Jaarwiel Midwinter

21 december 2022

Jaarwiel-midwinter

j a a r w i e l  Midwinter

De langste nacht, zo noemen de meeste mensen het begin van de echte winter.  De moderne mens is de binding met deze dag eigenlijk totaal kwijtgeraakt. Maar eigenlijk is midwinter een dag die al duizenden geleden van grote betekenis was, met name voor de Germanen. Men noemt het ook wel de winterzonnewende, oftewel de zonnestilstand. De zon komt niet meer boven de horizon uit. Ter hoogte van de poolcirkels is het helemaal donker. Geen daglicht meer. Tijdens het jaarwiel gaan we op zoek naar de oorsprong van deze belangrijke dag.  

Oud feest 

In Scandinavië wordt het Winterzonnewendefeest ook wel Yule genoemd. Het heidense joelfeest heeft dan ook Germaanse wortels. Als gevolg daarvan na nadien ook het Christendom dit feest op in zijn kalender, zij het met een eigen twist. Het werd omgevormd tot kerstviering ook wel de twaalf heilige nachten genoemd. Deze nachten werden hadden een invloed op o.a. de landbouw. Daarin werd vroeger gerekend dat elke dag verdeeld kan worden in vier delen. Elke 6 uur van een dag staat voor de weersverwachting van een week van het jaar dat komen gaat, beginnende bij 25 december. Dus het weer tussen 00:00-06:00 op eerste kerstdag voorspelt het weer van de eerste week van januari van het nieuwe jaar. Zo kon men inschatten wanneer de zaaien en wanneer te oogsten. 

Maak nu gebruik van die voorkennis

De winterzonnewende is ook de tijd voor ons om te terug te kijken op het afgelopen jaar. Vooral deze midwinter van 2022 is er een die ons wellicht nog lang zal heugen. Het zal de geschiedenis ingaan als de laatste rustpauze voor de grote veranderingen in de schepping beginnen. De effecten van de instroom van de vrouwelijke energie gaan nu zichtbaar worden. Misschien is het daarom wel een goed idee om midwinter 2022 te gebruiken om even geen nieuwe plannen te maken; dat doen we in het voorjaar. Rustig aan doen, even bijkomen, even onthaasten, nu het nog kan. Daarbij dient de natuur als ons grote voorbeeld. Gebruik die tijd om jezelf beter te leren kennen en je te herinneren wie je nu echt bent. Keer naar binnen, wacht niet tot morgen… 

Op avontuur

Wiljo en Anke Helena gaan op zoek naar antwoorden op onder andere deze vragen tijdens hun jaarreis die rond de lente equinox 2023, toevallig ook nog eens Anke’s verjaardag, zal starten. We keep you posted. En…mocht jij nou vragen hebben waar jij heel graag het antwoord op wil hebben: laat deze vooral aan ons weten. We nemen ze graag mee op ons avontuur! 

 

 

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.