Schaduwzijden

Schaduwzijden is een begrip dat voortkomt uit de psychologie. Het werd voornamelijk in psychotherapie gebruikt. En nog steeds. De terms schaduwzijden geeft inzicht in zaken die je niet ziet of erkent in jezelf. Schrijfster Debby Ford beschrijft in ‘The Dark side of the light chasers’, uitgebreid het concept van schaduwzijden. Je hebt er eigenlijk hoofdzakelijk twee vormen in. De eerste vorm zijn kanten van jezelf waar je niet graag naar kijkt. Het zijn jouw kanten waar je graag met een grote boog omheen gaat. Die je niet graag ziet of waar je je misschien voor schaamt. Die stoppen we vaak héél ver weg en we zijn er ons er niet van bewust dat ze er zitten.

De andere vorm van schaduwzijden kun je het beste herkennen aan de dingen die jij veroordeelt in een ander. Vaak heb ook jij dit gedrag, maar in een hele andere hoedanigheid en in hele andere situaties, maar je doet precies hetzelfde. Maar daar wil je niet naar kijken. In het tweede deel heb je te maken met een veroordelende zelf. Als mensen hier op aangesproken worden, gaan ze meestal in de verdediging dat ze dit nooit zouden doen. Maar wellicht doe je het zelf ook, in een andere hoedanigheid.

Iedereen heeft schaduwzijden en als je die van jezelf ontdekt, stel je dan de vraag: ‘Wat zegt dit over mij? Waarom doe ik dat?’ Doe aan zelfonderzoek, dan kun je het transformeren. Dan heb je er geen last meer van.

Meer ontdekken over de Nieuwe Balans Energie?

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.