Hoe herken je ego?

12 maart 2022

Hoe weet je nu dat het ego aan het woord is, in plaats van je intuïtie? Hoe herken je ego? Het is eigenlijk héél simpel of je ego aan het woord is. Je herkent het aan het feit dat het ego altijd iets wil en dat er iets gedaan moet worden. Het ego is namelijk van het doen, terwijl je intuïtie is van het zijn. Op het moment dat je een drive voelt om iets te moeten doen, dan weet je dat het ego je aan het werk zet. Ook al heb je nog zo’n briljant idee en je denkt dat je dat moet je uitwerken, dan gebruik je je kracht van je ego om te manifesteren. Dat hoeft natuurlijk niet slecht te zijn.

Nudges

Intuïtie is de grote observeerder, de toekijker. Je intuïtie neemt heel neutraal iets waar en hoeft niets. Het is. Een mooi voorbeeld zijn de nudges. Nudges zijn zetjes, porretjes, duwtjes. Zo heb je een ego nudge en je hebt een echte nudge. Bij een echte nudge krijg jij een heel goed idee en weet je eigenlijk dat dit idee niet nu al uitgewerkt hoeft te worden. Je voelt dat je alle tijd en ruimte hebt om dat te creëren. Je voelt rust omdat je weet dat het toch wel ontstaat. Daaraan herken je een echte nudge. Een ego nudge herken je aan het idee dat je meteen wil uitvoeren. Dat had vorige week al af moeten zijn, want dat is me toch een briljant idee.

Verschillende zelven

Je ego is niet één ding. Je kunt je ego opdelen in subpersonen, ook wel je zelven genoemd. Dat komt uit de psychotherapie. Zo heeft iedere mens de manager, de innerlijke criticus, de saboteur, het innerlijke kind, de perfectionist en ga zo maar door. Je hebt er honderden. Als je ego aan het woord is, dan zwaaien meestal één of meerdere subpersoonlijkheden met de scepter. Als jouw inkomen dreigt weg te vallen, dan stapt de manager in jou naar voren gaat en gaat roepen en schreeuwen. Die wil het rechttrekken.

Als jij aan iets begint en je denkt: ‘ik kan dat niet, ik faal’. Dat is de saboteur aan het woord. Het is interessant om te onderzoeken met welke scepter je zwaait in welke situatie. Je kunt met deze subpersoonlijkheden spelen. Er zijn simpele visualisatie oefeningen voor waarmee je de dynamiek tussen jouw subpersoonlijkheden en met jou als regisseur kan veranderen. Het is vaak gewenst om dit onder begeleiding te doen. Als je dit eenmaal begrijpt, kun je er zelf mee spelen. Zo leer je steeds meer te herkennen wat nou ego is.

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.