Eigen-wijs of eigen-slim

Eigenwijs zijn wordt geassocieerd met tegendraads zijn, met beter weten. Maar is dat zo? Dit is ook weer zo’n woord dat weer in ere hersteld mag worden. Dat eigenwijs zijn eindelijk de eer krijgt die het verdient.

Hoe wordt je wijs? Je wordt wijs door vallen en opstaan. Door om je onderwerp heen te lopen en het te verkennen. Door ermee te spelen en het te ontdekken. We zijn allemaal diep van binnen wijs. Dat wijs zijn is overigens de toekomst. Slim zijn gaat naar de achtergrond. Waarom? Omdat we ons nu al in een wereld bevinden waarin intuïtie met de scepter zwaait, niet ratio. Slim zijn hoort bij ratio. Wijs zijn hoort bij intuïtie.

Misschien zijn we wel helemaal niet eigenwijs, maar eigen-slim geworden. Omdat we compleet vertrouwen op die grijze massa tussen onze oren. Want laten we wel zijn: als we eigen-wijs waren geworden, dan zouden we nu niet in zo’n grote puinhoop zitten in de maatschappij. Van een wijze mag je toch wel iets anders verwachten, nietwaar?

Wellicht dat we zelfs van het woord: eigen-wijs een ander woord moeten maken. Wat vind je van: eigen-weg-wijs?

Dat eigen-slim zijn begint nu steeds meer en meer mensen de das om te doen. Gevoelsmatig weet je dat je iets niet moet doen, maar dat verstand met dat ego willen voor de snelle winst gaan. Die willen dat nu hebben. Die willen dat je project gisteren al klaar moest zijn. Door te blijven pushen, te blijven dwingen, maak je je het jezelf zo super moeilijk. Je gaat zien dat het leven je tegengas gaat geven en dat jouw altijd zo betrouwbare ‘proven-technology-aanpak’ niet meer werkt. Wordt het dan niet eens hoog tijd om eens echt eigen-weg-wijs te worden?

Meer ontdekken over de Nieuwe Balans Energie?

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.