Intelligentie wordt langzaam een moeilijk iets

Onze maatschappij beloont het als je fysiek gezond bent (je eet gezond en je beweegt voldoende) én als je intelligent bent. Intelligentie laat men voorkomen als de poort naar oneindige mogelijkheden. Wat een gigantische grap is dat toch aan het worden.

Je verstand is ontworpen door de schepping om te fungeren als een hulpmotor. Niet om te fungeren als een hoofdmotor die al het denkwerk doet. Toegegeven, je kunt er heel veel denkwerk mee doen. Maar ooit is de rek eruit. Goedemorgen, burn-out. Hallo, lieve depressie. Dag, overspannenheid en zwaarmoedigheid. Onze maatschappij is totaal doorgeschoten in alles wat wij doen op rationeel vlak. De geestelijke gezondheidszorg is nu reeds compleet overbelast. Wat zegt dat over onze maatschappij? Dat kan niet gezond zijn.

In de oude Mannelijke Perspectief Energie (MPE) wereld is intelligent zijn de troef, de hoofdprijs. We loven dat met diploma’s en certificaten. Hoe meer, des te beter word je betaalt. Dat werkt: zolang die MPE-wereld blijft bestaan en ratio de hoofdtoon is.

En toen was er opeens een evolutionaire sprong in bewustzijn. Die nodigt ons uit om niet meer alles vanuit ons hoofd te doen, maar meer te gaan werken en te gaan vertrouwen op onze intuïtie, op dat onderbuikgevoel en minder op dat hoofd. Het heet de Nieuwe Balans Energie (NBE) wereld. En zoals de naam zegt, wordt er een nieuwe balans gecreëerd. Een nieuwe balans tussen de mannelijke- en vrouwelijke energie in ons. En in de wereld om ons heen. Opeens wordt de balans hersteld en gaat je intuïtie weer de rol van hoofdmotor zijn. Daar waar die voor ontworpen is en vervalt je verstand met zijn intelligentie weer tot zijn natuurlijke plek: als hulpmotor.

De maatschappij laat zien dat zij die ervoor gestudeerd hebben, nu vaak op een punt komen dat ze het ook niet meer weten. Als zij die ervoor gestudeerd hebben het niet meer weten, wat dan? Dan wordt hun rol overgenomen door de wijzen onder ons. Wijsheid kun je niet leren uit een boek; dat is de verzameling van ervaringen van vallen en opstaan. Wijsheid overtroeft altijd slim zijn, omdat slim zijn een aspect is van wijsheid, maar niet wijsheid is. Een druppel in de Oceaan is niet de Oceaan.

Met andere woorden, hoe intelligent je ook bent, het wordt er niet gemakkelijker op, integendeel zelfs. Je wordt uitgedaagd om een spel te spelen dat je je wellicht niet meer herinnert. Het spel van intuïtie, van aanvoelen, invoelen, empathie en compassie.

 

Meer ontdekken over de Nieuwe Balans Energie?

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.