Subpersonen als wegwijzer

3 september 2022

Subpersonen-als-wegwijzer

In “Hoe herken je ego” vertelden we al dat je ego uit meerdere subpersonen bestaat. Kortom het is best een complex ding. Niet zo gek dus dat we er vaak lastig grip op krijgen. We kunnen veel van het ego zeggen, maar niet dat het niet slim is. Integendeel. Het ego is expert in het zich vermommen in verschillende smaakjes. Oftewel subpersonen.

Deze subpersonen zou je kunnen zien als acteurs in een toneelstuk. Het toneelstuk van jouw leven. Afhankelijk van de scène, is een bepaalde acteur op z’n plaats. En staan anderen in de coulissen. Dit echter alleen als jouw regisseur z’n zaakjes goed voor elkaar heeft. Als hij de scepter zwaait over jouw toneelstuk, in plaats van dat één of meerdere van de subpersonen.  Het gebeurt immers maar al te vaak dat de macht van de regisseur overgenomen wordt.

Al naar gelang van hoe ons leven gelopen is, hebben één of enkele subpersonen zich ontpopt tot dominante spelers. Weg regisseur. Met alle gevolgen van dien. Dan kan het dus zomaar gebeuren dat bijvoorbeeld “de pleaser” op het toneel staat in een scène waarin “de autonome ik” een rol hoort te spelen. Of “de perfectionist” terwijl er tijdsdruk heerst en “de daadrachtige” het verschil kan maken.

Je herkent een onlogische inzet van subpersonen vaak aan het gevoel dat er iets schuurt. Of aan een dilemma wat je voelt. Dit geeft verwarring. Door meer zicht te krijgen op jouw subpersonen en de positie van jouw regisseur, kun je weer helderheid scheppen. Dan ben je niet meer overgeleverd aan de nukken en grillen van jouw subpersonen, maar kan je deze voor je laten werken. In lijn met de flow van het leven. In lijn met de Nieuwe Balans Energie.

En laat je vooral verrassen. Want je ontdekt met jouw subpersonen veel moois over jezelf. Je hebt namelijk verschillende impulsen, verlangens, principes, aspiraties, behoeften etcetera in je, die een uitweg zoeken om zich te manifesteren. Wat een rijkdom!

Subpersonen als wegwijzer

Wanneer je meer zicht hebt op jouw subpersonen en de rol die zij al dan niet in jouw leven hebben, kan je met ze gaan spelen. Wie heeft er al te lang in de coulissen gestaan en mag nu meer plek innemen? Wiens rol is eigenlijk vandaag de dag niet meer nodig? Een eerste stap is herkennen, dan accepteren en erkennen, en vervolgens bewust kiezen. Speel je mee?

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.