Wat is verlicht zijn?

16:19 Minuten

29 juni 2022

Video afspelen

De term ‘verlicht zijn’, spreekt bij velen tot de verbeelding. Je zou dan een staat van bewustzijn bereikt hebben die gelijk is aan Boeddha, Jezus, Mohammed, Krishna en al die andere meesters. Dat moet dan toch bijzonder gaaf zijn om dat te bereiken, niet dan? Maar klopt ons beeld van een staat van verlichting wel? Is verlicht zijn wel écht zo tof als velen van ons denken?

Wat is verlicht zijn

Wat is verlicht zijn eigenlijk? Voor velen betekent dit dat je niet meer mentaal en vooral niet meer emotioneel uit balans raakt. Dat je altijd in een staat van eeuwig eenheidsbewustzijn, noem het zen, vertoeft. Verlicht zijn associëren we vaak met India en Tibet en met guru’s en lama’s (niet de dieren natuurlijk). We denken aan verrezen meesters en anderen die schijnbaar hun top bereikt hebben. Want is verlicht zijn de hoogste staat van zijn? Echt niet.

Verlichting

Verlicht zijn betekent eigenlijk dat je inderdaad een bepaalde staat van zijn bereikt hebt. Dat betekent niet dat je nooit meer boos wordt, nooit meer bang bent en ga zo maar door. Het betekent dat je op een heel gebalanceerde wijze naar het leven kijkt. Dat je meestal vrij snel van een staat van onbalans naar een staat van balans kunt gaan.

Meditatie

In de jaren ’30 van de 20e eeuw maakte het Westen voor het eerst kennis met yoga. Het werd door de voorlopers uit India naar de VS en Europa gebracht. Yogananda was één van hen. In hun kielzog namen ze veel van de kennis uit het Boeddhisme, Hindoeïsme en Taoïsme mee naar het Westen. Deze eerste groep leerde ons het belang van meditatie. En meditatie is echt heel gezond om te doen, zeker in de tijden van tumult waarin we nu leven. Meteen werd ook door veel Westerlingen aangenomen, dat meditatie het enige pad naar verlichting was. Want al die Oosterlingen hadden het tenslotte ook zo gedaan.

Meditatie is een prachtig en krachtig pad dat kan leiden tot een staat van verlichting. Dat is absoluut waar. Er zijn meer wegen die naar diezelfde staat van verlichting kunnen leiden. Er is niet één weg, er zijn er velen. Meditatie is misschien helemaal niets voor jou, maar andere paden weer wel. Hoe je ‘t ook draait of keert, des te meer dat je aan jezelf werkt, opruimt en transformeert, des te eerder je die staat van balans bereikt.

Je bent nooit klaar

En wanneer je het eenmaal bereikt hebt, dan begint het feest pas écht. Je bent als ziel nooit klaar met groeien, leren, ervaren en ontdekken. Dat gaat eeuwig door, ongeacht of je nu in een menselijk lichaam zit of niet. Verlichting is maar een punt op de lijn. Een belangrijk punt voor ons als mens, omdat het ons leert om met onbalans om te gaan.

En ach….als jij denkt dat je verlicht bent, grapjas, spendeer dan eens een week met je (schoon)familie in een huisje. Dan weet je meteen hoe verlicht dat je bent.

Would you like to see this video in English? Check here

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.