Word ik geleefd of leef ik zelf?

25 maart 2022

Als je mensen vraagt of ze nu écht leven, dan zegt bijna iedereen: ‘Ja hoor, ik leef echt! Ik heb mijn gezin, werk, vrienden, ik ga op vakantie, geniet van het leven en ga zo maar door.’ Hmm….maar is dat echt zo? Want stel dat je nu eens niet met je neus op de symbolische Nachtwacht van Rembrandt zit in het Rijksmuseum. Dat je nu slechts maar de details van details ziet, maar niet het grotere plaatje. Laten we eerlijk zijn: de Nachtwacht moet je zeker op 10 meter of meer afstand bekijken. Waarom zou je dan ook niet met zoiets belangrijks doen als je eigen leven? Dus laten we stappen terugzetten. Zoom eens uit op je leven. Stel jezelf nu de vraag: word ik geleefd (leef ik de keuzes van anderen om me heen) of leef ik echt zelf (leef ik mijn eigen keuzes)?

Word je geleefd of leef je zelf?

Gewetensvraag, nietwaar? Want hoe vaak vind jij het belangrijk wat een ander van jou vindt? Hoe een ander naar je kijkt, hoe een ander vindt dat jij je moet opstellen in je gezin, in de buurt, in de samenleving, binnen je familie? Natuurlijk moet je je ook her en der aanpassen, laat daar geen misverstand over bestaan. Toch is het zeker waardevol om eens te bekijken of je nu écht zelf leeft of wordt geleefd. Wat maakt het uit wat een ander van jou vindt? Alles is heel subjectief en persoonlijk. Wat de één mooi vindt, vindt de ander lelijk. Wat de één acceptabel gedrag van jou vindt, vindt de ander zeer onbeleefd. En zo kun je eeuwig doorgaan.

Pleasen van anderen

We zijn zo enorm ver verwijderd geraakt van wie we echt zijn. We zijn vooral bezig met wat anderen van ons vinden en hoe ze over ons denken. Vaak zijn we eigenlijk hele grote pleasers geworden naar de wereld om ons heen. Het begint er allereerst mee dat je jezelf moet accepteren voor wie je bent. Als je daar tevreden mee bent, wat maakt het dan uit wat een ander van je vindt? De mening van een ander gaat je overigens helemaal niets aan. Dat is een perceptie van de ander en gaat alleen de ander aan. Klinkt gek, maar mijmer er gewoon eens over. Misschien dat je je leven daardoor stukken gemakkelijker kunt gaan maken, als ook, veel minder zwaar op de hand. ‘t Is maar een ideetje….

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.