Spiritueel ego

Ieder mens heeft ego. En dan is er ook: spiritueel ego. Spiritueel ego herken je aan iemand die zichzelf verheven voelt boven de rest. Ieder mens die dit pad bewandelt, gaat door deze fase heen.

Spiritueel ego betekent dat je jezelf op een voetstuk plaatst, omdat je denkt dat jij een soort uitverkorene bent. Misschien denk je dat je verder ontwikkeld bent dan iemand anders. Als je neerkijkt op de ander en denkt dat je verder bent dan de ander, dan begrijp je het zelf niet. Dat is absoluut een vorm van spiritueel ego.

Als je er goed over nadenkt en je wil uit je spirituele ego stappen, bedenk dan het volgende: ooit stond ik waar zij nu staan. Ooit wist ik niet anders. Hoe kan ik in vredesnaam oordelen over iets wat ik zelf meegemaakt heb? Iedereen heeft zijn eigen groeiproces. Hoe kun je nou oordelen over een ander? Alle mensen zijn gelijk. Alle zielen zijn gelijk. En alles zit perfect in elkaar.

Een andere vorm van ego is dat je spiritualiteit gebruikt als vluchtgedrag. Dan vlucht je in allerlei spirituele tierelantijnen en je gebruikt het om jezelf te verstoppen. Maar de échte uitdagingen in het leven die aangekeken mogen worden? Daar loop je met een hele grote boog omheen. Ook dat is een kwinkslag in het ego. Hier wordt het bevestigd door je gedrag. De waarheid is dat je niet ziet hoe de hele schepping is. Je hebt een illusie gecreëerd in een wereld die al een illusie is. Als je écht zou voelen hoe het is, dan hou je dat niet in stand. Dan zou je een beetje inbinden. Want je hebt wilskracht nodig om deze illusie in stand te houden. En tja, wilskracht en ego zijn dikke maatjes met elkaar.

Meer ontdekken over de Nieuwe Balans Energie?

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.