Groeipijnen

15 mei 2022

Groeipijn

De tijd waarin we ons bevinden, kenmerkt zich doordat er een enorm groeipotentieel mogelijk is. Opeens zijn we in staat een bewustzijnsgroei door te maken, die zijn weerga niet kent. Dan lijkt het erop, dat de tijd duizenden jaren stil heeft gestaan. En dat alleen maar omdat we al duizenden jaren hetzelfde gedrag hebben. Nu kunnen we groeien en dat doen we ook. We ontstijgen spiritualiteit fase 1.0 (de ontdekkingsfase) en gaan naar fase 2.0: de ik-pas-de-1.0-fase toe. Dat zijn we niet gewend. Als gevolg daarvan krijgen we te maken met groeipijnen. En au, wat doet dat soms pijn.

Impasse groeipijn

Groeipijn komt in alle vormen en maten. En daar hebben we zelf ook volop mee te maken. Een tijdje terug voelde Anneke zich niet wel. Volledig verloren en gedesinteresseerd. Herken je dat gevoel en die twijfels: ‘Wat heeft het voor zin? Wat ben ik toch aan het doen?’ En ook: ‘Blegh, alles kan mij even gestolen worden.’ Dit soort groeipijnen, tussenfases en impasses horen erbij. Soms loop je ergens tegenaan waarbij er ook iets op te ruimen is. Zo’n impasse is vaak een kwestie van écht rustig aandoen. Pas op de plaats. Er zit niks anders meer op dan erdoorheen gaan. En je weet ook dat het nooit voor niets is.

Groeipijntjes

Als Nieuwe Balans Energie team hebben we zelf, net als iedereen, volop met groeipijnen te maken. Die pijn uit zich soms zelfs fysiek. Denk aan pijn in je onderrug, een grieperig gevoel of hoofdpijn. Maar uiteraard ook emotioneel en mentaal. Soms in je hele mens-zijn. En je ego gooit er dan vaak nog even een schepje bovenop om je aan het twijfelen te maken. Niet gemakkelijk overigens, maar wel heel logisch. Wij begeven ons op een terrein dat we zelf meer en meer aan het ontdekken zijn. Als we alles al wisten, dan zouden we ook geen groeipijnen ervaren, toch?

Tussen fases in

Als je veel aan jezelf werkt, dan kom je in van die fases dat je soms op een totaal nieuw terrein terecht komt. Uitdagingen die je nog niet eerder hebt gehad. Soms kan dat heel leeg aanvoelen, als je tussen twee fases in zit. En soms is het juist ontzettend spannend. Want tja… je hebt echt totaal geen idee wat de volgende stap is als je vanuit overgave hier mee omgaat. En ergens voel je dat het wel iets groots kan zijn. Oh, en dan dat hoofd dat zó graag controle wil. Nou: die controle krijg je niet en eigenlijk heb je die ook nooit gehad. Dat is de allergrootste illusie die er is.

Wees trots op jezelf

Hoe niet leuk die groeipijn ook is, wees wel trots op jezelf. Het is niet tof om weer rustig aan te moeten doen. Het is frustrerend als iets niet zo verloopt zoals je dat graag wil. Maar deze groeipijn laat wel zien dat je aan het groeien bent. En je doet het toch maar. Je beweegt je er doorheen. Zo goed en kwaad als het kan. En er zijn veel mensen die je dat niet na doen. Die gaan overal met een grote boog omheen. Dus geef jezelf de credits die je verdient en wees bovenal extra, extra, extra lief voor jezelf.

Extra tips voor groeipijn

 • Geef er aan over. Geef jezelf de letterlijk en figuurlijk ruimte om ergens doorheen te gaan.
 • Houd jezelf niet groter voor dan je je voelt. Het lijkt haast normaal om te doen alsof alles goed gaat. Maar dat is niet normaal. Dus wees eerlijk naar jezelf. Is iets héél <invoegen-grof-scheldwoord-naar-keuze>, dan is dat zo. Niet meteen relativeren. Voel het.
 • Weet: alles gaat weer voorbij. Ook rottige fases.
 • Ga iets doen waarbij je uit je hoofd komt en allebei je hersenhelften gebruikt: koken, tuinieren, een spelletje, LEGO, breien of wat dan ook.
 • Huilen. Huilen lucht op!
 • Zoek gelijkgestemden op bij wie jij schaamteloos je hart mag luchten. Zonder filter.
 • Weet dat dit er écht bij hoort. Je bent niet alleen. Ook al kan dat soms zo voelen. We hebben dit allemaal. Er wordt alleen bijzonder weinig over gesproken. Een hele dikke knuffel voor jou!

Deel deze story:

 • Gelijkheid
 • Eenheid
 • Balans
 • Samen
 • Genieten
 • Spelen
 • Flowen

Zoek op onze Nieuwe Balans Energie website

Zoek en gij zult vinden.

Nieuwe Balans Energie maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.