Ken jezelf

12:38 Minuten

6 juli 2022

Video afspelen

Hoe goed ken jij jezelf? Als we mensen die vraag stellen, dan blijkt dat de meeste mensen inschatten dat ze zichzelf redelijk tot goed denken te kennen. Wij gebruiken daar vaak een schaalverdeling voor van 0 t/m 10. Daarbij betekent 0: ik ken mijzelf helemaal niet. En betekent 10: ik weet alles wat er te weten valt over mijzelf. De gemiddelde mens schat zichzelf in zo rond de 6 à 8 op die schaal. Nou, wil je het écht weten hoe goed je jezelf kent? Je haalt de 0,1 niet eens.

Zelfkennis

Is het dan echt zo slecht gesteld met onze zelfkennis? Misschien moeten we uitleggen hoe we bij dat beeld dat we onszelf best aardig kennen gekomen zijn. Dat beeld wordt gevormd door hoe wij onszelf zien in de wereld waarin we ons bevinden. Het wordt ook gevormd door de wereld en de mensen om je heen. Ook door welke opleidingen je gedaan hebt en wat voor soort werk je nu doet. Het beeld is vooral een rationeel gevormd beeld van wie we (denken) te zijn. Van hoe we er uitzien, hoe we denken, wat we voelen en hoe we zijn.

Laten we zeggen dat het niet zo zeer, slecht gesteld is met onze zelfkennis. Het is meer dat we een zeer beperkt zicht hebben op wie en wat we nu écht zijn. Alles in deze rationele wereld wordt naar die maatstaf afgemeten. Dus ligt de focus vooral op rationele kennis en IQ. Tja, als je alleen daar naar kijkt, dan klopt je perspectief wel.

Nog een stapje verder

Wij binnen het Centrum voor Nieuwe Balans Energie gaan daarin verder. We weten dat je véél meer bent dan je lichaam, dan je gedachten en dan je gevoelens. Je bent geen van allen, maar een accumulatie van heel veel dingen bij elkaar. Ga eens voorbij aan dat rationele denken. Open your mind voor nieuwe inzichten en bekijk jezelf niet eens vanuit een helikopter view, maar ga meteen voor het grote werk: de satelliet view. Dan ga je zien dat je veel meer in je mars hebt als datgene waarvoor je gestudeerd hebt. Dat je nog zo enorm veel talenten hebt, waar niemand aandacht aan besteedt. Simpelweg omdat daar geen behaald certificaatje van aan de muur hangt.

Ken jezelf

Jij hebt talenten, gaven, mogelijkheden die ver voorbij jou huidige perspectief gaan. Je hebt veel meer in je dan je überhaupt voor mogelijk houdt. Als je maar wist hoe je daarbij kon komen. Je hoeft niet overal een fysiek papiertje ergens van te hebben om aan te tonen dat je ergens goed in bent. Er zijn heel dingen waar jij goed in bent, waar je niet eens een papiertje voor kunt halen, omdat er simpelweg wereldwijd geen opleiding voor bestaat.

Eigenlijk zijn wij allemaal een dikke, oude eikenboom in het bos. Zo’n maatje waar je met je auto onderdoor kunt rijden. Het beeld dat wij echter van onszelf hebben, is anders. Je kunt het vergelijken met dat dunne berkenboompje, een eindje verderop. Ga jezelf ontdekken. Schrijf op waar je goed in bent. Schrijf de dingen op die moeiteloos voor je gaan. En stop ermee om je te vergelijken met wat anderen wel en niet kunnen. Jij bent uniek, totaal uniek. Niemand op de hele wereld, in de hele schepping is zoals jij. Laten we jouw uniciteit vieren en opbloeien, zodat jij elke dag weer de vraag stelt: wat is er nog meer in mij dat ik niet ken?

Eén van de allerbelangrijkste eigenschappen binnen de Nieuwe Balans Energie is daarom: ken jezelf.

Would you like to see the video in English? Check this video.

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.