We zijn tot de conclusie gekomen, dat we er als mensheid toch best wel een puinhoop van gemaakt hebben. We hebben zoveel problemen gecreëerd, waarvan we niet weten hoe we die moeten oplossen. En allemaal omdat we blind vertrouwen op dat verstand van ons. Hoe gaat die wereld veranderen?
We vragen ons dus af hoe we ooit uit die zelf gecreëerde ellende komen, maar we weten het niet meer. Het aantal mensen die overspannen is, een burn-out heeft of depressief is, neemt elke dag toe. Zelfs de specialisten die ervoor gestudeerd hebben om ons te helpen met die uitdagingen, krijgen nu dezelfde klachten. Waar moeten die dan nu naar toe voor hulp?
Gaat die wereld nog ooit veranderen? Als je om je heen kijkt, denk je soms: ‘Echt niet. Hoe kunnen we een trein die zo hard raast, nog stoppen? En worden we niet tegengewerkt door de mensen aan de macht? Willen die niet juist nog meer macht?’ Pfff… je zou er moedeloos van worden. Er lijkt geen beginnen aan te zijn.
Dus wat gaan mensen doen die het er niet mee eens? We gaan ons afzetten tegen de maatschappij. Veel mensen zitten in deze strijdmodus. ‘Het moet anders en we gaan het roer nu omgooien. We maken duidelijk dat het anders kan en we gaan ervoor. We hebben een goed idee, een plan en dat gaan we uitwerken. Maar we laten ook onze stem horen. We protesteren er op los. We moeten zoveel mogelijk mensen wakker proberen te maken. We gaan zorgen dat het anders gaat. Linksom of rechtsom. De mensheid moet luisteren.’
Dit soort projecten en stappen vinden op dit moment voortdurend plaats. Je ziet het terugkomen in de zorg, in het onderwijs en op allerlei vlakken in het leven. Hoe logisch dat die aanpak ook lijkt; ze zijn bijna allemaal gedoemd om geheel of gedeeltelijk te mislukken. Niet omdat het geen goede ideeën zijn, want het zijn vaak hele goede ideeën. Het zit ‘m in de aanpak. Wij gebruiken force om het te veranderen. Force werkt samen met je denken, met je ego, met druk zetten, met afdwingen, met slim zijn. Wanneer je force gebruikt en je afzet tegen het bestaande systeem, ga je tegendruk ervaren van het bestaande systeem. Daarom is de kans van slagen vaak minimaal, ondanks de goede intenties. Force is druk zetten en een stok erbij leveren waarmee je geslagen gaat worden.
Dus hoe kun je het anders doen? De tegenhanger van force is power. Dat is een verandering die totaal anders is. Daar zit geen stok bij om mee te slaan. Power betekent innerlijke kracht en innerlijke macht. Het begint ermee dat jij jezelf verandert. Daardoor kom jij beter in je vel te zitten. Je gaat vertrouwen op je eigen innerlijke weten, op je intuïtie. Daardoor ga je anders om met alle aspecten van het leven. Doordat je dat doet, gaan anderen zien dat jij schijnbaar heel gelukkig bent en zich afvragen hoe jij dat toch doet. ‘Hoe kun jij nu zo blij zijn in een wereld van tumult?’ Simpel, omdat je het anders aanpakt en er anders mee omgaat. Dat inspireert anderen te doen wat jij doet. En die inspireren weer anderen. En zo verandert de wereld vanbinnen naar buiten. En niet meer van buiten naar binnen, zoals we gewend zijn met force.
The only way out is in.
Deel deze story:
Emmastraat 38
5981BP Panningen
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van onze nieuwtjes.
© 2024 Nieuwe Balans Energie
Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.