Ben jij een holistische zombie geworden?

14 november 2022

Holistische-zombie

Door Anke Helena

Weet je nog, hoe we nog niet zo lang geleden het gevoel hadden ons te moeten verontschuldigen bij een hoestje of verkoudheidsklachten? Heerlijk natuurlijk hoe we nu zonder beperkingen kunnen gaan en staan waar we willen en ons vrijer kunnen bewegen. Terwijl met de komst van corona de spanning in de maatschappij in korte tijd opliep, lijkt alles nu aan de buitenkant weer rustiger. Maar schijn bedriegt. De spanning die aangeraakt is, is niet weg. Sterker nog: deze lijkt in aardig tempo post te vatten en vindt zich al piepend en krakend een weg in de levens van veel mensen. Totdat dat niet meer gaat…en dan?

Ermee omgaan

Sommigen steken hun kop in het zand. “Want als ik doe alsof het er niet is, dan is het er ook niet. Toch?” Inderdaad, dat kan een tijdje goed gaan. Niks aan het handje. Totdat ook hier het metaforische elastiek te lang op spanning staat en de scheuren winnen.

Anderen gaan met de billen bloot, kiezen voor erkennen wat ze al een tijdje voelen diep van binnen. Pakken de handschoen op en gaan, al dan niet met hulp, aan de slag. Waarna zij met het onvermijdelijke vallen en opstaan, stap voor stap de weg terug naar zichzelf vinden..

Weer anderen zoeken manieren om even niet te hoeven voelen wat er is. Afleiding door hard werken, veel sporten maar ook het gebruik van alcohol of drugs kunnen dan ontsnappingsroutes zijn. Verslaving kan erin sluipen en daarmee zelfs een extra probleem creëren. Van de regen in de drup dus.

Ook deze week kwam verslaving weer een paar keer langs in mijn praktijk. En omdat ik nou eenmaal tamelijk nieuwsgierig ben aangelegd, babbelde ik met Wiljo over het effect van (in dit geval) langdurig wietgebruik op ons menselijke systeem. Lees en huiver :

Holistisch kijk

Mogelijk weet je al dat ons menselijk systeem uit verschillende lagen bestaat, namelijk de mentale, emotionele, fysieke, energetische en spirituele laag. Hoewel deze lagen elkaar ook beïnvloeden, vind ik het altijd interessant om deze indeling te gebruiken om zicht te krijgen op wat er zich in iemands systeem afspeelt.

Die lagen zou je kunnen zien als een taart, met vijf verschillende punten. Ons menselijk systeem is als het ware zo’n taart. Stel je nu eens twee gelijke taarten voor. Een van die taarten krijgt een langere periode een portie wiet toegediend. En wat gebeurt er dan op die verschillende lagen in vergelijking met die andere taart?

Op de mentale laag, wordt alles afgevlakt. Informatieverwerking kent een plafond. Daar waar de taart-zonder-wiet een opnamecapaciteit heeft van -zeg- 100, is dat bij de wiet-taart bijvoorbeeld nog maar de helft.

Op emotioneel niveau wordt er als het ware een gat geslagen: de pure essentie van een emotie kan niet meer zo gemakkelijk ervaren worden. Alles loopt door elkaar, wildgroei op de emotionele laag is gaande en ordenen is niet meer zo gemakkelijk.

Fysiek gezien vindt eveneens afvlakking plaats. Bepaalde lichaamsfuncties worden onderdrukt, het lichaam wordt verdoofd, libido verzwakt. Als het ware verdwijnt de levensvreugde uit de cellen.

En energetisch ontstaat er als het ware kortsluiting. Kortom: de holistische zombie is geboren en van het leven kunnen genieten of jezelf hierin kunnen uitdrukken is ver weg.

Jij bent altijd uniek

Belangrijk is wel je te beseffen dat elk menselijk systeem uniek is: effecten per persoon verschillen natuurlijk in intensiteit. Maar toch: hebben we niet in “pure” vorm al onze handen vol aan het menszijn? Laat staan dat dit portie er nog bijkomt?

Op spiritueel level zou je kunnen stellen dat dit lessen zijn die al dan niet opgepakt kunnen worden. Elk mens heeft vrije wil en is de regisseur van zijn of haar eigen leven. Steeds meer voel ik daarvoor groot respect en steeds minder schiet ik dan ook in het hulpverlenerssyndroom van altijd maar willen helpen. Iemand zijn lijden gunnen is ook een kunst: even goede vrienden. Tegelijkertijd draag ik natuurlijk graag mijn steentje bij aan hen die er wel voor om issues als deze aan te kijken. In lijn met de oneindige mogelijkheden die daartoe zijn. Niemand hoeft alles alleen te doen.

Begeleiding voor de professional zelf

PS Heb jij dat als therapeut, psycholoog of coach nou ook weleens, dat je behoefte hebt aan een ruimer perspectief? Of een casus van een cliënt op een andere manier wil bekijken, waardoor jouw toolkit zich steeds verder uitbreidt? Wiljo biedt ook hiervoor belegeleidingstrajecten op maat. Voel je vrij om naar de mogelijkheden te informeren.

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.