Waar krijg jij de hik van?

18 juni 2022

Waar krijg jij de hik van?

Bewustzijnsverandering is soms gewoon een heel leuk spelletje. Je hoeft niet altijd te graven naar diepe trauma’s en niet altijd zijn er dikke tranen mee gemoeid. Je hoeft ook niet naar India te vliegen en je af te zonderen in een oncomfortabel klooster met een spijkerbed. Het kan. Maar hoeft niet. Soms is het erg simpel en je hoeft er de deur niet eens voor uit. Er ligt genoeg recht voor onze voeten. En het is fijn dat onze voorliefde voor spreekwoorden een handje helpt met bewustwording. Zo hadden wij pas te maken met: de hik.

Waar krijg je de hik van?

Zo kreeg Anneke onlangs midden in de nacht de hik. Out of the blue. En niet een beetje, maar heel erg. ‘Nu heb ik dit zelden, dus het eerste wat ik dacht was: ‘Uh, hoezo heb ik nu de hik?’ Gelukkig was ik om 2.00 uur ’s nachts toch zo scherp om dit niet als een losstaand gegeven te zien, maar vanuit de holistische kijk. Dus mijn vraag was de figuurlijke variant van: ‘Waar krijg ik nu de hik van?’ Vrijwel meteen wist ik het. Ik had mezelf die avond op foto’s gezien en dacht: ‘Wat een dikke kop. Verschrikkelijk.’ En eigenlijk krijgt mijn hele systeem de hik van zo’n laag zelfbeeld wat me compleet niet dient. Terwijl ik dat inzicht had, verdween per direct de hik. En daar werd ik blij van. Dat ‘ie weg was en dat mijn onderbewustzijn via mijn lichaam laat weten: ‘Zeg vriendin, dit gaan we niet meer doen, toch?’’

Nuchtere man

De volgende ochtend vertelde ik dit tegen mijn nuchtere man. En hij zei: ‘Als het allemaal zo simpel zou zijn, nou dat weet ik niet hoor.’ Tja, misschien heeft ‘ie een punt. Je weet soms niet wanneer je wishfull thinking met je aan de haal gaat. Het is dan fijn als je even gebruik mag maken van de heldere lijn van Wiljo. ‘Hoe zit dit? Klopt mijn kijk op de zaak?’ En ja, het klopt. Het is mooi om te ervaren dat het zo dus werkt. Er gebeurt iets en je loopt zelf om het onderwerp heen. Spreekwoorden zijn er niet voor niets. Die kunnen een creatief handje helpen. Het is een kwestie van de juiste vragen stellen, om het antwoord te vinden.

Spelen met je lijf en spreekwoorden

  • Last van je schouders -> Draag jij te veel last op je schouders?
  • Pijn in je keelgebied -> Wat krijg jij niet uit je strot?
  • Last van je heupen -> Wat heb je op je heupen?
  • Niet kunnen slapen -> Waar lig jij wakker van?
  • Hoofdpijn -> Wat zijn jouw kopzorgen?
  • Pijn in je buik > Waar zit jij mee in je maag? Wat krijg je niet verteerd?
  • Jeuk -> Waar krijg jij de kriebels van?

Het is uiteraard zeker géén wetmatigheid. En in sommige situaties? Ga vooral naar een dokter of bel 112 in plaats van vragen stellen. Maar soms helpt het je en véél sneller nog dan je denkt. Je lichaam vertelt je iets.

Time-out zetten op jezelf

Een ander trucje wat wij zelf vaak toepassen, is een time-out zetten op jezelf. Stel dat je in je hoofd in een soort negatieve spiraal zit. Dat je even niet meer uit die gedachtestroom komt. Dan helpt het om te zeggen: ‘Ho, stop.’ Want jij weet ook wel dat je er met al dat gedenk toch niet uit gaat komen. Daar zijn onze hersenen gewoon te beperkt voor. Het gaat juist om het voelen en je intuïtie om bij dat innerlijke weten te komen. Dan zet je jezelf dus op stop en zoom uit. Zet de tijd stil. Vaak zit jezelf met je neus op het doek en dan zie je het complete plaatje van het schilderij niet. Je verzandt in de details. Door uit te zoomen en van een afstandje te kijken naar jezelf, zie je vaak al snel wat er nou écht aan de hand is. En soms is het gewoon echt té complex, dan heb je hulp nodig van iemand die je dieper inzicht kan geven of helpt met opruimen van iets in je onderbewustzijn. Er zijn altijd mogelijkheden om dit bij ons te doen. Zu kun je bijvoorbeeld een inzichtsessie boeken en jouw vragen stellen. Maar die time-out modus kunnen toepassen, is wel erg prettig.

SPELEN

Zo blijven we samen eindeloos en spelenderwijs groeien. Wij liepen als team onlangs ook een beetje vast. En wij zitten toch behoorlijk met onze neus bovenop de wijsheid. Dan nog zie je het niet altijd. We merken zelf dat alles wat we als afspraak ‘vast’ zetten, al snel een soort blokkade vormt. Alsof daardoor iets niet organisch kan stromen. En er staat toch echt héél groot ‘SPELEN’ op onze website, maar tegelijkertijd willen we het graag te goed doen. Heb je wel eens perfect willen spelen? Succes! Niemand verwacht die ‘perfectie’ van ons. Die menselijke perfectie is een illusie. Spelenderwijs leren kan alleen door vallen en opstaan. Dat is de perfectie. En je verstand soms krijgt misschien de hik van spelen, maar oh… wat word je ziel er blij van.

Deel deze story:

  • Gelijkheid
  • Eenheid
  • Balans
  • Samen
  • Genieten
  • Spelen
  • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.