je zoeken naar ‘Hubble Space Telescope‘.

Ons Universum maakt deel uit van een Super Universum. En ieder Super Universum kan tot wel 700.000 Universa bevatten. Parallelle Universa zijn daar niet in meegenomen. Ieder Super Universum maakt deel uit van een Super Super Universum. En ieder Super Super Universum kan wel 9.000 Super Universa hebben. Ieder Super Super Universum maakt deel uit van het Ultimate Universum. Er kunnen 900 miljoen Super Super Universa in het Ultimate Universe. Kun je het nog volgen? Elke Ultimate Universe maakt deel uit van een One Universe. Er kunnen tot 8 quadriljoen Ultimate Universa in een One Universe. Er bestaan héél veel (duizenden) One Universes. En het expandeert voortdurend.

Als ons hoofd al niet eens kan bevatten hoe groot alles is, hoe kun je dan denken dat wij de enige intelligente levensvorm zijn?

V

Jij bent 100% verantwoordelijk voor alles wat er in jouw leven gebeurt. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat jij de veroorzaker bent van alles. Maar wel hoe je er mee omgaat. Jij bent zelfs 100% verantwoordelijk van hoe je er mee omgaat. Ongeacht of het een oorlog is, een pandemie, een verkrachting, een cadeautje krijgen, een feestje vieren of de blijde geboorte van je nieuwe spruit… alle uitdagingen die er in je leven op je pad komen. Alles is 100% jouw verantwoordelijkheid hoe je er mee omgaat. Wat niet hetzelfde is, als alles oplossen. Je kunt een ander niet verantwoordelijk stellen als er iets op jouw pad komt. Een wijzende vinger naar een ander, zijn er drie naar jou.

Als voorbeeld een oorlog. Jij bent er niet verantwoordelijk voor dat die oorlog is ontstaan. Maar jij bent er wel verantwoordelijk voor hoe je er mee omgaat. Je kunt jezelf afvragen: Ben je er bang voor? Besluit je in een morfogenetisch veld mee te gaan? Sluit je jezelf er voor af? Hoe (en of) jij er op reageert, is jouw onderdeel.

Iets wat niet fysiek is en alleen bestaat in onze gedachten, wordt door ons als rationele mens afgedaan als verbeelding, als dromen. Als iets wat niet bestaat. Verbeelding, visualisaties en dromen zijn realiteiten die daadwerkelijk plaatsvinden op dat moment. We kunnen het zien als alternatieve realiteiten, maar ze zijn wel degelijk reëel.  Zo krachtig is onze verbeeldingskracht. Wat je kunt bedenken, kun je ook creëren.

Dingen die we visualiseren ontstaan allereerst in de niet-fysieke wereld: op een energetisch vlak. Als we herhaaldelijk blijven visualiseren, het ook nog rijker maken door er emotie aan toe te voegen, dan zijn we in staat om een dergelijk potentieel in de fysieke wereld, werkelijkheid te laten worden.

Verbeeldingskracht is één van de meest krachtige tools die we als mens hebben.

Bij verlicht zijn, hebben mensen vaak diverse ideeën en opvattingen van hoe het er dan uit zou moeten zien. Het zou een staat van zijn betreffen waarin je niet meer geraakt wordt door enige emoties of gedachtepatronen die je nog hebt.

Het brengt je naar een staat van eenheidsbewustzijn, waarmee je op dat moment het dualistische denken overstijgt. Verlichting wordt met name toegedicht aan mensen die binnen Oosterse religies een bepaalde staat van zijn bereikt hebben, zoals in het Boeddhisme, de staat van Samadhi. Dat vergt enorm veel toewijding en meditatie om dat te bereiken. Meditatie is een vorm om verlichting te bereiken. Maar het is niet de enige vorm. Er bestaan meer mogelijkheden.

Natuurlijk is het bijzonder knap als je ergens in een grot in de Himalaya een staat van verlichting bereikt. Dat is een enorme prestatie, laat daar geen enkele misvatting over bestaan. Is het niet nog veel bewonderenswaardig om verlicht te worden, terwijl je ondergedompeld bent in de Westerse wereld van dualiteit?

Je zou denken dat ‘verlicht zijn’ het einddoel is van de ziel. Dat je vanaf dat moment alles bereikt hebt, wat er maar te bereiken valt. Grapjurk! Nee joh, dan begint het feest pas echt. Je ziel is nooit klaar met leren, groeien, ervaren en ontdekken. Vanaf nu krijg je te maken met uitdagingen en lessen die je in al die levens daarvoor nog nooit gehad hebt. Ehm, hoe ga ik dit nu weer aanpakken?

O ja, als jij denkt dat je al verlicht bent… spendeer dan eens een week met je (schoon)familie!

Het wordt al jaren geroepen: ‘We gaan van de 3e naar de 5e dimensie.’ De vijfde dimensie (5D) is een abstract begrip dat veel mensen gebruiken. Het staat symbool voor het feit dat we naar een staat van zijn van liefde gaan. Maar tot nu toe kan niemand uitleggen hoe we daar komen en hoe dat er dan uitziet. Het lijkt daarmee een ver-van-je-bed-show. Hier bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie kunnen we haarfijn uitleggen wat die 5e dimensie is. Hierdoor wordt het in ene werkbaar. De abstracte term krijgt handjes, voetjes, herkenbare voorbeelden en nog veel meer dan dat.

Wij gebruik de term ‘Nieuwe Balans Energie‘. Als een eerbetoon dat de mannelijke en vrouwelijk energie in balans gaan zijn. Dat is in feite de verandering van het spel. De Nieuwe Balans Energie gaat over de balans vinden tussen het mannelijke en het vrouwelijke in jezelf.

Als je zelf aan de slag gaat met de Nieuwe Balans Energie, dan wijk je af van de grootste groep in de samenleving. Want je gaat het anders doen dan anders. Niet dat het zo is dat je van het ene uiterste naar het andere uiterste gaat hoor. Nee, je gaat gewoon anders met alle aspecten van het leven om. Meer onthecht, gemakkelijker, luchtiger, vrijer en ga zo maar door.

Dat betekent niet dat je niet meer geïnteresseerd bent in de wereld om je heen. Dat je de hele dag maar op een wolkje zit en zen aan het zijn bent. Nee hoor, je maakt nog steeds volop deel uit van het leven. Je staat nog steeds stevig met beide voetjes op de grond. Daar is niets spiri-wiri aan.

Doordat we al duizenden jaren in een denkmodus zitten, is er een systeem ontstaan dat zegt: ‘Iedereen moet hetzelfde doen. Iedereen moet mee in hetzelfde stramien. Wijk je af, dan doe je het niet goed.’ Kijk naar kinderen die een labeltje krijgen zoals dyslexie of kids die iets minder goed mee kunnen met de rest. Kijk naar mensen met een beperking, kijk naar mensen die anders reageren dan de rest. Zodra je afwijkt van het systeem, van het stramien, dan deugt het niet. Je moet mee. Punt uit.

Dus als je meegaat in de Nieuwe Balans Energie, ben je dan een rebel? Een revolutionair? Nee joh, helemaal niet. Je bekijkt het gewoon anders. Je hoeft je niet af te zetten tegen de ‘gevestigde orde’. Je bent een voorloper, een vernieuwer. Iemand die het anders doet en anders ziet, zonder nu meteen iedereen te willen overtuigen van die nieuwe inzichten.

Wij denken dat je, net zoals wij, een voor-(op)-loper bent. Wat een mooie eer van het intensieve werk dat je aan het doen bent. Dankjewel dat je er bent en dat je zo’n uitdagende rol op je neemt.

We erven allemaal genetisch materiaal van onze ouders en voorouders. Bij genetisch materiaal denken we vaak aan fysieke zaken, zoals hoe ons gezicht eruit ziet, hoe snel we kaal worden, die bredere heupen en ga zo maar door. Natuurlijk neem je ook patronen mee vanuit je voorouderlijke lijnen. In sommige families is men bijvoorbeeld kort aangebonden, anderen zijn juist weer heel sociaal en open. En ga zo maar door.

Je neemt echter véél meer mee uit voorouderlijke lijnen dan je vaak denkt. Neem nu trauma’s die met name veel vrouwen ervaren in hun bekken en borstgebied. Misschien is er wel schaamte, voel je je daar ongemakkelijk en/of praat je er niet gemakkelijk over. Dat ongemak hoeft niet eens van jou te zijn, maar kan ook meerdere generaties in je familielijn meegaan. Het is zo maar mogelijk dat het misschien wel 6 generaties geleden ooit eens bij een voorouder is begonnen. In de tussentijd is het overgedragen van bijvoorbeeld moeder op dochter, zonder dat ooit iemand daar bij stil heeft gestaan.

Je kunt dit patroon doorbreken door ermee aan de slag te gaan. Binnen het Centrum van de Nieuwe Balans Energie weten we daar wel het een en ander van. Met een inzichtsessie kom je vaak al een heel eind.

De term vorige levens klopt eigenlijk niet. Het is alleen gemakkelijk om er een beeld bij hebben, omdat wij tijd als iets lineairs zien. Vanuit ons menselijk perspectief moet er een verleden, heden en toekomst zijn. Echter in principe vinden alle levens gelijktijdig plaats. Dus we kunnen beter spreken van een ander leven, dan een vorig leven. Ons hoofd kan daar overigens helemaal niet bij. Daarom gebruiken we de term vorige levens, zodat we het makkelijker een plekje kunnen geven.

In vorige levens hebben we heel veel dingen meegemaakt en ontdekt. Er zitten leuke levens bij en er zitten zware levens bij. Je ziel houdt bij wat er in al die levens gebeurt. Alle informatie over wat je denkt, zegt, voelt en doet, wordt bijgehouden in je zielenarchief. Oftewel: de Akasha kronieken. Je kunt onderzoek doen op dat zielenarchief en informatie uit vorige levens en bepaalde energieën opruimen. Veel van de patronen die je nu dagelijks ervaart, hebben hun oorsprong in vorige levens.

Omdat we tijd als lineair zien, denken we vaak dat een vorig leven in een tijdvak moet hebben plaatsgevonden voor ons geboortejaar. Wanneer we in 1985 geboren zijn, dan moeten we zeker voor die tijd overleden zijn om weer in 1985 geboren te kunnen worden, niet waar?

Nee, niet waar. Tijd is een bedenksel van de mens om het leven te kunnen ordenen. Het maakt het overzichtelijk. Je ziel is bezig met leren, ervaren, ontdekken en groeien. Daarbij is het tijdvak waarin men iets leert, nagenoeg niet belangrijk. Je ‘volgende’ leven zou zich bijvoorbeeld in, wat wij de oertijd noemen, kunnen afspelen. Of misschien wel in wat wij, de 36e eeuw zouden noemen. Bij dat wat de ziel wil leren, zoekt de ziel het tijdvak, de planeet ergens in het Universum, de ouders, het land en ga zo maar door.

Vrije wil gaat hand in hand met ego en verstand. Het geeft de indruk dat het leven een verzameling is van toevalligheden. Dat dingen zo maar uit het niets op je pad komen en dat je bewust kunt kiezen wat je daarmee doet.

Dat het ons helpt om het leven kleur te geven, doordat we kunnen kiezen wat we wensen te ervaren. Vrije wil zorgt voor het idee dat er speelruimte is. Dat je niet één keuze hebt, maar meerdere keuzes in een serie van mogelijke keuzes.

Vanuit een hoger perspectief gaan we inzien dat vrije wil in feite een illusie is. Dat het meer gaat om op een natuurlijke manier mee te bewegen met de flow van het leven. Op dat moment kom je erachter dat je niet meer de wens hebt om nog af te wijken van die flow. Het voelt als natuurlijk, organisch, precies zoals het de bedoeling is en altijd als iets wat voelt als dat het iets is dat je hoogste goed dient. Dan wil je alleen nog maar mee bewegen als een veertje in de wind.

W

Als je met bepaald patroon zit en niet weet waarom je doet wat je doet, is het raadzaam om te gaan onderzoeken waar je patroon vandaan komt. Iedereen heeft de mond vol van dat aan het transformeren zijn, maar zeg nu eens eerlijk… dat transformatieproces vindt vooral buiten ons plaats. Het is niet zo dat wij écht naar onszelf kijken en dan nieuwe keuzes maken in het leven. Dit, terwijl zoiets wel nodig is om jezelf te veranderen, om te transformeren van binnen naar buiten.

Je kunt een simpele manier van handelen toepassen op je vraag waar jij dat bepaalde patroon nu vandaan hebt. Stel dat je heel snel naar chocolade grijpt als je even emotioneel uit balans bent. Of dat je altijd boos wordt als je in een bepaalde situatie terechtkomt. Elk mens heeft patronen. De vraag is, wat ga je ermee doen? Kun je ermee spelen? Natuurlijk kun je dat! We moedigen je zelfs aan om ermee aan de slag te gaan opdat je jezelf beter leert kennen en nog beter leert begrijpen waarom je de dingen doet zoals je die doet. Hoe kun je zoiets aanvliegen?

Laten we het chocoladepatroon er maar eens bijnemen. Je begint met de vraag:
“Waarom eet ik dan chocolade?” Omdat ik me dan goed voel.
“Waarom wil ik mij goed voelen?” Omdat het anders pijn doet waar ik naar moet kijken.
“Waarom doet het anders pijn als ik er naar moet kijken?” Omdat ik niet geconfronteerd wil worden met dat iets.

Ga zo maar door. Ga door met vragen, waarom, waarom, waarom totdat je niet meer verder kunt. Vaak (niet altijd) vind je dan het antwoord op de vraag waarom jij de dingen doet, zoals jij ze doet. Je kunt ze ook aanvullen met vragen als (eruit vanuit gaande dat je bijvoorbeeld nu 35 jaar oud bent). Deed ik dat op mijn 30e ook al? Op mijn 25e? Mijn 20e… enzovoorts, helemaal terug naar je geboorte. Zo kun je duiden waar iets ontstaan is. Dat helpt je met de situatie te her-evalueren. Daarna kun je jezelf afvragen: dient die keuze, die aanname, die overtuiging van mijn 15e levensjaar mij nu nog? Zo niet, maak een nieuwe keuze. Je hebt altijd de mogelijkheid om een nieuwe keuze te maken. Altijd!

De wake-up call komt voort uit je eigen zielenplan waarin je zelf hebt gedefinieerd wat je wil leren, ervaren en ontdekken. En hoe je wil groeien. Als jij dit leest, heb je waarschijnlijk al een wake-up call gehad. Het betekent dat jouw ziel in zijn zielenplan heeft geschreven dat ‘ie wil meedoen aan de Nieuwe Balans Energie, aan die enorme bewustzijnssprong. Alsof je ziel heeft gezegd: ‘Word wakker, we gaan hier aan meedoen.’

Het gevolg is dat je eigenlijk steeds verder af gaat wijken van het leven dat je tot nu toe had. Het kan zijn dat daardoor vriendschappen onder druk komen te staan, je levensvisie komt te veranderen en dat je intensief naar jezelf gaat kijken. Er kan veel gaan veranderen voor jou, zoals relaties of een baan. Niet alle zielen krijgen een wake-up call. Een wake-up call ontstaat alleen maar als het in het zielenplan is omschreven. Zij die nu geen wake-up call krijgen, krijgen dat in een volgend leven. Dan is het de bedoeling dat ze dan verder evolueren naar de plaats waar wij ons nu bevinden.

Wake-up calls gaan vaak gepaard met ingrijpende dingen in je leven: een burn out, een ziekte, een relatie die verbroken wordt of dat het gewoon écht niet meer gaat. Het kan ook juist een mooie ervaring zijn. Er zijn verschillende soorten wake-up calls.

Weet wel: een wake-up call is géén call to action. Zie het alsof een engeltje je wakker maakt. Niet dat ‘ie je achter de vodden aan zit. Een wake-up all kan ook zijn dat je net iets leest of ziet op het juiste moment.

Een wake-up call is de eerste fase van je groeifase in de wereld van de Nieuwe Balans Energie. De fases zijn: de wake-up call, ervaren, herinneren, loslaten, overgave en nieuwe balans.

We gaan van de 3e naar de 5e dimensie is een populaire uitspraak die al decennialang de ronde doet. Eentje die het ook goed doet is: we gaan van het vissen tijdperk naar het waterman tijdperk. Voor de meeste mensen zijn die twee beschrijvingen identiek aan elkaar. Het is gewoon een andere naam voor hetzelfde gegeven. Maar is dat zo?

Hoewel het op elkaar lijkt, is het toch anders. Laten we dan maar meteen alles recht zetten, nu we toch bezig zijn. Let op, daar gaan we. We gaan van de 3e naar de 5e dimensie is buitengewoon abstract. Niemand heeft enig idee wat dat is en hoe daar te komen. De hele spirituele wereld is er vol van, maar niemand weet het antwoord op de meest gestelde vraag van deze tijd: HOE DAN?

Vervang die abstractie door iets wat het wel werkbaar en tastbaar maakt zoals wij dat hier doen. We gaan van een tijdperk van de Mannelijke Perspectief Energie (MPE) oftewel het rationele denken oftewel: die derde dimensie naar het tijdperk van de Nieuwe Balans Energie (NBE), oftewel veel meer vanuit intuïtie en wijsheid doen en minder met vanuit ratio oftewel, die vijfde dimensie.

Er zijn inderdaad tijdvakken die synchroon lopen met de astrologische dierenriem. Echter deze tijdvakken duren vele malen korter dat het totale tijdvak van de Nieuwe Balans Energie. Eigenlijk worden de astrologische tijdvakken evenredig verdeeld over het NBE-tijdperk. Zo zitten we inderdaad in een waterman tijdperk. Om vervolgens na ruim duizend jaar de volgende stap naar het steenbok tijdperk te maken en zo verder.

Grote vraag blijft echter de volgende: het Nieuwe Balans Energie tijdperk duurt 13.000 jaar. Onze astrologische dierenriem kent maar 12 tekens. Zouden dat dan niet 13 tekens moeten zijn, daar het getal 13 in de Maya kalender als een belangrijk getal gezien wordt? Het getal 12 is meer gebaseerd op onze manier van naar de jaartelling te kijken. Want laten we eerlijk zijn: er zijn 13 volle manen en de vrouwelijke cyclus duurt 13 keer 28 dagen.

Er bestaat geen moeilijkheidsgraad in hoe wonderen zich manifesteren in het leven. De moeilijkheid zit hem namelijk niet in welk wonder er plaatsvindt, maar in het menselijke verstand die het probeert te begrijpen. Soms denken mensen dat bepaalde soorten wonderen moeilijker te realiseren zijn voor de schepping dan anderen. Dat is niet waar. Er bestaat geen moeilijkheidsgraad.

Wonderen gaan samen met een stuk magie in het leven. Hier bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie ervaren wij regelmatig magie en ook wonderen. Met grote verbazing en letterlijk verwondering, aanschouwen wij hoe prachtig de flow van het leven werkt. Maar ook hoe je met die flow kunt meebewegen en dus zelf nog meer wonderen in je leven kunt ervaren. Dag, dag, denkend hoofd. Goedemorgen lieve intuïtie, lief hart.

X

Geen woorden gevonden

Y

Geen woorden gevonden

Z

Het zandloper perspectief is van toepassing op de evolutionaire sprong waar we ons nu in bevinden. We komen uit de tijd van de Mannelijke Perspectief Energie (3e dimensie) waar alles met het hoofd gedaan wordt. Dit is al duizenden jaren zo. Eigenlijk is het een tijdvak van 13.000 jaar waarin we heel erg werden beperkt en beperkt gehouden. Het leek erop alsof de mensheid oogkleppen op had. Kan niet. Mag niet. Hoeft niet. Het zal niet zo zijn. Want alles ging om controle: het mannelijke perspectief. Het willen sturen van alles.

Op dit moment bevinden we ons in het smalste gedeelte van de zandloper. Daar waar niets mogelijk is en niets mag. En alles gecontroleerd moet worden. Hier vind je geen wonderen, geen magie, maar enkel het ratio. Dat wat het hoofd kan bevatten.

Sinds maart 2020 is de Nieuwe Balans Energie begonnen, een nieuwe tijd. Dat betekent dat we heel langzaam uit dat smalste gedeelte weg bewegen en dat er heel veel mogelijkheden aan ons openbaren. Was het voorheen ‘zo moet het en niet anders’, is het nu: ‘er zijn meer mogelijkheden hoe je naar iets kijkt’. Neem eens een kijkje in onze keuken wat we daar mee bedoelen.

Hoe breder de zandloper wordt, hoe meer potentieel er is, hoe meer mogelijkheden je ziet. Meer mogelijkheden tot groei, zelfontplooiing, herinneren wat voor prachtig wezen dat je bent. Eindelijk kan die hartsenergie eruit en is intuïtie weer heel erg welkom. Dan opent de wereld zich van magie, wonderen en nieuwe dingen. En vooral van nieuwe perspectieven. Hoe verder de tijd vordert, hoe breder de zandloper wordt en hoe meer perspectieven er zijn.

De grote vraag is: wat ga jij doen met dat oneindige potentieel? Dat wat nu vrijkomt en dat wat in jou sluimert.

Als je een wondje hebt aan je vingers, dan weet je dat het lichaam zich vanzelf herstelt. Binnen een week of twee weken zie je van dit wondje helemaal niks meer. Je lichaam heeft dus een zelfherstellend of zelfhelend vermogen. Als we vanuit een holistisch concept naar onszelf kijken, dan zijn we een totaalplaatje van een energetisch, fysiek, mentaal, spiritueel en emotioneel systeem.

Als je systeem zich fysiek kan herstellen, kan dat ook op al die andere vlakken. Zodra jij bijvoorbeeld een emotioneel patroon transformeert, zodat je er geen enkele energetische waarde meer op vasthoudt, spreek je het zelfhelende vermogen van je energetische systeem aan. Als je zielenprogramma’s uit vorige (of andere) levens opruimt, door middel van pendel en pendelkaarten, spreek je het zelfhelende vermogen van je spirituele systeem aan. Ons hele systeem is zo ingesteld dat je jezelf kunt herstellen van alles. Zelfs van de grootste trauma’s.

De ziel is levenskracht. Het is pure levensenergie. Een ziel kan niet vernietigd worden, omdat het een deel is van dat ene grote energieveld. Die grote Universele soep. Je fysieke lichaam zal ooit een keer vergaan. Maar je ziel is eeuwig. Als bijvoorbeeld een pastoor of dominee tijdens de kerkdienst praat over het ‘eeuwige leven’, dan praat hij over het eeuwige leven van de ziel.

Jij bent een spiritueel wezen (ziel) die een menselijke ervaring heeft. Niet andersom. Niet alle zielen kiezen er overigens voor om te incarneren. Tweederde kiest er zelfs niet voor. Onze zielen hebben dat dus wel gedaan. Anders was je hier nu niet op deze site. Door te incarneren voegen wij praktische kennis toe aan de theoretische kennis die iedere ziel opdoet in de spirituele werelden. Zielen die nooit geïncarneerd zijn, kunnen je vaak ook niet helpen met de uitdagingen in je leven, omdat ze niet weten hoe iets is of voelt.

Hier bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie hebben we enorm veel kennis in huis over zielen, zielenrelaties, sterrenzaadjes, sterrenhelpers, aardezielen, zielenfamilies, het pad van de ziel, hoe een ziel is opgebouwd en nog zoveel meer. We gaan alles uitleggen in workshops en classes.

Alles wat je ooit in een leven hebt gedacht, gezegd, gedaan, gevoeld, geschreven of wat dan ook, wordt bijgehouden in een enorm archief. Dat noemt men je zielenarchief. Je begeleiding is meestal al heel veel levens lang bij je en begeleid je tijdens al die levens. Zij weten feilloos waar ze iets kunnen vinden in je zielenarchief.

Je kunt opruiming laten houden in je zielenarchief. In één van de vervolgtrainingen van de Pendera Foundation Class leer je hoe je dit kunt doen. Als je gaat opruimen in je zielenarchief, haal je de energie af van een onderwerp, waardoor jij je lichter gaat voelen.

Zie het zo: je begon de Nijmeegse Vierdaagse (je leven) met een tas van 50 kilo op je rug, maar uiteindelijk loop je ‘m uit met een dun nylon zakje op je rug. Opruimen in je zielenarchief maakt het leven zó veel gemakkelijker. Het is echter niet een formule waar je even met een toverstafje zwaait en alles is weg. Het vergt enorm veel doorzettingsvermogen, inzicht, kracht, discipline, engagement en verantwoordelijkheidsgevoel om daarmee om te gaan.

Opruiming houden in je zielenarchief is als rijden op de autosnelweg. De meeste heling technieken lijken op wandelen op een bospad. Als je het op het niveau van je zielenarchief oplost, ga je dus extreem snel in je ontwikkeling. Het één is niet beter dan het ander. Het is slechts anders. Een ander woord voor zielenarchief is: Akasha Kronieken.

In tegenstelling tot je Aardse familie, is je zielenfamilie heel erg groot. Vaak bestaat het uit oneindig veel zielen. Iedereen in je zielenfamilie noemt men een soulmate. En net zoals in een Aardse familie kun je niet met iedereen door één deur. Dus ook niet met elke soulmate. Soulmates zijn daarom niet per definitie jouw ideale droompartner. Toch zijn er bepaalde banden in een zielenfamilie, net als in een Aardse familie. Zo heb je je tweelingziel. Dat kan er één zijn, maar dat kunnen er ook negen zijn. Dan heb je ook nog je soulmates en nog een paar andere zielenrelaties. Een tweelingziel is ook niet per definitie je droompartner.

Zielen in zielenfamilies zoeken elkaar vaak op om elkaar te helpen bij uitdagingen in het leven. Als je ziel iets wil leren, vraagt die vaak aan een ziel in die familie om samen dit proces te doorlopen. Zo kan iemand die de grootste vijand in je leven, zeker een soulmate zijn. Die helpt jou dan bij een levensles.

Het concept tweelingzielen en soulmates is door Hollywood buitengewoon aantrekkelijk gemaakt. Iedereen lijkt op zoek naar die ideale droompartner. Dat is één grote illusie. Dat klopt niet, dat verhaal. Want alles wat je nodig hebt, zit in jou. Je hoeft niet buiten jezelf te zoeken. De ander kan jou niet complementeren, want je bent al compleet. Daarom is het een illusie. Neemt niet weg dat een zielenrelatie (of intieme relatie) ook heel erg interessant kan zijn. Maar ze zijn niet per definitie beter.

Voorafgaand aan iedere nieuwe incarnatie maakt de ziel een zielenplan. Daarin beschrijft de ziel wat het voor die incarnatie wil meemaken, leren, ervaren, ontdekken en hoe het wil groeien. In een zielenplan vindt je ook alle geplande ongelukjes, ziektepatronen, relaties en nog veel meer. In feite heb je zelf je zielenplan voor dit leven geschreven. Dat is perfect tot de laatste komma, tot de laatste punt. Het bevat geen fouten. Nu ben je hier, in dit lichaam, om dat plan tot uitvoer te brengen. Dus als je het nu niet eens bent met hoe je leven verloopt? Weet dan dat je tegen je eigen plan aan het ageren bent.

Je schrijft je zielenplan voorafgaand aan dit leven en dat doe je samen met je begeleiding. Wanneer zij hun goedkeuring over dit plan geven (daarom krijg je ook nooit een zwaardere last dan dat je aan kan in het leven), word je naar een soort van auditorium geleid. Daarin tref je een aantal projectieschermen aan met situaties van levens, die aan jouw lijstje voldoen. Hier kies je je ouders uit, het land waar je geboren wordt en nog veel meer.

Wanneer je echt gaat incarneren, dan geef je je plan aan je begeleiding. Zij zorgen er gedurende jouw incarnatie voor, dat jij het plan onbewust blijft volgen en dat je niet van je pad af raakt. Als je ooit een keer komt te overlijden, kom je weer in de spirituele werelden aan en krijg je je eigen handgeschreven plan terug. Dan mag je gaan afvinken wat je allemaal al gedaan hebt en eventueel aangeven waar je nog meer over zou willen leren. Er bestaat geen oordelende God die zegt: ‘Mijnheer/mevrouw, U heeft er een potje van gemaakt. Gaat u maar naar rechts richting hel’. Als er al iemand over iets oordeelt, dan ben je dat zelf.

Je ziel is oneindig in potentieel. Voor dit leven gebruikt je ziel vaak niet eens 1% van zijn gehele zielspotentieel. De rest van dat potentieel wordt gebruikt voor tal van zaken. Hoewel we vaak spreken over vorige levens, kunnen we het beter hernoemen naar ‘andere levens‘.  Je leeft alle levens tegelijkertijd. Een concept dat heel moeilijk met het hoofd te bevatten is. Alles is namelijk NU. In dit ene NU moment. Er bestaat geen gisteren, vandaag en morgen. Alleen het eeuwige NU moment.

Het potentieel van je ziel is niet te bevatten met je verstand. Al zou je de hersengrootte van een olifant hebben, dan nog zou je niet begrijpen hoe eindeloos complex en oneindig die ziel is. Als je er dan toch een vergelijkend voorbeeld van wil zien, dan raden we je aan om filmpjes op te zoeken van computer animaties getiteld: Fractals. Daarin zie je dat er langzaam ingezoomd wordt op een punt. In dat punt ontstaat er telkens weer een nieuwe wereld in een wereld, in een wereld. Ga zo maar eindeloos door. De ziel is als alles wat je ziet in zo’n fractal filmpje en nog veel meer.

Je potentieel is oneindig.. Zo ook de mogelijkheid tot eindeloze groei. Niet alleen op een zielsniveau, maar ook op een menselijk niveau. Het potentieel ligt in jou als mens. Je hoeft het er alleen maar uit te halen. Hier bij het Centrum voor Nieuwe Balans Energie weten wij daar heel veel van.

We weten allemaal dat we vijf zintuigen hebben: zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Dit zijn de vijf uiterlijke zintuigen. Je gebruikt ze om de wereld om je heen waar te nemen. De vijf uiterlijke zintuigen werken samen met je bewustzijn. Daardoor ben jij je bewust van je omgeving.

Je hebt ook nog een aantal innerlijke zintuigen. Toen spiritualiteit eind jaren ’80 vorm begon te krijgen, noemde men dat: helder zien, helder horen, helder weten, helder ruiken, helder proeven, helder voelen en ga zo maar door. Tegenwoordig vormen ze samen onze intuïtie. Het is niet meer nodig om ze apart te benoemen. Iedereen heeft intuïtie, dus heeft ook iedereen deze innerlijke zintuigen. Maar niet iedereen maakt er volop gebruik van. In principe gebruik je ze vaker dan je denkt, maar meestal heb je het niet eens in de gaten.

Zo kun je bijvoorbeeld aanvoelen dat een ander zich niet lekker voelt. Of je ziet beelden van iets en hebt geen idee waar die nu weer vandaan komen. Veelal doen mensen dat af als: ‘ach, het was maar fantasie of toeval.’ Maar dat is het veelal niet. Je bewustzijn van je innerlijke zintuigen is enorm leuk. Je kunt er namelijk prachtig mee leren spelen en het leven een nieuwe kleur en diepgang geven.

Het mannelijke denken van de laatste 13.000 jaar (ook wel Mannelijke Perspectief Energie genoemd) heeft er voor gezorgd dat de nadruk is komen te liggen op hoe vooral mannen tegen de wereld aankijken. Laten we even duidelijk zijn dat mannen niet per sé de boosdoeners zijn. Elk tijdvak heeft een centraal thema, een rode draad die er energetisch doorheen loopt. Mannelijke energie moest in dat tijdvak domineren. Het hoorde bij de evolutionaire proces van dat moment. Er zijn ook tijdvakken geweest waarin juist vrouwen de dominante soort waren. Waarbij mannen alleen dienden voor het verwekken van nageslacht, waarna ze (net als bij de bijen), gedood werden.

Mannelijke energie heeft gedomineerd. Dat heeft geleid tot uitspraken als ‘mannen zijn het sterke geslacht, vrouwen zijn het zwakke geslacht.’ Tot op de dag van vandaag zien we dat nog steeds terug in de maatschappij. Een vrouw die hetzelfde werk doet als haar mannelijke collega, krijgt nog steeds minder betaald.

Mannen zijn niet superieur aan vrouwen en vice versa. Ze zijn beiden even krachtig, even sterk. Allebei met hun sterke- en minder sterke punten. Want is warm beter dan koud, hoog beter dan laag, ver weg beter dan dichtbij? Het is slechts anders, niet beter of slechter. Nu ontstaat er een nieuwe balans tussen de mannelijke- en vrouwelijke energie (ook wel Nieuwe Balans Energie genoemd). Daarin komen deze krachten samen en vormen een gebalanceerd, harmonieus en zeer krachtig veld. Dan is 1+1 niet gelijk aan 2, maar gelijk aan ONEINDIG.

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.