Madeliefje principe

Het logo van het Centrum voor Nieuwe Balans Energie heeft de vorm van een madeliefje. Dat is niet zonder reden. Er zit een hele filosofie achter het madeliefje, van een totaal ander gedachtegoed. Wij baseren veel van ons werk op het madeliefje principe.

Wat is het madeliefje principe? In principe kun je het overal op toepassen. Laten we als voorbeeld het onderwijssysteem nemen, het tegenovergestelde van het madeliefje principe. Ons onderwijssysteem is gebaseerd op een heel logisch verticaal trapjes systeem. Een duidelijk systeem, waarbij je niet naar de derde klas kunt gaan, als je niet eerst de eerste en tweede klas gedaan hebt. Het is één mogelijkheid om het onderwijssysteem vorm te geven. Maar in het laatste millennium is dat de enige geaccepteerde manier geworden. We komen erachter dat de kinderen van nu vaak totaal niet meer overweg kunnen met het huidige systeem. Een systeem uit de 19e eeuw dat uitsluitend gebaseerd is op het draaiende houden van de economie. CITO toetsen voor kinderen vanaf groep 1… jongens, waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Laat kinderen toch gewoon kind zijn. De kinderen van nu zitten gewoon anders in elkaar, zijn ander bedraad en zijn 21e eeuws in doen en laten.

Het madeliefje principe past in die 21e eeuw cultuur en kan nog zeker een hele tijd mee. Het is plat, horizontaal in opzet, net zoals een madeliefje. In het centrum van het madeliefje vind je de basis: de foundation. Als je deze basisbeginselen onder de knie hebt, kun je uitwaaieren naar elk gewenst bloemblaadje. Omdat elk mens anders is, kun je het eenheidsworst principe van het oude systeem niet meer toepassen. Ieder mens is een levend organisme, heeft eigen unieke talenten, heeft oneindige mogelijkheden en zit anders bedraad in elkaar. Zoek de bloemblaadjes die bij jouw talenten horen, zodat jij je unieke jij kunt laten opbloeien. Daarvan word je gelukkig, kun je je passie leven en word burn-out een woord uit een ver verleden. Ieder bloemblaadje van het madeliefje, vormt weer een eigen unieke madeliefje.

Je mag best zeggen: ‘Ja maar, dat zie ik nog écht niet gebeuren hoor. Economie is ook belangrijk en als we allemaal een beetje gaan free-wheelen, in wat voor een hippie cultuur belanden we dan? Dan is er toch geen structuur!’ Natuurlijk heb je 100% gelijk, vanuit jouw huidige perspectief. Maar als je er met een open mind naar kijkt, verandert alles van obstakels in mogelijkheden.

Meer ontdekken over de Nieuwe Balans Energie?

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.