Mijmeren

We hebben allemaal zo onze uitdagingen. Natuurlijk kom je als mens in situaties waarin je het even niet meer weet. Hoe ga je nu met die betreffende situatie om? Voor velen van ons leidt dat nog wel eens tot slapeloze nachten, waarin we vooral piekeren. We zijn bezig om een antwoord te vinden op de vraag die ons bezighoudt. Meestal komen we erachter dat, ook na uren van piekeren, we het antwoord nog steeds niet gevonden hebben. Heb je dus eigenlijk voor niets al die tijd wakker gelegen. Want als je het na uren van piekeren niet kunt oplossen, dan helpt dagen van piekeren ook niet meer. Maar laten we ook eerlijk naar onszelf zijn. Piekeren is niet verkeerd: het is gewoon iets menselijks en we hebben er allemaal vroeg of laat mee te maken.

Maar is er een alternatief? Ja, je zou er alleen anders tegenaan moeten kijken om er mee te kunnen spelen. Piekeren doe je met je hoofd. Je verstand, je ratio probeert iets te begrijpen wat gewoonweg niet lukt. Het verstand is buitengewoon beperkt in wat het weet. Het dient meer als een verwerker van gegevens, in plaats van de vinder van oplossingen. Dus wij vragen dat deel van ons dat data verwerkt om met een oplossing te komen. Is dat niet een beetje vreemd? Maar ja, zo is het ons aangeleerd. Zo doet toch iedereen het….of niet.

Als je echt met een probleem zit, zit je al in de piekermodus voor je het in de gaten hebt. Dan ben je al “te ver heen” in de situatie, want dan blijf je piekeren. De kunst is om te spelen met je onderwerp. Om, hoe gek het ook klinkt, niet naar een oplossing te gaan zoeken. Maar om om je onderwerp heen te lopen en nieuwsgierige vragen te stellen. Alsof dat je een kind bent dat nog nooit een vlinder gezien heeft en nieuwsgierig is naar wat daar zo beweegt en vliegt. “Waarom komt dit op mijn pad? Wat kan ik er van leren? Wat wil het leven mij duidelijk maken?” Allemaal vragen waar je niet over hoeft te piekeren, maar waar je mee speelt. Dan mijmer je er over. Dan speel je ermee. Dat voelt veel luchtiger. Weet gewoon dat goede idee├źn en oplossingen altijd komen tussen twee gedachten in, nooit in een denkmoment. Mijmer en verbaas je over de schoonheid van het leven zelf.

Meer ontdekken over de Nieuwe Balans Energie?

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.