Spiritualiteit 2.0

20 april 2022

Spiritualiteit 2.0

Bestaat er überhaupt zoiets als spiritualiteit 2.0? Nee joh! Er bestaat geen classificatie. En er is geen logische hiërarchie. Wij gebruiken de term hier alleen maar om je iets uit te leggen. Meer is het eigenlijk niet. Zie het als een grappige term om mee te spelen, om mee te werken. Want wat is dat dan: spiritualiteit 2.0?

Spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken, zoals waar wij ons nu in bevinden, is begonnen zo rond 1987. Toen ontstonden de eerste echte serieuze interesses in spiritualiteit bij sommige mensen. Dat leidde weer tot het schrijven van boeken en nadien tot het maken van websites. En nu belanden we vaak op social media. Als spiritualiteit een hype was, dan was die al lang weer voorbij gegaan. Een hype duurt niet decennialang, toch? Dat betekent dat het iets is, wat zeer zeker serieus genomen moet worden. Door iedereen? Ach, uiteindelijk wel. Maar laten we wel wezen: niet iedereen hoeft nu spiritueel te ontwaken. Je bent niet gedoemd als je niet wakker wordt. Dan komt jouw tijd later in dit leven of in een volgend leven.

De waarheid

In de jaren na 1987 verschenen veel boeken over spiritualiteit. Daarin staat vaak heel veel kennis. En omdat we geconditioneerd zijn om te denken en niet te voelen, hebben we veel van deze kennis als dé waarheid geaccepteerd. Want dat staat toch in dat boek? Dus dan moet het wel waar zijn. De schrijver moet wel een expert zijn, want alleen experts schrijven boeken, toch? Veel van die kennis in de boeken van de eerste decennia tot nu, zijn gebaseerd op een stukje wat echt wel klopt. Maar er staan ook veel aannames en verwachtingen in en veel bruggetjes in het hoofd die de schrijver heeft ingevuld naar eigen inzicht. En wij zijn gewend om alles te accepteren als waarheid.

Dat is totaal niet slecht. Integendeel, we hebben zo’n fase nodig om wakker te worden. Om te beseffen dat we langzaam uit het denken moeten gaan richting onze intuïtie. Spiritualiteit van het begin tot nu, noemen we versie 1.0. Ook wel de ontdekkingsfase of snuffelfase. Die is van essentieel belang om iedereen wakker te maken. Zonder die fase, zou deze website en talloze anderen, nooit hebben bestaan. Want ook wij hebben die fase doorlopen.

Spiritualiteit 2.0

Nu is spiritualiteit fase 2.0 aangebroken. Dat betekent dat we voort gaan borduren op fase 1.0. Het snuffelen begint bij velen een beetje voorbij te gaan (terwijl weer anderen er net in terechtkomen) en men is op zoek naar nieuwe informatie. We hebben honger naar nieuwe kennis, maar geen enkele schrijver, geen enkele site heeft die kennis schijnbaar in pacht. Iedereen blijft hangen in fase 1.0. We nemen ook nog steeds klakkeloos aan wat een schrijver in een boek zegt. Heb je ooit wel eens de moeite genomen om te checken (ja, daar zijn super eenvoudige manieren voor om dat te doen) hoeveel informatie er van een boek nu écht waarheid is? Je zou versteld staan van hoeveel er niet klopt. En wat dacht je van spiritueel ego? Het maakt daarbij niet uit of iemand een wereldberoemde schrijver is of niet.

Kom uit je stoel

Spiritualiteit 2.0 gaat over uit die stoel komen. Toepassen wat je gelezen hebt in die mooie boeken uit de eerste decennia. Vallen en opstaan. Langs de lijn blijven staan en het vanaf een afstandje bekijken, is voorbij. Je mag het allemaal gaan toepassen, beginnende bij: naar je intuïtie gaan. Oei, meteen een grote jongen, maar wel van essentieel belang om daarmee te beginnen. Fase 2.0 is de fase van het spelen met alles, van nieuwe oneindige mogelijkheden gaan zien en van persoonlijk groeien voorbij je wildste dromen. Maar daarvoor moet je wel uit die stoel komen en zelf de confrontatie aangaan met… inderdaad jezelf. Slik, dat is confronterend. Dat is het ook in het begin. Het is zoveel keren gemakkelijker om een ander te helpen. Maar weet gewoon: eerst je eigen tuintje op orde brengen voordat je je op een ander richt, want alleen zo kun je een ander helpen.

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.